Connect with us

Ηρακλείου Αττικής

Δείτε την ανάρτηση του Γιώργου Παπαδημητρίου για την Πρωτομαγιά στα social media

Published

on

Τα σπάει η ανάρτηση του Γιώργου Παπαδημητρίου για την Πρωτομαγιά στα social media όπου με ευκαιρία την επέτειο έκρινε χρήσιμο να περιγράψει μερικά ιστορικά στοιχεία. Διαβάστε αναλυτικά:
“H δημοτική παράταξη “ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΖΙ” σε κάθε γειτονιά, τιμά τη γιορτή της Πρωτομαγιάς, την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, τους αγώνες όλων των εργαζόμενων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και παραθέτουμε ιστορικά γεγονότα!

Όπως είναι γνωστό, τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
Κεντρικό σύνθημα το 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ψυχαγωγία/ελεύθερος χρόνος, 8 ώρες ξεκούραση.
Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο συνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που τότε κατέληξε σε απάνθρωπη αιματοχυσία!

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα.

Το 1892 διοργανώθηκε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του τότε 25χρονου φοιτητή του Πολυτεχνείου Σταύρου Καλλέργη. Το 1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στον Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια.
Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν επτά με οκτώ εργάτες. Σε αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον «Επιτάφιο».

Τέλος, σήμερα, με όλες τις αντιξοότητες, λόγω της πανδημίας, είδαμε στις τηλεοράσεις μας εικόνες στο Σύνταγμα από συγκεντρώσεις, υποδειγματικής οργάνωσης και σεβασμού στους κανόνες ασφαλείας! Εικόνες που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο και έδωσαν πάλι το μήνυμα ότι στην Ελλάδα σεβόμαστε απόλυτα τους κανόνες απέναντι στη διάδοση του κορονοϊού!

Αίσθηση προκάλεσε και η λουλουδένια καρδιά που σχημάτισε ο Δήμος Αθηναίων στο Σύνταγμα!

Μένουμε σπίτι και περνάμε στο Μένουμε ασφαλείς”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ