Ελάτε στην παρέα μας

Λυκόβρυσης - Πεύκης

1ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού: Ο θεσμός που ήρθε για να μείνει!

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας νέος θεσμός γεννήθηκε στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης με την πραγματοποίηση του 1ου Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης το Σαββατοκύριακο 12-13 Οκτωβρίου 2024.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» και τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες, κάτι που αποτυπώθηκε και στη μεγάλη παρουσία τους στο Δημοτικό Θέατρο. Το Φεστιβάλ παρουσίασε τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και της Καππαδοκίας.

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς του πατέρα Ευστράτιου από τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ενώ ακολούθησε ο χαιρετισμός του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης Μάριου Ψυχάλη, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά αλλά και τη συγκίνησή του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι χαρούμενος διότι εφαρμόζουμε τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε ένα θεσμό που αφορά τον Πολιτισμό από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία και τον Πόντο. Την ίδια στιγμή είμαι συγκινημένος καθώς η καταγωγή μου από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας μου θυμίζουν τις αλησμόνητες πατρίδες».

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις Καλλιτεχνικές Ομάδες του Δήμου, στη διευθύντρια των Καλλιτεχνικών Δομών Εύη Χλωρού, τη διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Πεύκης Μαρία Κουρτογιάννη, καθώς και τους χοροδιδάσκαλους Μαρία Μπαφαλούκου και Τάσο Λάσκαρη.  Επίσης  ευχαρίστησε θερμά τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ», τον πρόεδρο Γιώργο Γαζεπίδη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για την προσφορά τους στην πόλη. Ολοκληρώνοντας επισήμανε ότι ήδη  βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες του Δήμου για τη δημιουργία μνημείου Μικρασιατών στην Άνω Πεύκη.

Ακολούθησε ο συγκινητικός χαιρετισμός του προέδρου του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» Γιώργου Γαζεπίδη ο οποίος μίλησε για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Γαζεπίδης απένειμε στον δήμαρχο Μάριο Ψυχάλη τιμητική πλακέτα για την στήριξή του στις δράσεις του Συλλόγου, ενώ ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών από τον δήμαρχο στις Καλλιτεχνικές Δομές του Δήμου. Για το Δημοτικό Ωδείο την πλακέτα παρέλαβε η καλλιτεχνική διευθύντρια Μαρία Κουρτογιάννη, ενώ για την Χορευτική Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου, την πλακέτα παρέλαβε η χοροδιδάσκαλος Μαρία Μπαφαλούκου.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μάριος Ψυχάλης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν και κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού οι παρακάτω σύλλογοι:

Χορευτική Ομάδα Παραδοσιακού Χορού Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Τμήμα Λαϊκής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Πεύκης

Τραγούδι: Γιάννης Λιάγκουρης (φιλική συμμετοχή).

Ομάδα Latin & Ευρωπαϊκών Χορών Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων «Αλκάθους και Καρία»

Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Αρτάκης «Παναγία Φανερωμένη»

Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούπολης «Χοροέκφραση»

Χορευτική Ομάδα 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «Θυμαιτάδαι»

Σύλλογος Απανταχού Τηλίων «Η Ήριννα»

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ