Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου Αττικής: Γιατί καταψήφισε την πρόταση για τα δημοτικά τέλη

Δημοσιεύθηκε

στις

 Καταψήφισε την πρόταση για τα δημοτικά τέλη η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου Αττικής.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Για άλλη μια χρονιά τα δημοτικά τέλη ο ΦΗΧ, και ο ΤΑΠ για το 2023  μπορεί     να μην αυξήθηκαν παραμένουν όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα..

   Το να κρατάς σταθερή μία δαπάνη (δημοτικά τέλη και φόρους), συνεχίζεις  ουσιαστικά να εισπράττεις ένα μέρος του εισοδήματος των εργαζομένων το οποίο πρέπει να σου διαθέσουν για υπηρεσίες που έχουν ξαναπληρώσει πολλαπλάσια, μέσω της ληστρικής φορολόγησης κάθε μορφής.

Κριτήριο φιλολαϊκής στάσης δεν είναι μόνο τα νούμερα αλλά η στάση κάθε πολιτικής δύναμης , παράταξης, δημοτικής αρχής, αιρετού απέναντι στην κεντρική πολιτική της κυβέρνησης και της στρατηγικής της Ε.Ε. που υλοποιείται και μέσω των Δήμων..

   Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τα δημοτικά τέλη και φόρους του 2023, αναδεικνύοντας την αντιλαϊκότητα της λεγόμενης «ανταποδοτικότητας» καθώς και την τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν οι εργαζόμενοι δημότες.

Καταψήφισε  την πολιτική του δήμου που ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική, με την πολιτική που διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τους δήμους – και τον δήμο του Ηρακλείου- σε φοροληστρικούς μηχανισμούς μέσω φόρων, τελών, ανταποδοτικών υπηρεσιών.

   Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες τα έχουν ήδη προπληρώσει πολλαπλάσια με τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, μάλιστα στη πάγια θέση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για κατάργηση των, η απάντηση του Δημάρχου είναι ότι σε όποιον δεν αρέσουν τα δημοτικά τέλη ας βγει να σκουπίσει μόνος του τους δρόμους. Αυτή είναι η απάντηση της δημοτικής αρχής Μπάμπαλου που ευθυγραμμίζεται πλήρως στη λογική της πλήρης ανταποδοτικότητας.

   Οι υπηρεσίες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής στο τόπο κατοικίας του κάθε δημότη, όπως η καθαριότητα, το πράσινο, ο ηλεκτροφωτισμός, δεν γίνεται να εξαρτώνται με τι ποσό θα εισπράξει ο δήμος από τις τσέπες των δημοτών. Μια τσέπη στην οποία πλέον έχουν απομείνει ελάχιστα, όταν τα νοικοκυριά πλήττονται βαρύτατα επειδή δαπανούν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος τους για διατροφή και ενέργεια, τη στιγμή που το ένα τρίτο της κοινωνίας βρίσκεται στα φάσμα της στέρησης και της φτώχειας.

   Οι εντολές εδώ και χρόνια του κεντρικού κράτους, είτε με κυβέρνηση ΝΔ τώρα είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παλιά, είτε με μνημόνια παλαιότερα, είτε χωρίς μνημόνια τώρα με αυξημένη εποπτεία, είναι βγάλτε τα πέρα με αυτά που σας δίνουμε, αυξήστε την ανταποδοτικότητα των δημοτών αν δεν σας φτάνουν τα χρήματα. Οι Δήμοι ως μακρύ χέρι των κυβερνήσεων ληστεύουν κι αυτοί το λαϊκό εισόδημα εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης έτσι ο ένας κόβει κι άλλος ράβει σ’ αυτό τον  αντιλαϊκό μηχανισμό.

   Οι θεσμοθετημένοι πόροι, που πληρώνει ο λαός κάθε χρόνο, για τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης θα ανέλθουν φέτος πάνω από 6 δις. είναι μέρος από τη φορολογία εισοδήματος, του ΦΠΑ, των τελών κυκλοφορίας και του ΕΝΦΙΑ που ως λαός πληρώνουμε και φέτος θα είναι ακόμα πιο αυξημένη λόγω των αυξήσεων των τιμών. Τι παίρνουν όμως οι Δήμοι ούτε τα 2 δις. (το 2021 πήρανε 1 δις 914 εκατ.)

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη

  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους. Ο στόχος πρέπει να είναι η πλήρης κατάργηση της τοπικής φορολογίας & η κατάργηση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών.
  • Την ένταξη σε  μεγάλο συντελεστή των μεγάλων επιχειρήσεων που δρουν στην περιοχή όπως εργοστάσια, Super Market, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Τηλεπικοινωνίες, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές.
  • Να μην είναι στον ίδιο συντελεστή το κατάστημα, το γραφείο με το εργοστάσιο.
  • Να μην βρίσκονται στον ίδιο συντελεστή τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
  • Πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοτών, όπως άνεργοι, δικαιούχοι του ΚΕΑ, εργαζόμενοι σε αναστολή.

Τη φετινή χρονιά, τα έξοδα των Δήμων διογκώθηκαν. Έχουμε σχεδόν διπλασιασμό του ύψους των δαπανών που αφορούν στις ανάγκες για ρεύμα, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης σχολικών συγκροτημάτων, παιδικών σταθμών, υποδομών κ.α. Με τεράστιες αυξήσεις για αγορά εφοδίων, υλικών για τη λειτουργία των Δήμων.

Θα πρέπει  η δημοτική αρχή να διεκδικήσει έξτρα χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος για τις έξτρα δαπάνες του 2023.

Στεκόμαστε απέναντι σε όποια μετακύληση   του κόστους στους δημότες και απαιτούμε την κάλυψη όλων των δαπανών με την αναγκαία χρηματοδότηση.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ