Connect with us

Λυκόβρυσης - Πεύκης

«Πρωτοβουλία Πολιτών» Λυκόβρυσης Πεύκης: Παρατηρήσεις για τα εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Published

on

Τα μέλη της δημοτικής παράταξης Λυκόβρυσης – Πεύκης «Πρωτοβουλία Πολιτών» ανέδειξαν σημεία για τα εναλλακτικά σενάρια του “Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ.) τα οποία πρέπει να τροποποιηθούν και που θεωρούνται από την παράταξη λανθασμένα.

Ως ενεργοί πολίτες και μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών, καταθέτουμε τις παρατηρήσεις μας για τα εναλλακτικά σενάρια του “Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ.) του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης”, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, παραδόξως, μόνο για πέντε ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα δημοσιοποίησης των σεναρίων. Το Τ.Π.Σ. αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο που καθορίζει ή τροποποιεί εκκρεμότητες στις χρήσεις γης της πόλης μας.

Σε γενικές γραμμές, το Τ.Π.Σ. ορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, όπως κατοικία, εμπόριο, αθλητισμό, εκπαίδευση, πρόνοια, πράσινο, άλση, καθώς και τις δασικές εκτάσεις, τα ρέματα και τους περιορισμούς ή ειδικούς όρους δόμησης. Το Τ.Π.Σ., σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) της Λυκόβρυσης και της Πεύκης, αποτελούν την “καρδιά” του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Θεωρούμε ότι τα λάθη και οι παραλείψεις που εντοπίσαμε στη μελέτη θα έπρεπε να έχουν εντοπιστεί από τους αρμόδιους διοικητικούς, τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους και να μην έχουν συμπεριληφθεί στην τελική πρόταση. Τα συγκεκριμένα ζητήματα είτε καταδεικνύουν αδιαφορία για τα πολεοδομικά θέματα της πόλης μας είτε εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής ότι “δεν αλλάζει τίποτα” σε σχέση με τα ισχύοντα Γ.Π.Σ., η εμπεριστατωμένη ανάλυση των σεναρίων που βρίσκονται σε διαβούλευση, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αποφάσεις πρώην Δημάρχων, Δημοτικών Συμβουλίων και πολιτών, αναδεικνύει τις εξής σημαντικές επισημάνσεις και προτεινόμενες διορθώσεις:

1. Ο.Τ. 420 (Πεύκη): Το Ο.Τ. 420, που περικλείεται από τις οδούς Αγίας Παρασκευής, Κωνσταντινουπόλεως, Βασιλείου Βουλγαροκτόνου και Πόντου, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως Ελεύθερος Χώρος και Αστικό Πράσινο αντί για Αμιγή Κατοικία. Ο Δήμος το διεκδικεί εδώ και χρόνια για κοινωφελή χρήση, ενώ υπάρχει και σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ αυτής της προοπτικής.

2. Ο.Τ. 31 και Ο.Τ. 29 (Λυκόβρυση): Το τμήμα του Ο.Τ. 31, στη συμβολή των οδών Αγίας Παρασκευής και Λάμπρου Κατσώνη, έχει αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να χαρακτηριστεί ως χώρος Εκπαίδευσης, μαζί με το Ο.Τ. 29. Η μελέτη θεωρούμε ότι οφείλει να ευθυγραμμιστεί με αυτήν την απόφαση και να αντικαταστήσει τη χρήση Κατοικίας που αναφέρεται σε όλα τα σενάρια.

3. Ζώνη επέκτασης Λεωφόρου Κύμης: Το τμήμα που θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο Cut & Cover, από το βόρειο τμήμα του δάσους Κάσδαγλη έως το οριοθετημένο ρέμα της Πύρνας, πρέπει να οριστεί σαφώς ως Ελεύθερος Χώρος και Αστικό Πράσινο αντί για Αμιγή και Γενική Κατοικία. Όραμα των πολιτών είναι η δημιουργία μιας ενιαίας διαδρομής περιπάτου, άθλησης και αναψυχής, που θα συνδέει τους πράσινους χώρους της πόλης μας με το ρέμα της Πύρνας. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ενσωματώνοντας μια σαφή περιγραφή αυτού του στόχου.

4. Ο.Τ. 64 (Λυκόβρυση): Το Ο.Τ. 64, στη συμβολή της Λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου και της οδού Λυκοβρύσεως, έχει αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να χρησιμοποιηθεί για Κοινωφελείς Λειτουργίες/Κοινωνική Πρόνοια, με βασικό στόχο την ανέγερση Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνδυασμό με υπόγειο χώρο στάθμευσης. Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει την ανάγκη της πόλης για αναβαθμισμένες κοινωνικές υποδομές. Η επιλογή της μελέτης να διατηρήσει τη χρήση του οικοπέδου ως Εμπορικό Κέντρο με υπαίθριο πάρκινγκ είναι λανθασμένη και δεν συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής. Επιπλέον, το οικόπεδο αποκτήθηκε από τον Δήμο με σημαντικό κόστος, τουλάχιστον 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, και προοριζόταν για την κάλυψη ουσιαστικών κοινωνικών και υγειονομικών αναγκών, όχι για να μετατραπεί απλώς σε χώρο στάθμευσης.

Συμπέρασμα

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο διαμορφώνει το μέλλον της πόλης μας και πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων όσο και τις αποφάσεις των προηγούμενων ετών. Οι αλλαγές που προτείνουμε αποσκοπούν στη διατήρηση του χαρακτήρα της πόλης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη δημιουργία ενός βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος. Η συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση είναι κρίσιμη, και απαιτούμε επαρκή χρόνο και ουσιαστική συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ