Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο στην κεντρική πλατεία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια Κυριακή διαφορετική από τις άλλες, μια Κυριακή που στους δρόμους που «αγκαλιάζουν» την κεντρική πλατεία της πόλης δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα παρά μόνον πεζοί, ποδήλατα, μέσα μαζικής μεταφοράς και διάφορα άλλα μέσα εναλλακτικής μετακίνησης ήταν η 30η Ιουνίου στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής.

Η δημοτική αρχή εφάρμοσε πιλοτικά αυτό το μέτρο για να περάσει το μήνυμα στους πολίτες ότι το αυτοκίνητο δεν είναι… μονόδρομος στις μετακινήσεις εντός πόλης και πως μπορούμε να μετακινηθούμε και να ζήσουμε διαφορετικά με θετικότερες επιπτώσεις στην υγεία μας και το περιβάλλον.

Έτσι, λοιπόν, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν και να κάνουν ποδήλατο γύρω και μέσα στην κεντρική πλατεία σε δρόμους που πλέον πρόσβαση είχε μόνο το λεωφορείο της αστικής συγκοινωνίας, το οποίο εκτέλεσε κανονικά τα δρομολόγιά του.

Ειδικά οι ποδηλάτες έκαναν μια πρώτη γνωριμία με τον σταθμό ασφαλούς στάθμευσης ποδηλάτων που ο Δήμος εγκατέστησε έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ. Εκεί, όσοι κυκλοφορούν με ποδήλατο μπορούν να σταθμεύσουν δωρεάν και για όσο θέλουν το δίκυκλό τους, χρησιμοποιώντας μια ειδική εφαρμογή στην έξυπνή τους συσκευή για να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν τον σταθμό.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων, ο εικαστικός -B- δημιούργησε μια τοιχογραφία ως αναμνηστικό της ημέρας, ενώ οι Soul Peanuts έπαιξαν μουσική για όσους βρέθηκαν στην περιοχή.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που η πρωτοβουλία μας να κλείσουμε για λίγες ώρες την κεντρική πλατεία για τα αυτοκίνητα και τις μηχανές ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν πια άνετα πεζοί, ποδήλατα και μέσα μαζικής μεταφοράς αγκαλιάστηκε τόσο εγκάρδια. Μικροί και μεγάλοι κατέβηκαν στην πλατεία, περπάτησαν, έκαναν ποδήλατο και χάρηκαν το απόγευμά τους. Θέλουμε μια πόλη ζωντανή, μια πόλη στην οποία θα μπορούμε να ζούμε καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ