Connect with us

Ειδήσεις

«Το κτήμα Φιξ στον χώρο και τον χρόνο»: Παρουσίαση ημερολογιακής έκδοσης την Τρίτη 23 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο Αττικής

Published

on

Στο αποκαλούμενο «κτήμα Φιξ» στο Ηράκλειο Αττικής είναι αφιερωμένη η ημερολογιακή έκδοση 2024 του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού».

Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, καθώς το κτήμα της μεγαλοαστικής οικογένειας Φιξ ανήκει πλέον στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής και σταδιακά γίνεται «κτήμα» της τοπικής, κι όχι μόνο, κοινωνίας. Σ΄ αυτό το πέρασμα από τον ιδιωτικό στον δημόσιο χώρο ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» προσπάθησε, στο μέτρο του δυνατού, να τεκμηριώσει την ιστορία του χώρου, την ιστορία της διεκδίκησής του από την τοπική κοινωνία και να συζητήσει ή να φανταστεί το μέλλον του. Η παρουσίαση αυτής της προσπάθειας που κατατίθεται στην ημερολογιακή έκδοση 2024, «Το κτήμα Φιξ στον χώρο και τον χρόνο», θα πραγματοποιηθεί από τον «Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού» την Τρίτη 23/1/2024, στις 19.00, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18 Α και Νεότητας).

Στις δύο πρώτες ενότητες της θεματικής έκδοσης με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: α) τεκμηρίωση και β) διεκδίκηση περιλαμβάνονται αρχεία εφημερίδων, τοπογραφικά, αρχεία δημόσιων υπηρεσιών και άλλα ντοκουμέντα για την ιστορία της οικογένειας Φιξ, του κτήματος και της ιστορικής διατηρητέας έπαυλης και φυσικά ξετυλίγεται όλο το χρονικό διεκδίκησης του κτήματος από την Επιτροπή Κατοίκων Ηρακλείου Αττικής. Στην τρίτη ενότητα, με τίτλο «Δημόσιο Αστικό Πάρκο» αναπτύσσονται σκέψεις και απόψεις για την αξιοποίηση και αναγέννηση του κτήματος ως χώρου μνήμης, πολιτισμού και αναψυχής.

Στην έκδοση 2024 «Το κτήμα Φιξ στον χώρο και τον χρόνο» γράφουν οι: Βάγγερ Καίτη, Βιδάλη Άρτεμις, Βραχάτη Βούλα, Κατσινοπούλου Ειρήνη, Κουντή Δήμητρα, Μαδαμόπουλος Αναστάσης, Σελμπέση Αρετή, Τασούλας Μανώλης, Χαρώνη Ανθή και ο «Παληός Ηρακλειώτης».

Στην παρουσίαση της νέας θεματικής έκδοσης του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού», την Τρίτη 23/1, συμμετάσχει η Νεανική Ορχήστρα του Ιωνικού Συνδέσμου που διευθύνει ο καταξιωμένος διευθυντής ορχήστρας και σολίστ (κλαρινέτο) Στάθης Κιοσόγλου. Η ορχήστρα του Ιωνικού Συνδέσμου που συγκροτείται κυρίως από πνευστά, ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2022, με σκοπό την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στη Ν. Ιωνία. Στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνονται έργα (ενδεικτικά) των Προκόφιεφ, Στράους, Σοστακόβιτς έως παραδοσιακοί σκοποί.

Είσοδος ελεύθερη. Παρακαλούμε να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες θα διατεθούν και από τον σύλλογο).

 

 

 

 

Να υπενθυμίσουμε πως από τον «Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού» έχουν κυκλοφορήσει οι ακόλουθες θεματικές εκδόσεις – ημερολόγια:

  1. 2023, «Μνήμης… αποτυπώσεις» με 40 κείμενα τα οποία συνοδεύονται από χάρτες, πλήθος αναμνηστικών φωτογραφιών και ιστορικών ντοκουμέντων. Τα πρωτότυπα κείμενα, που στην πλειοψηφία τους αναφέρονται στο Ηράκλειο Αττικής, καλύπτουν διαφορετικά είδη του λόγου (ποίηση, χρονικό, διήγημα, αφήγηση, ιστορική τεκμηρίωση) σε τέσσερις ενότητες με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: Ρίζες (1920-1950), Με τ’ όνειρο αντάμα (1950-1974), Συνέχειες και ασυνέχειες (1974-…), Ιστοριογραφώντας.

 

  1. 2022, «Κράτησαν… τη ζωή μας», αφιέρωμα στους Ι. Καμπανέλλη, Τ. Λειβαδίτη, Γ. Μπιθικώτση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή τους και στον Μίκη Θεοδωράκη που άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του στην τέχνη τους και (κατ’ επέκταση) στη ζωή μας.

 

  1. 2021, «Όλα είναι δρόμος, Περιδιαβαίνοντας το Ηράκλειο Αττικής». Έκδοση αφιερωμένη στην αξία του δημόσιου χώρου. Μια περιδιάβαση μέσα από 170 σελίδες στους δρόμους του Ηρακλείου Αττικής και στην ιστορία τους.

 

  1. 2020, «Όταν από τη γη έβγαζαν λιγνίτη, Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας – Ν. Ηρακλείου (1940-1960)», μια έκδοση –«πνευματικό μνημόσυνο» για τους λιγνιτωρύχους που έδιναν καθημερινά μάχη επιβίωσης σε ταραγμένες εποχές.

 

  1. 2019, «Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα». Για αυτή την έκδοση, συλλογική όπως και όλες οι προηγούμενες, συνέδραμαν καταξιωμένοι επιστήμονες.

 

  1. 2018, δώσαμε τη σκυτάλη στον αθλητισμό, ανασύροντας μνήμες, στιγμές ρομαντισμού και έντονων συγκινήσεων, θυμίζοντας ξεχασμένους πρωταγωνιστές στις αλάνες, τα παρκέ, τον στίβο.

 

  1. 2017, «Ο εν Ηρακλείω υποσταθμός της Ηλεκτρικής Εταιρίας Αθηνών – Πειραιώς». Ταυτόχρονα, κατατέθηκε το αίτημα για την κήρυξή του σε διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς.

 

  1. 2016, η ιστορία της πόλης στη διάρκεια ενός αιώνα (1880-1980) μέσα από οικογενειακά άλμπουμ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκδόσεις του συλλόγου πωλούνται στην τιμή των πέντε ευρώ.

Πληροφορίες, παραγγελίες στο https://allostopos.blogspot.com.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ