Connect with us

Ηρακλείου Αττικής

“Επιτέλους πρέπει να δούμε την Υγεία ως επένδυση”, του Δημήτρη Δημητρόπουλου

Published

on

Η πανδημία, την οποία όλοι ευχόμαστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα, ήταν και είναι μια καλή ευκαιρία να αναθεωρήσουμε πολλές από τις λειτουργίες του κρατικού μηχανισμού και να προσαρμόσουμε τις πρακτικές μας στις σύγχρονες απαιτήσεις. Κορυφαίο ζήτημα η Υγεία, την υποδομή του συστήματος της οποίας πρέπει, πιστεύω, να αναθεωρήσουμε και να βελτιώσουμε σκεπτόμενοι εναλλακτικά, στο όνομα μιας νέας αντίληψης που θα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Ας δώσω όμως ένα παράδειγμα που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα τελευταία χρόνια οι δήμοι προσπαθούν να παίξουν ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στην πρωτοβάθμια Υγεία, κυρίως όμως στην προαγωγή και την πρόληψή της. Με καμπάνιες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης καθώς και δράσεις προώθησης μιας πιο υγιεινής ζωής, οι δήμοι προσπαθούν να εμφυσήσουν στους τοπικούς πληθυσμούς την έννοια και το σύνθημα «η πρόληψη σώζει ζωές».

Στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής έχουμε κάνει διαχρονικά ουκ ολίγες τέτοιες εξορμήσεις έχοντας υιοθετήσει όλες τις προσφερόμενες δομές. Βλέπουμε δε ότι η ανταπόκριση του κοινού είναι θερμή, υπάρχει δηλαδή ακροατήριο για το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε.

Όμως όλα αυτά γίνονται με την καλή θέληση και την οικονομική ευχέρεια του εκάστοτε δήμου. Οι δράσεις και οι καμπάνιες χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους και έτσι ο κάθε δήμος έχει το δικό του όριο στο τι μπορεί να κάνει. Ο δικός μας Δήμος, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής διαθέτει από τον προϋπολογισμό του περίπου 120.000 ευρώ μέσα στο 2021 για την Κοινωνική του Πολιτική ένα ποσό πάνω από το μέσο όρο.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, το μεγάλο «ξυπνητήρι» της πανδημίας εάν θέλετε, να αρχίσουμε σοβαρά να λέμε ότι η Υγεία πρέπει να είναι ένας τομέας που θα επενδύσουμε περισσότερα και διακριτά. Και στο παιχνίδι αυτό πρέπει να μπουν πιο ενεργά οι δήμοι, οι οποίοι αποτελούν τον πιο άμεσο θεσμό που είναι δίπλα στον πολίτη.

Τονώνοντας αυτές τις δράσεις σωστής ενημέρωσης, πρόληψης, προαγωγής Υγείας βάζουμε τα θεμέλια για να παραμείνουμε όλοι υγιείς και να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε εάν βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις.

Για να γίνει αυτό, οι προϋπολογισμοί των δήμων πρέπει να επιχορηγούνται διακριτά για τις δράσεις πρόνοιας και Υγείας καθώς και να υπάρξουν προγράμματα, όπως τα διάφορα που χρηματοδοτούν έργα, και για τέτοιους είδους πρωτοβουλίες.

Ονομάζω ως επένδυση την πρόταση γιατί, εάν δεις πέρα από την αξία της ανθρώπινης ζωής που είναι και το μέγιστο, σε ψυχρά οικονομικό επίπεδο ένας πιο υγιής πληθυσμός σημαίνει λιγότερες δαπάνες για περίθαλψη, λιγότερα έξοδα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χρήματα που περισσεύουν πλέον για να τονώσεις εναλλακτικά το σύστημα της Υγείας σου, για να αντιμετωπίσεις περιστατικά και καταστάσεις που δεν γίνεται να τις προλάβεις αλλά να επέμβεις.

Και πιστέψτε με, με την επαγγελματική μου ιδιότητα ως εργαζόμενος στο ΚΑΤ έχω δει χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις…

 

*Ο Δ. Δημητρόπουλος είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ