Connect with us

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Ο Γιώργος Μαστοράκος δηλώνει “παρών” και τοποθετείται: “Η ΟΥΤΟΠΙΑ του Νίκου Μπάμπαλου”

Published

on

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΧΤΥΠΟΣ” για την υποψηφιότητα του Γιώργου Μαστοράκου με δικό του ψηφοδέλτιο στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Μαίου, όπου όχι μόνο την καταθέτει, αλλά βάζει ψηλά τον πήχη, διότι τοποθετείται και με πρόταση αλλά και στοιχεία για το θέμα της υπογειοποίησης της Μελίνας Μερκούρη.

Πλέον ο έμπειρος πολιτικός δυναμώνει το κλίμα, δημιουργεί νέα δεδομένα στο προεκλογικό σκηνικό, αφού είναι η πρώτη πρόταση/απάντηση που κατατίθεται σε θέμα της διοίκησης του Νίκου Μπάμπαλου. Ο Γιώργος Μαστοράκος απολαμβάνει μεγάλη αποδοχή από το κοινό δείχνει αποφασισμένος να διεκδικήσει το Δήμο Ηρακλείου. Το άρθρο έχει ως εξής:

Στα μέσα Ιανουαρίου 2019 παρουσιάστηκε από ομάδα μελετητών η προκαταρκτική μελέτη για το έργο της υπογειοποίησης του υπό δημιουργία οδικού άξονα, ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ – ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ – Λ. ΚΥΜΗΣ. Παραθέτουμε λοιπόν τα στοιχεία που μας παρουσιάστηκαν:
Ι. Το συνολικό μήκος του έργου είναι περίπου 680 μέτρα, από τα οποία τα 340 μέτρα είναι σε ΣΗΡΑΓΓΑ και άλλα 340 μέτρα σε 2 ΟΡΥΓΜΑΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ. Ένα στην οδό ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ και το δεύτερο στην παράπλευρο της οδού ΚΗΦΙΣΣΙΑΣ.
ΙΙ. Ο απαιτούμενος χρόνος κατασκευής προεκτιμάται σε 18 μήνες και το κατασκευαστικό κόστος σε 13 – 15 εκατομμύρια ευρώ, πάντα σύμφωνα με τους μελετητές.
ΙΙΙ. Στο χώρο της πλατείας που θα κατασκευασθεί η ΣΗΡΑΓΓΑ προβλέπεται η ενοποίηση των δύο πλατειών και η κατάργηση, ουσιαστικά, των οδών ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΛΟΦΟΥ και ΠΕΥΚΩΝ.
ΙV. Το ελεύθερο ύψος της ΣΗΡΑΓΓΑΣ έχει υπολογισθεί στα 4,50 μέτρα, επιτρέποντας την κυκλοφορία όλων των τροχοφόρων τόσο δικύκλων όσο και αυτοκινήτων και φορτηγών !!
V. Η προβλεπόμενη ωριαία διέλευση έχει προϋπολογισθεί, από τους μελετητές, σε 1.800 – 1.900 τροχοφόρα την ώρα (!!!), χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό αφορά ώρα αιχμής ή μέσο όρο για όλο το 24ωρο. Η ελάχιστη διέλευση προεκτιμάται σε 30.000 – 35.000 αυτοκίνητα ημερησίως.
VI. Η χρηματοδότηση προβλέπεται να γίνει από κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία βεβαίως δεν είναι εξασφαλισμένα. Έχουν όμως εγγραφεί στο προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το έργο αυτό 9 εκατομμύρια ευρώ.
VII. Η ομάδα των μελετητών της ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ανέφερε ότι στην ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ και την ΠΛΑΤΕΙΑ θα γίνουν ανακατασκευές των υπαρχόντων αγωγών ΟΜΒΡΙΩΝ – ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ και ΥΔΡΕΥΣΗΣ. Μάλιστα, δεν αποκλείστηκε από τους μελετητές το ενδεχόμενο η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ να αποκαλύψει και τεχνικές δυσκολίες που θα απαιτήσουν πρόσθετο κόστος και χρόνο κατασκευής.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα προκύψει από την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ιδιαίτερα σε ότι αφορά ΚΟΣΤΟΣ – ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ.

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ
Ι. Το συνολικό μήκος είναι εξαιρετικά περιορισμένο.
Αν π.χ. η πρόταση ήταν για ένα υπόγειο άξονα που θα συνέδεε την είσοδο από την ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ έως την ΚΥΜΗΣ ίσως ήταν μια λύση. Δεν την ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ βέβαια γνωρίζοντας ότι αποτελεί πρόταση εξωπραγματικού κατασκευαστικού κόστους, άρα ΟΥΤΟΠΙΑ που θα πετούσε την μπάλα στην ΕΞΕΔΡΑ.
ΙΙ. Ο χρόνος κατασκευής θα είναι πολύ μεγαλύτερος των 18 μηνών, με ΣΥΝΕΠΕΙΑ τον τραυματισμό και την υποβάθμιση από το έργο ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ της ΠΛΑΤΕΙΑΣ και των ΓΥΡΩ ΟΔΩΝ.
ΙΙΙ. Καταγράφεται ως θετική, μετά βέβαια το πέρας του έργου, η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ. Έργο βέβαια που μπορεί να υλοποιηθεί και χωρίς την υπογειοποίηση της Μ. Μερκούρη.
IV. Είναι τρομακτική σαν σκέψη και μόνο η ΔΙΕΛΕΥΣΗ 30-35 χιλιάδων αυτοκινήτων και δίτροχων ημερησίως. Ο θόρυβος τόσο στο ΟΡΥΓΜΑ ΕΙΣΟΔΟΥ στην ΣΗΡΑΓΓΑ όσο και κυρίως της ΕΞΟΔΟΥ, θα ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια προστασίας της κατοικίας. Η παροχέτευση της κυκλοφορίας θα βρίσκει δύο κάθετες ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ έντονης ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Η πρώτη στην ΓΕΦΥΡΑ της ΦΙΛΟΘΕΗΣ και η δεύτερη στην ΚΥΜΗΣ. Το πρώτο εμπόδιο μπορεί να παρακαμφθεί με αλλαγή στους χρόνους των ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ. Το δεύτερο όμως θα καθυστερεί την διοχέτευση της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ΜΙΚΡΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ έως και ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ πολλών οχημάτων, σε απρόβλεπτα μεγάλο μήκος την Μ. Αντύπα που μπορεί να φθάνει έως και εκατοντάδες μέτρα.
Ο κίνδυνος να εκτρέπεται η κυκλοφορία στις παράπλευρες οδούς ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΜΙΚΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ σε ώρες αιχμής είναι ΥΠΑΡΚΤΟΣ. Αρκεί, για να φαντασθούμε τις ροές κυκλοφορίας, ότι κατά τις ΩΡΕΣ ΑΙΧΜΗΣ θα διέρχεται 1 όχημα κάθε 2 δευτερόλεπτα, ήτοι 30 αυτοκίνητα κάθε λεπτό. Υπολογίστε και την προτίμηση της διαδρομής τόσο των Ι.Χ. όσο και των φορτηγών, η οποία θα προσφέρεται με απαλλαγή από τα ΔΙΟΔΙΑ της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ καθώς θα αποτελεί εναλλακτική λύση.
V. Κατά την εκτίμηση μας η ανάγκη χρηματοδότησης του έργου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη κατά την προμελέτη, με αμφισβητούμενη την εξασφάλιση της από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.
Τελειώνοντας, υπάρχει και ένα μεγάλο ΕΡΩΤΗΜΑ: Για την κατασκευή παρόμοιων έργων απαιτείται η ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. Ισχυριζόμαστε ότι είναι ΔΥΣΚΟΛΟ αν όχι ΑΔΥΝΑΤΟ να ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΕΡΓΟ που θα οδηγήσει στον αστικό ιστό της πόλης 30-35 χιλιάδες τροχοφόρα ημερησίως.

Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Προφανώς η κατασκευή ενός παρόμοιου έργου έχει στόχο την μείωση της κυκλοφορίας από την διαδρομή ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – ΑΓΓΕΛΩΝ – ΝΥΜΦΩΝ – ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΟΘΕΗΣ.
Η μέτρηση της ημερήσιας διέλευσης, στην πιο πάνω διαδρομή, είναι σήμερα 11.000 τροχοφόρα, σύμφωνα με τους μελετητές. Υπάρχει δηλαδή μια αύξηση από τα αντίστοιχα μεγέθη του 2003 κατά 1.500 οχήματα ημερησίως, η οποία βέβαια μπορεί εν μέρει να αιτιολογηθεί από την υπερβολική αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων την περίοδο 2003 – 2010.
Αντί λοιπόν της διαφαινόμενης για τους πιο πάνω λόγους μη εφικτής λύσης, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την υλοποίηση της απόφασης που μαζί με το ΔΗΜΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ είχαμε πάρει στα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ, η οποία εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, για ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ της ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ, ως ΕΞΟΔΟΥ, από την Λ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ προς την Λ. ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ και την ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ της Αλ. Παναγούλη, ως εισόδου από την Δεκελείας προς την Λ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Να σημειώσουμε ότι ο ΔΗΜΟΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ εφάρμοσε την απόφαση με την σύμφωνη γνώμη του ΔΗΜΟΥ μας σε ότι αφορά την οδό ΚΑΣΤΑΜΟΝΗΣ, η οποία ήταν διπλής κυκλοφορίας.
Η επιλογή της παραπάνω λύσης, σαφώς μικρότερου κόστους και άμεσα εφαρμόσιμη, όχι μόνο δεν θα προσέλκυε νέα αυτοκίνητα εντός του Ηρακλείου, αλλά αντίθετα θα μείωνε κατά πολύ την υπερτοπική κυκλοφορία, τουλάχιστον όσων επιθυμούν να μετακινηθούν από Ε.Ο. – Ν. Φιλαδέλφεια προς Ολυμπιακό Στάδιο – Χαλάνδρι κλπ. Κατά συνέπεια η διαφαινόμενη αυτή μείωση κυκλοφορίας θα είχε θετικές επιπτώσεις στην αντίστοιχη μείωση του άξονα ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – ΑΓΓΕΛΩΝ – ΝΥΜΦΩΝ – ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΟΘΕΗΣ.
Επιπρόσθετα με την μελέτη του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) θα μπορέσουμε να επιτύχουμε λύσεις εσωτερικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την πλήρη αποφόρτιση της προαναφερθείσης διαδρομής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Άλλη μια προεκλογική υπερβολή του κ. Ν. ΜΠΑΜΠΑΛΟΥ, σε συνέχεια υποσχέσεων που δόθηκαν, αλλά αφορούν ένα ΜΗ ΕΦΙΚΤΟ ΕΡΓΟ, το οποίο ακόμα και αν υποτεθεί ότι δύναται να κατασκευασθεί, θα έχει περισσότερες αρνητικές παρά θετικές επιπτώσεις στην ΠΟΛΗ ΜΑΣ.
Κατά την διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης μας επέλεξα να ομιλώ την γλώσσα της αλήθειας, ακόμα και αν αυτό είχε πολιτικό κόστος. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για το Ηράκλειο. Η απλή αναλογική διαμορφώνει ένα νέο τοπίο. Θα απαιτηθούν συνθέσεις, πάνω σε προγράμματα και ρεαλιστικές επιλογές. Η αγάπη μου για το Ηράκλειο είναι δεδομένη. Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, η μακρά εμπειρία μου στην Αυτοδιοίκηση και η βαθιά γνώση των θεμάτων του Δήμου μας θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμες. Τις θέτω λοιπόν και τις δύο στην διάθεση και την κρίση των συνδημοτών μου.

Ηράκλειο Αττικής, 21-3-2019
Γιώργος Μαστοράκος
Υποψήφιος Δήμαρχος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ