Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής για τη διάνοιξη της λεωφόρου Κύμης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Τετάρτη 07/02 το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής, με πρόεδρο τον Επαμεινώνδα Σπυρόπουλο στο πλευρό του Δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου, πραγματοποίησε συνεδρίαση παρουσία κατοίκων της πόλης. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης, η οποία εξυπηρετεί πολλές περιοχές, καθώς ξεκινάει από το Γαλάτσι, διασχίζει τη Νέα Ιωνία και τη Φιλοθέη και καταλήγει στα όρια του Αμαρουσίου με το Ηράκλειο και την Κάτω Πεύκη.

Στα σκαριά είναι ακόμη η επέκταση της λεωφ. Κύμης προς την Αττική Οδό, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι των βορείων προαστίων, όπως και η έξοδος της Αττικής Οδού στην Εθνική Οδό, στην οποία το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι μόνιμο. Το Υπουργείο Υποδομών έχει εγκρίνει τη δημοπράτηση του έργου, με προϋπολογισμό 434 εκατ. ευρώ.

Κ. Κουτρούλης: “Μοναδική μας ελπίδα να ευδοκιμήσει η αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ”

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Κυριάκο Κουτρούλη, επικεφαλής της “Πνοής συνεργασίας”, ο οποίος τόνισε πως είναι διαχρονικό αίτημα των κατοίκων να γίνει αποσυμφόρηση της οδού Πλαπούτα, που έχει πάρει πια τον ρόλο λεωφόρου. Ανέφερε πως το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος, ενώ προβλέπεται ένα ανοιχτό όρυγμα στα 360 μέτρα πλησίον του ορύγματος που άφησε η Αττική Οδός όταν κατασκευάστηκε, το 2003. Αυτό θα οδηγήσει σε “τριχοτόμηση του Ηρακλείου”, και δήλωσε, “η ηχορρύπανση και η ρύπανση θα κάνουν δύσκολη τη διαβίωση των κατοίκων”. Μεταξύ άλλων, αυτό που προβλέπεται είναι να σκεπαστεί τόσο η Λεωφόρος Κύμης όσο και το υπόλοιπο τμήμα της Αττικής Οδού, ώστε να δημιουργηθούν χώρος πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις. Συνέχισε αναφέροντας πως ο Νόμος προβλέπει ότι οι Δήμοι που επηρεάζονται από τις κατασκευές τέτοιων έργων μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν αντισταθμιστικά οφέλη, όπως είναι το σκέπασμα των δρόμων σε αυτή την περίπτωση. “Όπως γίνεται αντιληπτό, η μοναδική ελπίδα που έχει το προάστιό μας για να σωθεί από την καταστροφική γι’ αυτό προτεινόμενη λύση του Υπουργείου είναι να ευδοκιμήσει η αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία ευδοκίμηση θα δώσει στον δήμο μας τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για το προάστιό μας”. Τέλος, κατέληξε: Αιτούμαστε να κατατεθεί άμεσα ο πρόσθετος λόγος στην αίτηση ακυρώσεως που εκκρεμεί στο ΣτΕ με το περιεχόμενο που προαναφέραμε, την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και την άμεση συνάντηση της επιτροπής που ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προβληθεί η ομόφωνη απόφαση του Δ. Σ. σε όλα της τα αιτήματα”.

Κέλλυ Παπαϊωάννου: Πρέπει να ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα”

Η Κέλλυ Παπαϊωάννου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ανέφερε με τη σειρά της πως πρέπει να γίνει ξανά προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επικύρωσε τα λεγόμενα του κ. Κουτρούλη, σύμφωνα με τα οποία πρέπει ο αγώνας να είναι μεγάλος, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται σύσσωμος ο λαός του Ηρακλείου και των δήμων που πλήττονται ώστε να ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα.

Γιώργος Παπαδημητρίου: “Είναι κρίμα το έργο να έχει αρνητικό αποτύπωμα στην πόλη μας”

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου, επικεφαλής του συνδέσμου “Ηράκλειο Πολιτών” παίρνοντας τον λόγο, σημείωσε ότι “είναι κρίμα κι άδικο αυτό το έργο να μην αποτελεί ωφέλεια για την πόλη μας αλλά να έχει αρνητικό αποτύπωμα”. Αιτήματά του είναι μεταξύ άλλων να σκεπαστεί η Λεωφ. Κύμης στα όρια του Ηρακλείου, να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι και να αποδοθούν στους Ηρακλειώτες οι κυκλοφοριακές συνδέσεις στην οδό Πλαπούτα, να σεβαστούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και η διοίκηση του Δήμου να είναι αρωγός στις διεκδικήσεις τους.

Τι ανέφεραν οι κάτοικοι και ο δικηγόρος

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν κάτοικοι της περιοχής, που αντιτίθενται στην κατασκευή του έργου καθώς θα μειώσει την ποιότητα της ζωής τους.“Έρχεται ένα επικίνδυνο φαινόμενο στην περιοχή μας, που θα επηρεάσει τη ζωή μας, τα σπίτια μας και τα παιδιά μας”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

Συν τοις άλλοις μίλησε και ο δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο οποίος ανέφερε το πόσο σημαντικό είναι να τεθεί μια πειστική αίτηση. Συμπλήρωσε πως η μελέτη για το έργο, που ξεκίνησε το 2001, είναι πλέον ελλιπής και όχι προσαρμοσμένη στα τωρινά δεδομένα.

Η δήλωση του Νίκου Μπάμπαλου για το έργο και η απόφαση του Συμβουλίου

Ο Δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος, δήλωσε αποκλειστικά στον Χτύπο “το έργο το θέλουμε, αρκεί να μην υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων και να λάβουμε τα αντισταθμιστικά οφέλη”.

Το Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να υποβάλλει συμπληρωματικούς λόγους στην αίτηση που έχει ήδη καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της δημοπράτησης του έργου της διάνοιξης της λεωφόρου Κύμης.

Με εισήγηση του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου, οι πρόσθετοι λόγοι που μπαίνουν στην αίτηση είναι η διαπίστωση περί ελλείψεως χρηματοδότησης, περί μη καταθέσεως αιτήσεως προσδιορισμού τιμής μονάδας για τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις και η μη ύπαρξη κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής μελέτης.

Οι λόγοι αυτοί τείνουν στην παραδοχή της βασιμότητας της αιτήσεως ακυρώσεως του Δήμου για την άκυρη δημοπράτηση του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ