Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Η «μικρή Βαυαρία» της Αττικής – Στη Βουλή η διεκδίκηση του ιστορικού κτήματος «Φιξ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκίνησαν έμπρακτα οι διαδικασίες για την απόκτηση του κτήματος «ΦΙΞ», ενός ιστορικού χώρου – πνεύμονα πρασίνου, καθώς με πρωτοβουλία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Αυλωνίτου και άλλων συναδέλφων της, κατατέθηκε στη Βουλή σχετική ερώτηση.
Το κτήμα «Φιξ» που βρίσκεται στο δήμο Ηρακλείου Αττικής στα όρια με τη Λυκόβρυση, πίσω από τον Άγιο Λουκά των καθολικών, έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2002, ως διατηρητέο μνημείο. Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν αφορά μόνο το κεντρικό κτίσμα αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο των 17.000 τ.μ.
Παρά την απόφαση του Υπουργείου, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες – κληρονόμοι των Φιξ επιδιώκουν τον αποχαρακτηρισμό της έπαυλης και του περιβάλλοντος χώρου με προφανή στόχο την «αξιοποίηση» του χώρου.
Η συνολική επιφάνεια του πάρκου είναι 27.000,50 τ.μ.. Μέσα στα όριά του βρίσκονται το κύριο κτήριο, που ήταν η θερινή κατοικία της οικογένειας Φιξ, τρία βοηθητικά κτήρια, δύο αποθήκες και 17 στρέμματα δάσους.
Σήμερα, λοιπόν, ο Δήμος Ηρακλείου, σε μια προσπάθεια να κλείσει την υπόθεση προς όφελος των δημοτών και των πολιτών όλου του λεκανοπεδίου, διατίθεται να αγοράσει το κτήριο.
Επειδή όμως, αδυνατεί να διαθέσει όλο το ποσό ζήτησε τη συμβολή του κράτους, ώστε να γίνει εφικτή η αγορά του κτήματος, που αποτελεί, όπως τόνισε ο δήμαρχος, ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για την πόλη του Ηρακλείου και γενικά για την κοινωνία.
Η κα Ελένη Αυλωνίτου, που παραβρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Μαρτίου, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό της υπόθεσης, δήλωσε ότι θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια του Δήμου και ευχαρίστησε τόσο τον δήμαρχο, όσο και τον κ. Παπουτσή για την προσπάθεια, που έχουν καταβάλει έως τώρα.
Αξίζει όμως, να αναφέρουμε ότι στην εκκίνηση των διαδικασιών συνέβαλε σημαντικά και ο κ. Παπουτσής, ο οποίος δήλωσε ότι η απογοήτευση για το ζήτημα του κτήματος τον κινητοποίησε.
Θέση για το θέμα πήρε και η αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουτρούλης δήλωσε πως ό,τι κερδίσει το ελληνικό δημόσιο θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών, αλλά και πως στηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ