Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

«Προτεραιότητα η ανακούφιση των Ηρακλειωτών», του Δημήτρη Δημητρόπουλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο απολογισμός του πρώτου χρόνου της νέας θητείας της δημοτικής αρχής του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στον οικονομικό τομέα από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικής Υπηρεσίας, Δημήτρη Δημητρόπουλου

 

Σε ένα αβέβαιο υγειονομικό, κοινωνικό αλλά και οικονομικό τοπίο όλοι εμείς, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης στην υπηρεσία του πολίτη, οφείλουμε να σκεφτούμε και να θέσουμε σε απόλυτη προτεραιότητα τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και αμέσως μετά, την ανακούφιση των συμπολιτών μας.

Η συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της μεγάλης ευθύνης της αντιδημαρχίας των
Οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και η είσοδος στην δεύτερη, μας βρίσκει με
αναθεωρημένα πλάνα, ανασχεδιασμό της στρατηγικής μας και αναπροσαρμογή των
προτεραιοτήτων.

Πρώτος στόχος, πώς θα κάνουμε την καθημερινότητα των Ηρακλειωτών καλύτερη, ελαφρύνοντάς τους παράλληλα από όσα οικονομικά βάρη μπορούμε και περνάει από το χέρι μας να το κάνουμε, είτε άμεσα, είτε έμμεσα διεκδικώντας, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω, ευνοϊκές συνθήκες για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Βέβαια, ο παραπάνω άξονας είναι μια σταθερή τροχιά στην οποία ούτως ή άλλως βαδίζαμε όλα τα χρόνια της διοίκησης μαζί με τον δήμαρχο το Νίκο Μπάμπαλο, έχοντας, από την πρώτη κιόλας χρονιά της πρώτης μας θητείας, εφαρμόσει την πολιτική των εισφορο- ελαφρύνσεων.

Ξεκινώντας το 2015 με οριζόντια μείωση των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, προχωρήσαμε τις επόμενες χρονιές έως και στην τρέχουσα, σε διαδοχικές μειώσεις στους συντελεστές της δημοτικής φορολογίας, τις μεγαλύτερες που έχουν δει οι δημότες μας στην σύγχρονη ιστορία του Δήμου.

Αναλυτικά:

– μειώσεις 2018: 10% στα δημοτικά τέλη, 7% στον ΦΗΧ, 50% των τελών που καταβάλλονται για τις υπόγειες αποθήκες των κατοικιών και 12% στα τέλη χρήσης των κοινόχρηστων χώρων και των πεζοδρομίων
– μειώσεις 2019: 10% τα δημοτικά τέλη για τα σπίτια και 6% για τα καταστήματα και τις επαγγελματικές χρήσεις.
– μειώσεις 2020: 5% στον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων.

Η πανδημία μας οδήγησε παράλληλα στο να επικεντρώσουμε στους κλάδους που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα όπως η τοπική αγορά, έχοντας εφαρμόσει το μέτρο της πλήρους απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές ή είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται όσο διήρκησε η πρώτη και θα διαρκέσει και η δεύτερη καραντίνα.

Προχωρήσαμε όμως και σε βήματα έξω από τα όρια των αρμοδιοτήτων μας, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας να εφαρμοστούν δύο καίριες ρυθμίσεις που ανακούφισαν χιλιάδες κατοίκους του Ηρακλείου, εκατομμύρια σε όλη την Ελλάδα, γλυτώνοντάς τους από σημαντικά χρηματικά ποσά που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καταβάλουν.

Αναφέρομαι στις νομοθετικές ρυθμίσεις, που, μετά από παρέμβαση και του δικού μας Δήμου και προσωπικά του δημάρχου, έγιναν πράξη:

– στην αναδρομική απαλλαγή των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων
– στην διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων χωρίς πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις για τους ιδιοκτήτες.

Ασφαλώς, όλες τις παραπάνω διαδικασίες προσπαθήσαμε να τις κάνουμε όσο το δυνατό πιο εύκολα για τον πολίτη, εξυπηρετώντας τον με ραντεβού στο δημαρχείο ή ηλεκτρονικά μέσω mail και ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο ανανεωμένο site του Δήμου.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλο το επιτελείο, τους εργαζόμενους της Οικονομικής Υπηρεσίας που υπερβάλλουν εαυτώ και συνεχίζουν να προσφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Ηρακλειώτη, για την αποδοτικότερη λειτουργία του Δήμου.

Γιατί, μόνο όταν δουλεύει καλά η Οικονομική Υπηρεσία, μπορεί να δουλέψει σωστά και ένας Δήμος ή οποιοσδήποτε οργανισμός. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όλα: προμήθειες, έργα, μελέτες κτλ περνάνε από εμάς, βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα της Υπηρεσίας μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε συνεισφορά στην αγορά όλων των ελεύθερων χώρων που αποκτήθηκαν και συνεχίζει να αγοράζει ο Δήμος για να τους δώσει ελεύθερους και πράσινους πίσω στους κατοίκους της πόλης. Αυτή τη χρονιά μόνο, αγοράσαμε εκτάσεις κοντά στα 4.500τμ ανά την πόλη, ενώ το επόμενο διάστημα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του ιστορικού «βουναλάκι» στο Παλαιό Ηράκλειο.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ενεργό συμμετοχή στο πρόγραμμα που μπήκε μπροστά τους προηγούμενους μήνες και ξεκινά στους επόμενους, την αντικατάσταση του συνόλου του δημοτικού φωτισμού με σύγχρονα συστήματα LED για να φωτίζεται και καλύτερα και οικονομικότερα η πόλη, όφελος που μακροπρόθεσμα θα μετακυλήσει στην τσέπη του Ηρακλειώτη μέσω νέων μειώσεων στα δημοτικά τέλη.

Και φυσικά, οι εκατοντάδες μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές του Δήμου που κάνουν κάθε ημέρα την πόλη καλύτερη.

Σε αυτή την τροχιά κινούμαστε όλα αυτά τα χρόνια, σε αυτή θα συνεχίσουμε να πατάμε και σε εκείνα που είναι μπροστά μας. Από όποιο πόστο και εάν βρεθούμε, πεδίο για δουλειά και προσφορά στην πόλη υπάρχει παντού. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο Νίκο Μπάμπαλο, όπως έδειξαν εμφατικά ότι έχουν και οι δημότες στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, και ξέρω ότι θα εξακολουθήσουμε να πηγαίνουμε το Ηράκλειο μπροστά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ