Λυκόβρυσης - Πεύκης
Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη “Μαθηματικά: Ανακαλύφθηκαν ή Επινόηθηκαν;” στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης

Με επιτυχία στέφθηκε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη που διοργάνωσε ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης στις 26.02.2025 στην αίθουσα Μ. Αναγνωστάκη με θέμα : “Μαθηματικά: Ανακαλύφθηκαν ή Επινοήθηκαν;”
Ένα διαχρονικό φιλοσοφικό ερώτημα που αποκτά νέα διάσταση στην εποχή της επιστημονικής προόδου και της τεχνητής νοημοσύνης φιλοδοξώντας να ανοίξει νέους ορίζοντες σκέψης και διαλόγου.
Η διάλεξη είχε εισηγητή τον Γιώργο Πένταρη, Μαθηματικό MSc Πληροφορικής, ο οποίος ταξίδεψε το κοινό από τις πρώτες μαθηματικές έννοιες της αρχαιότητας, τον Όμηρο και τον Θαλή, έως τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και τη σύνδεση των μαθηματικών με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Συγκεκριμένα, η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Λυκόβρυσης-Πεύκης Μάριου Ψυχάλη που μετέφερε η Σύμβουλός του για τα Γράμματα και τις Τέχνες Σοφία Γουναροπούλου στο οποίο ανέφερε ότι: “Η επιστήμη των μαθηματικών αποτελεί τη βάση πολλών σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων, αλλά παραμένει ένα βαθιά φιλοσοφικό πεδίο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φιλοξενούμε αυτή τη διάλεξη, η οποία θα προσφέρει στο κοινό μια μοναδική πνευματική εμπειρία και την ευκαιρία να σκεφτεί βαθύτερα τη φύση των αριθμών και της γνώσης.”
Ο Γιώργος Πένταρης είναι κάτοικος Λυκόβρυσης και γεννήθηκε στο Λαμπέτι του Πύργου Ηλείας.
Ο οικονομολόγος Κώστας Κορμπάκης έκανε μία εισαγωγή για να ακολουθήσει το κυρίως μέρος της διαδραστικής διάλεξης του Γ.Πένταρη με ερωτήματα, πειράματα, προβλήματα προς επίλυση και ποταμό γνώσεων.
Εντύπωση προκάλεσε η πρώτη χρηματιστηριακή πράξη, οι μετρήσεις και υπολογισμοί των Βαβυλωνίων, Αιγυπτίων, αρχαίων Ελλήνων, Ρωμαίων, Αράβων και η εφαρμογή των μαθηματικών στην πράξη ως παιγνίδι γνώσης. Οι παρευρισκόμενοι είδαν τo Plimpton 322 Tablet από το Columbia University, μία Βαβυλωνιακή ταμπλέτα σφηνοειδούς γραφής με αριθμούς σε εξηκονταδικό σύστημα αρίθμησης. Ο εισηγητής παρουσίασε μεταξύ άλλων τη θεωρία των Θαλή, Πυθαγόρα, Δημόκριτου, Πλάτωνα, Ευκλείδη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, τη θεωρία της Χρυσής Τομής και της αρμονίας των σφαιρών, την ανακάλυψη των αρρήτων αριθμών, το χρυσό ορθογώνιο, τα πέντε πλατωνικά πολύεδρα, το φ, και το π. Αναφέρθηκε στο παράδοξο RUSSEL και μεταξύ άλλων στο έργο των FREGE, GODEL, MAXWELL, HERTZ & MARCONI, HIGGS, ROGER PENROSE, στην ωραιότερη εξίσωση των μαθηματικών (Euler), στο έργο του TURING, και στη παρουσία των μαθηματικών στη φύση, στο σύμπαν και τη μουσική.
Συζητήθηκαν τα κύρια οφέλη και οι κίνδυνοι στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, οι προκλήσεις που παρουσιάζονται καθώς και το πρόβλημα των ανέργων από την εφαρμογή της.
Στο τέλος της παρουσίασης, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό που αποτελούνταν από επιστήμονες διαφόρων κλάδων, συγγραφείς, και δημότες με θέληση για σκέψη για τη νέα εποχή καθώς όπως ανέφερε ο Γ. Πένταρης κατά την Δρ. Eugenia Cheng μαθαίνοντας τριγωνομετρία, Γεωμετρία και άλλες μαθηματικές θεωρίες ο άνθρωπος μαθαίνει να σκέφτεται, να οργανώνει τη ζωή του, την εργασία του και τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024