Ελάτε στην παρέα μας

Ζωγράφου

Πραγματοποιήθηκε Δράση Ελέγχου Ακουστικής Ικανότητας στον Δήμο Ζωγράφου

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε Δράση Ελέγχου Ακουστικής Ικανότητας στον Δήμο Ζωγράφου.

Στις 08/02/2024 το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Ζωγράφου σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), και την Εταιρεία AKOUSTIKA MEDICA, πραγματοποίησε δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο «Αγαπήστε τα αυτιά σας».

Η Δράση συμπεριλάμβανε, δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) που πραγματοποιείται από συνεργαζόμενο ΩΡΛ Ιατρό. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στη Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ζωγράφου εξετάστηκαν συνολικά 66 Πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 22 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

Την δράση εκπροσώπησαν τον Δήμο Ζωγράφου η αρμόδια Αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Ράνια Νενεδάκη και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Προστασίας Δημόσιας Υγείας Νίκος Συρούκης.

Η ακοή θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις, διασφαλίζει την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και είναι η βασικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη της ομιλίας, της μάθησης και της επικοινωνίας και συμβάλει στην αντίληψη του χώρου συμπληρώνοντας έτσι την αίσθηση της όρασης. Ένας στους δέκα ανθρώπους αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή του, η βαρηκοΐα είναι η 3η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση στην 3η ηλικία (μετά την υπέρταση και την αρθρίτιδα) ενώ 1 στα 3 άτομα άνω των 65 ετών – συνολικά 165 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως – ζει με απώλεια ακοής. Ο προληπτικός έλεγχος ακουστικής ικανότητας ξεκινάει σε γυναίκες και άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών και επαναλαμβάνεται ετησίως, ενώ σε περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει και σε νεαρότερη ηλικία.

Ο Δήμος Ζωγράφου θα είναι πάντα στο πλευρό των δημοτών όσον αφορά στα θέματα πρόληψης, αλλά και γενικότερα και δημόσιας υγείας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ