Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Τοποθέτηση για το κτήμα Φιξ από την Ο.Μ. Ηρακλείου Αττικής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επίσημη ανακοίνωσή της η Ο.Μ. Ηρακλείου Αττικής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ τοποθετείται σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την απόκτηση του κτήματος Φιξ.

Όπως αναφέρει:

“Την 1η Φεβρουαρίου 2021, 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη  κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή με θέμα «Το Κτήμα Φιξ να καταστεί ελεύθερα προσβάσιμος, δημόσιος χώρος», προς τρεις Υπουργούς – Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Πολιτισμού – με αντικείμενο τις ενέργειες τους για να εξασφαλιστεί η απόκτηση και αξιοποίηση του Κτήματος ΦΙΞ από τον Δήμο Ηρακλείου με παράλληλη δημόσια χρηματοδότησή του.

Όλους αυτούς τους μήνες κατατέθηκαν από την ΟΜ Ηρακλείου Αττικής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και από την ομάδα εργασίας για την αξιοποίηση και την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ, από Βουλευτές και Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  πολλές και διαφορετικές απόψεις, από γόνιμους προβληματισμούς μέχρι προτάσεις που υποδείκνυαν δυνατότητες  δημόσιας χρηματοδότησης

 Σαν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας, η Δημοτική Αρχή έφερε  τον Απρίλιο του 2021 δύο συνεχόμενες προτάσεις για την αγορά του Κτήματος ΦΙΞ, μια με δανεισμό και μια αναγκαστική απαλλοτρίωση πάλι με δανεισμό, χωρίς να γίνει καμία ενέργεια για χρηματοδότηση από δημόσια ταμεία.

Σαν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας,   η Δημοτική Αρχή κινητοποιήθηκε  και ήρθε σε επαφή με Υπουργούς που είναι αρμόδιοι τόσο για τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης, όσο και για την χρηματοδότηση της απόκτησης και αξιοποίησης του Κτήματος.

 Σαν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας ήρθε για  συζήτηση  στο Δημοτικό Συμβούλιο η εξεύρεση άλλων πηγών χρηματοδότησης που να μην επιβαρύνουν τους δημότες με τοκοχρεολύσια για 20 χρόνια.

Και τέλος,

Σαν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας αναγκάστηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε πρόσφατη συνάντηση με τον Δήμαρχο και τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, να δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσει την αγορά του κτήματος Φιξ, είτε  μέσω της Περιφέρειας, είτε μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού.

 Με τις πρωτοβουλίες μας καταφέραμε να καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ότι ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί βασική προϋπόθεση για να παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη του στόχου να αποκτηθεί από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής το κτήμα ΦΙΞ  πρωτίστως με Δημόσια Χρηματοδότηση και με ύστατη λύση το δανεισμό.

Όπως σημειώσαμε και στην σχετική ανακοίνωση μας για το εν λόγω θέμα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους πρέπει να εξαντληθούν οι υφιστάμενες δυνατότητες κρατικής χρηματοδότησης προς τον Δήμο (εθνικής και κοινοτικής πηγής) ώστε να μην επιβαρυνθούν τα οικονομικά του Δήμου αλλά και να μην αμφισβητηθεί λειτουργικά ο αποκλειστικά δημόσιος, ελεύθερος χαρακτήρας του Κτήματος μέσω διαφόρων μορφών εκμετάλλευσης του ακινήτου.

Δεν κατανοούμε την εμμονή του Δήμαρχου για εξαγορά του κτήματος μέσω δανειοδότησης, με το πρόσχημα ότι το κτήμα θα είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού ή της Περιφέρειας και ότι με τον τρόπο αυτό απόκτησης που προτείνει το Υπουργείο, δεν θα είναι ιδιοκτησία του Δήμου.

Το κτήμα είναι στα δημοτικά όρια τριών Δήμων και είναι φυσικό να είναι διαδημοτικός χώρος αναψυχής. Κατά συνέπεια είναι προτιμότερο ένας φορέας κεντρικής διαχείρισης να αναλάβει και την αγορά και την ανάπλαση και την διαχείριση του κτήματος.

Η εμμονή του Δήμαρχου για αγορά και αξιοποίηση του κτήματος από τον Δήμο με δάνειο, σημαίνει ότι θα υπερχρεωθεί ο Δήμος και κατ’ επέκταση οι πολίτες του Ηρακλείου με πάρα πολλά εκατομμύρια δανείων, θα δεσμευτούν για πολλά χρόνια τα έσοδα του Δήμου στις τράπεζες, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Δήμο και τους δημότες.

Δεν υπάρχει δικαιολογία για άλλες καθυστερήσεις από καμία πλευρά όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Καλούμε τον Δήμαρχο, τις δημοτικές παρατάξεις και τους κατοίκους του Ηρακλείου Αττικής να μην υιοθετήσουν την λογική του δανεισμού, αλλά να πιέσουν την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να προχωρήσουν στην εξαγορά και αξιοποίηση του κτήματος ως χώρο πολιτισμού και πρασίνου, για όλους τους πολίτες. “

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ