Ελάτε στην παρέα μας

Ηλιούπολης

Οι δράσεις του Δήμου Ηλιούπολης για την προστασία των αδέσποτων ζώων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Ηλιούπολης βρίσκεται στην πρωτοπορία των Δήμων της χώρας μας στον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων και εφαρμόζει καινοτόμες πρακτικές, πάντα σε συνεργασία με την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης και όλους τους εθελοντές.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης τονίζει: «Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Η Δημοτική Αρχή με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της, αντιμετωπίζει το ζήτημα των αδέσποτων ζώων. Καταβάλλει καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια από κοινού με τη φιλοζωική κοινότητα και τους εθελοντές συνδημότες μας, προωθώντας δράσεις και πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων, καθώς κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας. Η αγάπη για τα ζώα δείχνει ανθρωπιά, πολιτισμό και οικολογική συνείδηση».

Ο Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Κυκλικής Οικονομίας και Αδέσποτων Ζώων Αποστόλης Στασινόπουλος αναφέρει: «Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων αποτελεί μια υπενθύμιση πως η φροντίδα και η προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι υπόθεση όλων μας και ένα καθημερινό έργο προσφοράς και αφύπνισης. Με τον σχεδιασμό μας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία τόσο των αδέσποτων όσο και των εθελοντών-φροντιστών συνδημοτών μας με στόχο μια νέα και διαφορετική φιλοζωϊκή κουλτούρα», προσθέτοντας ότι «άλλωστε, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς τα στοιχεία κάνουν λόγο για υπερδιπλασιασμό ενεργειών τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

“Ένας συνοπτικός απολογισμός του έργου που επιτελέσαμε από τον Σεπτέμβρη του 2019 έως σήμερα περιλαμβάνει:

* Συνάψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης αναφορικά με την περισυλλογή, την σίτιση, τη φιλοξενία και την υιοθεσία αδέσποτων ζώων.

 

* Υποβάλαμε τεκμηριωμένο αίτημα για τη λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου αδέσποτων ζώων μετά από σχετική εμπεριστατωμένη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα καταθέσαμε και σχετική μελέτη χρηματοδότησης συνολικής ανακατασκευής του υφιστάμενου Καταφυγίου στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος» ύψους 220.000 ευρώ.

 

* Σχεδιάσαμε δομή φιλοξενίας τραυματισμένων αδέσποτων γατιών με τη συνεργασία της Φιλοζωικής Ένωσης Ηλιούπολης, η οποία εποπτεύει και διαχειρίζεται τις παραπάνω περιπτώσεις.

 

* Κατασκευάζουμε δύο νέα πάρκα σκύλων. Το ένα θα τεθεί σε λειτουργία έως το Πάσχα του 2023 και το επόμενο μέσα στο καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. Και πλέον, μετά την ολοκλήρωσή τους, ο Δήμος μας θα διαθέτει τρία σύγχρονα πάρκα σκύλων.

 

* Εφαρμόσαμε ξανά, μετά από 20 χρόνια, πρόγραμμα ανάπτυξης φιλοζωϊκής συνείδησης και κουλτούρας στα Σχολεία της πόλης μας σε συνεργασία με εθελοντές της Ζωοφιλικής Ένωσης.

 

* Διενεργούμε σταθερά και με μεθοδικότητα καμπάνιες ενημέρωσης των δημοτών για τον σχεδιασμό και το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας.

 

* Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά και διαρκώς διευρύνουμε το επίσημο δημοτικό μητρώο πολιτών – φροντιστών αδέσποτων ζώων, εφοδιασμένων με προσωπική ταυτότητα φροντιστή, για τη διευκόλυνση της άσκησης της εθελοντικής τους δράσης σε συνθήκες περιορισμού μετακινήσεων και κάτω από την προστασία του Δήμου.

Μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει 245 φροντιστές αδέσποτων ζώων, περισσότερες από 4.500 αδέσποτες γάτες σε 360 ενεργές αποικίες που επιβλέπονται από φροντιστές και τον Δήμο και συνεχίζουμε συστηματικά.

 

* Χρηματοδοτήσαμε από το 2019 με ιδίους πόρους, σταθερά προγράμματα κτηνιατρικών υπηρεσιών και στειρώσεων αδέσποτων ζώων, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ. Συνεχίζουμε με νέο πρόγραμμα ύψους 50.000 ευρώ έως το τέλος του 2023. Η αύξηση της σχετικής δαπάνης ξεπερνάει τα 200%, σε λιγότερο από 4 χρόνια, συγκριτικά με την περίοδο 2012-2019 όπου τα αντίστοιχα προγράμματα έφτασαν συνολικά τις 90.000.

 

* Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.000 στειρώσεις σε γάτες και σκύλους, ενώ συνολικά έχουν οδηγηθεί στα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία για περίθαλψη και άλλες κτηνιατρικές πράξεις πάνω από 3.000 αδέσποτα ζώα.

 

* Έχουν καταλήξει σε υιοθεσία με όλες τις προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες συνολικά 693 αδέσποτοι σκύλοι και γάτες με την καθοριστική συμβολή και εθελοντική εργασία της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης.

 

* Υλοποιήσαμε για πρώτη φορά, μέχρι σήμερα, 5 διανομές τροφών προς τους φροντιστές του δημοτικού μητρώου ενώ συνεχίζουμε με νέα προμήθεια τροφών και μέσα στο 2023. Έχουν δαπανηθεί για τις σχετικές ανάγκες 25.000 ευρώ, επιχειρώντας να υποστηρίξουμε και με τις δικές μας δυνάμεις το τεράστιο και κοστοβόρο έργο των εθελοντών φιλόζωων της πόλης μας.

 

* Ενισχύσαμε με ειδικές τροφές και φάρμακα τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης ύψους 48.000 ευρώ.

 

* Συνεχίσαμε και επεκτείναμε το καινοτόμο και οικολογικό σύστημα συλλογής περιττωμάτων σκύλων, NO KAKA (Ελληνική, Παγκόσμια κατοχυρωμένη εφεύρεση – πατέντα).

 

* Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 40.000 ευρώ από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος», μετά από τις σχετικές μελέτες της αρμόδιας Υπηρεσίας για κτηνιατρικές ανάγκες και υγειονομικό υλικό.

 

* Βρισκόμαστε εν αναμονή έγκρισης νέας χρηματοδότησης για την εγκατάσταση σκευών σίτισης και πότισης σε 50 σημεία – κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας με αντίστοιχα σπιτάκια προσωρινής φιλοξενίας γατιών.

 

* Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο προστασίας των αδέσποτων και νομιμοποιήσαμε με την κάρτα φροντιστή τους εθελοντές, από κακόβουλες ενέργειες με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας.

Έχει, ήδη, γίνει επιτυχημένη διακριτική διαχείριση και επίλυση δεκάδων καταγγελιών κακοποίησης ή εκφοβισμού.

 

Η κεντρική διοίκηση μεταβίβασε το 2012 στους Δήμους την ευθύνη της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, παραλείποντας την ταυτόχρονη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων και του εξειδικευμένου προσωπικού για την υποστήριξη του έργου αυτού.

 

Ως Δήμος αναγνωρίζουμε την τεράστια εθελοντική προσφορά της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης και των εθελοντών συνδημοτών μας στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, όπως επίσης και των συνεργαζόμενων κτηνιάτρων για τις καθημερινές προσπάθειές τους. Αναλαμβάνουμε μεθοδικά την ευθύνη και το οικονομικό βάρος με ξεκάθαρο στόχο, σύντομα να αποτελεί η Ηλιούπολη πρότυπο φιλοζωϊκής κουλτούρας και προστασίας των αδέσποτων ζώων.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ