Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στους Δήμους των Βορείων Προαστίων [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις επέστρεψαν δυναμικά μετά από ένα μεγάλο διάστημα παύσης λόγω της έξαρσης της πανδημίας και οι Δήμοι έσπευσαν να διοργανώσουν για μικρούς και μεγάλους ξέφρενα δρώμενα με πολλή μουσική, χορό και διασκέδαση!

Στα Βόρεια Προάστια οι αποκριάτικες εκδηλώσεις παρουσίασαν ποικιλία καθώς περιλάμβαναν από μεγαλειώδεις παρελάσεις μέχρι θεατρικές παραστάσεις και αναβίωση παραδοσιακών εθίμων.

Απολαύστε τις πολύχρωμες εικόνες στο παρακάτω ρεπορτάζ:

 

Νέα Ιωνία

Αποκριάτικα δρώμενα, εντυπωσιακές στολές, φουσκωτά παιχνίδια, χορό, μουσική και τραγούδι, απήλαυσαν οι μικροί μας φίλοι που διασκέδασαν με την ψυχή τους στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στη Νέα Ιωνία.

Σε ένα υπέροχο αποκριάτικο σκηνικό το πρωί της Κυριακής (19/2), πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι έγιναν «ένα» με το αποκριάτικο υπερθέαμα το οποίο ήταν πλαισιωμένο από περίτεχνες φιγούρες και σκηνικά, μουσική, δρώμενα θεάτρου, ακροβατικά.

 

 

 

 

 

Στο «Καρναβάλι των Χρωμάτων» παραβρέθηκε η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, αντιδήμαρχοι και μέλη της δημοτικής αρχής οι οποίοι συμμετείχαν με τον κόσμο στο ανεπανάληπτο αποκριάτικο ξεφάντωμα που χάρισε άφθονο κέφι, γέλιο, ζωντάνια και χαρά στο κέντρο της πόλης.

 

 

Ηράκλειο Αττικής

Χιλιάδες Ηρακλειώτες βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή για να ξεφαντώσουν και να γιορτάσουν τις φετινές Αποκριές, στο Καρναβάλι που οργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής Με αφετηρία από τη λεωφόρο Ηρακλείου, η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλικών γκρουπ από ομάδες των σχολείων, των συλλόγων αλλά και παρέες της πόλης διέσχισε την πόλη για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία όπου στήθηκε κρητικό γλέντι με ζωντανή μουσική και κεράσματα. Στο πέρασμά τους, οι καρναβαλιστές παρέσυραν και τους θεατές της παρέλασης, για να γίνουν όλοι μια παρέα, όλη η πόλη μια γιορτή.

Θέμα του φετινού Καρναβαλιού το ελληνικό σινεμά. Έτσι, τα γκρουπ εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν στολές και δρώμενα από κλασσικές, αγαπημένες ταινίες όπως Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο, η Αλίκη στο Ναυτικό, τα Κίτρινα Γάντια, Γοργόνες και Μάγκες, η Νεράιδα και το Παλικάρι κ.α. Την παρέλαση παρουσίασαν οι γνωστοί ηθοποιοί, Σπύρος Μπιμπίλας και Ελένη Φιλίνη.

 

 

 

 

 

«Το Ηρακλειώτικο Καρναβάλι επέστρεψε για να ενώσει όλη την πόλη σε μια μεγάλη γιορτή. Μια γιορτή που έφερε το χαμόγελο στο πρόσωπο μικρών και μεγάλων, ένα χαμόγελο που τόσο μας είχε λείψει τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω όμως, ότι με τη διάσταση που δώσαμε στο φετινό Καρναβάλι, με το κέφι και το ξεφάντωμα, αναπληρώσαμε αυτή την περίοδο. Αφήνουμε πίσω τις αρνητικές αναμνήσεις και κοιτάμε τα καλύτερα που είναι μπροστά μας», το σχόλιο του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.

 

 

 

 

 

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας στο Δήμο, στο Τμήμα Πολιτισμού, τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος αλλά και σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, που δούλεψαν για να γίνει το Ηρακλειώτικο Καρναβάλι 2023. Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα για τα Κούλουμα μέσα στο Κτήμα Φιξ αλλά και του χρόνου, στο Ηρακλειώτικο Καρναβάλι 2024», το μήνυμα της αντιδημάρχου, Μαίρης Ιγγλέση.

 

 

Μεταμόρφωση

Με μεγάλη επιτυχία, πολύ κέφι, χαρούμενη διάθεση και εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι αποκριάτικες δράσεις του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Δρώμενα, παιχνίδια, εργαστήρια και κατασκευές μάσκας και χαρταετού απασχόλησαν δημιουργικά από νωρίς στο Σκεπαστό Αττικής Οδού τους μικρούς μας φίλους, ενώ ενθουσιασμό σκόρπισε με την άφιξη του το Καρναβαλικό Λεωφορείο, με τους συμπολίτες μας να αναμένουν με κέφι την σειρά τους για τη βόλτα τους.

 

 

 

Ακολούθησε η παρέλαση της Μασκαράτας – ξανά στην πόλη μετά από αρκετά χρόνια – με ευφάνταστες ιδέες από μικρούς και μεγάλους και μεγάλη συμμετοχή, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, με μεγάλη ευχαρίστηση παρακολουθήσαμε τα αποκριάτικα έθιμα και δρώμενα απ’ τους εθνοπαραδοσιακούς και πολιτιστικούς συλλόγους που συμμετείχαν με τη λήξη της παρέλασης στην πλατεία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης, παρακολούθησε ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Στράτος Σαραούδας, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των αρχών του Τόπου, αντιδημάρχων, προέδρων νομικών προσώπων, δημοτικών συμβούλων, μελών παρατάξεων, συλλόγων, εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας και φυσικά πλήθος δημοτών και επισκεπτών.

 

Μαρούσι

Στην πρώτη μεγάλη αποκριάτικη γιορτή της πόλης του Αμαρουσίου, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου συνοδευόμενος από την σύζυγό του Ελένη Τριανταφύλλη – Αμπατζόγλου το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου 2023, στην πλατεία Ευτέρπης (ΗΣΑΠ).

Τον Δήμαρχο ενημέρωσε για τα αποκριάτικα δρώμενα, τα οποία ξεκίνησαν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στους πεζόδρομους και τις πλατείες του Εμπορικού Κέντρου, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (ΚΕΔΑ) και υπεύθυνος για τις εορταστικές εκδηλώσεις Νίκος Πέππας.

 

 

 

Συγκεκριμένα την Παρασκευή, πρωταγωνιστές ήταν οι μουσικοί της μπάντας κρουστών «Quilombo Centro Cultural» και με τα τύμπανά τους ξεσήκωσαν μικρούς & μεγάλους στους ρυθμούς της samba. Το Σάββατο, η βιωματική αποκριάτικη παράσταση από την ομάδα Μιλεμάνο, «Commedia Dell Arte» υλοποίησε μία αυτοσχεδιαστική κωμωδία, πλάθοντας χαρακτήρες σε απόλυτη διαδραστικότητα με τους μικρούς θεατές.

Έκπληξη το αποκριάτικο τρενάκι, που κατά την αναχώρηση και άφιξη σκορπούσε κομφετί στους ήχους του χαρακτηριστικού σφυρίγματος, προσφέροντας στους «επιβάτες», εκτός από μια όμορφη περιήγηση στο κέντρο της γιορτινής πόλης και πολλή διασκέδαση.

 

 

 

 

Το παρών έδωσαν ακόμη στελέχη της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Αμαρουσίου.
Τα αποκριάτικα δρώμενα στο κέντρο της πόλης θα συνεχιστούν και κατά τις ημέρες :
• Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, 18.00 – 21.00
• Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 11.00 – 14.00

 

Χαλάνδρι

 

Πλημμύρισε από κόσμο η Κεντρική Πλατεία του Χαλανδρίου, το βράδυ του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου, στο παραδοσιακό γλέντι που οργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς και μουσικοχορευτικούς συλλόγους της πόλης και την Ένωση Παλαιών Προσκόπων.

Με χορούς, σκωπτικά τραγούδια, μασκαρέματα, αποκριάτικα δρώμενα από διάφορα σημεία της Ελλάδας και πειράγματα, το πνεύμα της Αποκριάς ζωντάνεψε στο κέντρο της πόλης.

Ή Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, το Λύκειο Ελληνίδων Χαλανδρίου, το Ίδρυμα Πέτρου Γ. Ζήση, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινουπολιτών Μικρασιατών – «Ρίζες», η Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «ο Ακρίτας», ο Λαογραφικός και Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Τεγεάτες» έφεραν στην πλατεία Χαλανδρίου από ένα μικρό κομμάτι της παράδοσης του τόπου τους, μοιράζοντας απλόχερα κέφι και χαμόγελα.

 

 

 

 

Η παραδοσιακή ορχήστρα που συνόδευσε τους συλλόγους στους χορούς και τις αναπαραστάσεις των αποκριάτικων δρώμενων έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να χορέψει σε χορούς κυκλωτικούς, να τραγουδήσει και να ξεφαντώσει.

Καθοριστική η συμβολή στη γιορτή της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Χαλανδρίου που ανέλαβαν το δύσκολο έργο της προετοιμασίας των εδεσμάτων που προσφέρθηκαν στον κόσμο.

«Συναντιόμαστε ξανά στην πλατεία μας μετά από τρία χρόνια πανδημίας και αποξένωσης. Σας καλωσορίζω όλους. Οι πολιτιστικοί και μουσικοχορευτικοί σύλλογοι της πόλης μάς πρόσφεραν ένα γνήσιο λαϊκό αποκριάτικο γλέντι, με τα έθιμά τους, τα αποκριάτικα δρώμενα και το κέφι τους. Η σημερινή γιορτή είναι ένα πραγματικό αντίδοτο στην κυριαρχία των τηλεοπτικών σκουπιδιών. Τους ευχαριστούμε. Και του χρόνου!», είπε από μικροφώνου ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

 

 

 

 

 

Το πρωί της ίδιας μέρας το αποκριάτικο λεωφορείο του Δήμου Χαλανδρίου ταξίδεψε στις γειτονιές της πόλης, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα να …μοιράζει απλόχερα μελωδίες σε ρυθμούς αποκριάτικους.

Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι περαστικοί στο αποκριάτικο ξάφνιασμα, απαντώντας με ευχές, χαμόγελα και αυτοσχέδιους χορούς στους δρόμους του Χαλανδρίου.

Το αποκριάτικο λεωφορείο θα βρεθεί και πάλι στους δρόμους της πόλης, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου.

 

 

«Το μουσικό λεωφορείο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, μάς έδωσε μια διέξοδο στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Ήταν η μοναδική δυνατότητα που είχαμε τότε για να φτάσει η μουσική στους ανθρώπους που είχαν στερηθεί τη χαρά της συνάθροισης. Και τώρα που τελείωσε η πανδημία, το μουσικό λεωφορείο είναι πάλι ο μοναδικός τρόπος για να φτάσει η χαρά της γιορτής σε κάθε γειτονιά της πόλης. Είναι ο τρόπος μας για να στείλουμε το μήνυμα “ότι θα γιορτάζουμε μέχρι τη νίκη της γιορτής”, αλλά και τη στήριξή μας στους μουσικούς, και τους ανθρώπους της Τέχνης γενικά, που δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας, που συνόδευσε τη Φιλαρμονική στην περιοδεία της στην πόλη.

 

 

Κηφισιά

Τη δική της αποκριάτικη πινελιά άφησε την Κυριακή 19/ 2 η Φιλαρμονική “Ανδρέας Κατεβαίνης” του Δήμου Κηφισιάς περιοδεύοντας στο κέντρο της Κηφισιάς και γεμίζοντάς το με πνευστά και κρουστά, πολύχρωμες εικόνες, ρυθμούς και μελωδίες!

Μια ξεχωριστή εμφάνιση με παιανισμούς και καρναβαλικά τραγούδια που δημιούργησε αυθεντική αποκριάτικη ατμόσφαιρα.

 

 

 

 

Ακόμη, τον ετήσιο αποκριάτικο χορό της πραγματοποίησε η ΕΝΩΣΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ, την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Άστεως των Αιγυπτιωτών, στην Κηφισιά . Τα Κεφαλονίτικα τραγούδια και πάνω από όλα η Μασκαράτα της Ένωσης (με θέμα την παντρειά του Χαραλάμπη!), έκαναν τη βραδιά ξεχωριστή για τους πολυάριθμους καλεσμένους της!

 

 

Τέλος, με κέφι γιόρτασαν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης τα μέλη και οι φίλοι της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας. Ζωντανή μουσική με τους Τούλα Σιδέρη ,Κώστα Κακαβά, Ξανθούλα Αγγελινού τραγούδι, Βαγγέλη Τζάμαρο μπουζούκι, Κώστα Καίσαρη ακορντεόν και Αφροδίτη Καίσαρη τουμπελέκι.

 

 

Λυκόβρυση – Πεύκη

Το Σάββατο το βράδυ, 18/02/2023, στο Δημοτικό Θέατρο, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης γιόρτασε την πρώτη από τις δυο παραστάσεις του ΠΕ.Α.Π. για τις απόκριες, με το τμήμα των παραδοσιακών χορών του ΠΕ.Α.Π..

Ήταν μια αξέχαστη βραδιά, γεμάτη χορό, παραδοσιακή μουσική και τραγούδι της Ελληνικής αποκριάς, υπέροχους χορευτές του ΠΕ.Α.Π., αλλά της Χορευτικής ομοσπονδίας «ΡΑΔΟΒΟΖΙΝΩΝ ΑΡΤΑΣ», του ΕλληνοΡουμανικού πολιτιστικού συλλόγου «ΑΡΜΟΝΙΑ» και των Πολιτιστικών συλλόγων Μεσσηνίων και Αρκάδων Ν. Ηρακλείου, «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ» και «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» .

 

 

 

Μια εκπληκτική παράσταση που την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η χοροδιδάσκαλος των τμήματος παραδοσιακών χορών του ΠΕ.Α.Π., η δική μας και αγαπημένη ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΦΑΛΟΥΚΟΥ! Την σκηνοθεσία των θεατρικών σκηνών της παράστασης είχε η θεατρολόγος του ΠΕ.Α.Π. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΟΓΚΟΥ.

 

 

 

Ο κόσμος που κυριολεκτικά πλημμύρησε το Δημοτικό Θέατρο, πέρασε υπέροχα και καταχειροκρότησε τους χορευτές και τους συντελεστές! Στο τέλος δε όλοι ήθελαν να συγχαρούν από κοντά χ0ορευτές και χοροδιδασκάλους…

 

Πεντέλη

Το μήνυμα της Δημάρχου Δ. Κεχαγιά τα λέει όλα: “Πιο πολύχρωμη και διασκεδαστική Κυριακή από τη σημερινή σίγουρα δεν έχει ξαναδεί ο Δήμος μας! Σε ρυθμούς Καρναβαλιού λοιπόν μικροί και μεγάλοι τα έδωσαν όλα! Εύχομαι κάθε μέρα σας να είναι έτσι χαρούμενη! Και του χρόνου να είμαστε καλά να το ξανακάνουμε! ”

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ