Ηρακλείου Αττικής
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Παρέμβαση για τη διενέργεια μελέτης στατικής επάρκειας στο 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής
18 Βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογράφουν ερώτηση με θέμα «Επιτακτική ανάγκη για τη διενέργεια Μελέτης Στατικής Επάρκειας στο 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής», προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, ζητώντας παράλληλα συνολική παρέμβαση για τα «γερασμένα» σχολικά κτήρια.
Το 1ο Γυμνάσιο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής υπέστη εκτεταμένες βλάβες από τον σεισμό που έπληξε την Αττική τον Ιούλιο του 2019. Οι εργασίες επισκευής ξεκίνησαν, ωστόσο, κατά τη διάρκειά τους εκδηλώθηκαν βλάβες. Σε επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τον περασμένο Μάρτιο, προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου, την οποία υπογράφουν και μηχανικοί που διενήργησαν μακροσκοπικό έλεγχο – αυτοψία, αναφέρεται ότι «σε ένα κτήριο που κατασκευάστηκε πριν από 45 και πλέον έτη τα αναμενόμενα φαινόμενα διάβρωσης συνδυάζονται με κακοτεχνίες και αυτό το καθιστά επικίνδυνο λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη ότι η σχολική μονάδα στεγάζει 450 μαθητές και 45 εκπαιδευτικούς».
Στη ερώτηση επισημαίνεται ότι «οι γονείς των μαθητών εκφράζουν έντονες ανησυχίες και διαμαρτύρονται εντόνως καλώντας τον Δήμαρχο κατ’ αρχάς να φροντίσει για την απρόσκοπτη και άμεση ολοκλήρωση των εργασιών στο κτήριο Α, οι οποίες διακόπηκαν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα (παραμένοντας ανοιχτά τα θεμέλια), να προχωρήσει σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την διενέργεια Μελέτης Στατικής Επάρκειας για το κτήριο Β της σχολικής μονάδας και να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα για όλες αυτές τις ενέργειες που κρίνονται απολύτως αναγκαίες για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών».
Στη συνέχεια, οι ερωτώντες, βουλεύτριες και βουλευτές, σημειώνουν: «Γενικότερα, είναι γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχουν σχολικές μονάδες που έχουν κατασκευαστεί σε εποχές που οι προδιαγραφές ήταν λιγότερο αυστηρές και σε εφαρμογή παλαιών και ελλιπών αντισεισμικών κανονισμών. Συνυπολογίζοντας τη φυσιολογική “γήρανση”/φθορά των δομικών υλικών, την μη τακτική συντήρηση, καθώς και την απορρόφηση σεισμικών φορτίσεων (σωρευτικά) κατά τη διάρκεια ζωής των κτηρίων αυτών γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η στατική τους επάρκεια κρίνεται επισφαλής και ότι είναι απολύτως απαραίτητος ο τακτικός τους έλεγχος καθόσον ανήκουν στην κατηγορία των πλέον τρωτών κτηρίων. Συνεπώς, μια κυβέρνηση με προσανατολισμό στην αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας είναι απαραίτητο να συμπεριλάβει σε αυτό και την αναβάθμιση των υποδομών, πρωτίστως για την ασφάλεια της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και για τον εκσυγχρονισμό τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν προτίθεται να αναβαθμίσει τα δημόσια σχολικά κτίρια και όπου το κάνει είναι με την ακριβή για το Δημόσιο και επωφελή για τους ιδιώτες εργολάβους μέθοδο των ΣΔΙΤ».
Οι υπουργοί ερωτώνται:
“1. Σε ποιες ενέργειες έχουν ή προτίθενται να προβούν προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια του κτηρίου του 1ου Γυμνασίου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και ειδικότερα α) να διενεργηθεί Μελέτη Στατικής Επάρκειας στο κτήριο Β (βόρειο) του σχολικού συγκροτήματος, β) να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και άμεση ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των βλαβών που προκάλεσε ο σεισμός του Ιουλίου του 2019 λαμβάνοντας υπόψη ότι συμπληρώνονται 3 χρόνια από το συμβάν;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά και ολιστικά το ζήτημα των «γερασμένων» σχολικών κτηρίων που παρουσιάζουν προβλήματα στατικής επάρκειας;”