Μαραθώνα
Έκθεση ζωγραφικής “Το οικουμενικό στην Τέχνη”
Το Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, στο πλαίσιο του θεσμού των «Κύκλος Παρουσιάσεων 2023-2024» , υποδέχεται τον Κώστα Σπηλιωτόπουλο (Eric Cospi).
Ο Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας αναφέρει για το έργο του:
«Στην πυρά…
O Κώστας Σπηλιωτόπουλος είναι ένας εμπνευσμένος από την διακεκαυμένη πραγματικότητα καλλιτέχνης που τιμάει την πνευματική εγρήγορση ανθρώπων που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και πολεμούν για να παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο.
Αναγεννησιακός ως προς τις προθέσεις, λαϊκός ως προς την αισθητική, βουτάει τον χρωστήρα του στη μακραίωνη ευρωπαϊκή / μεσογειακή παράδοση.
Ανάμεσα στα comics και στο τερατώδες κουκλοθέατρο (Grand-Guignol) κινούνται οι εξ-ανθρωποποιημένες αλλά φιλάνθρωπες / φιλόζωες / φυσιολατρικές φιγούρες του.
Ο «φυσικός άνθρωπος» τού Ρουσσώ βρίσκει εδώ την εικαστική εκπροσώπησή του.
Ο ζωγράφος Κώστας Σπηλιωτόπουλος διαπνέεται από τα ουμανιστικά ιδεώδη τού Διαφωτισμού και είναι αντιπρόσωπος ενός αναγεννησιακού κινήματος που μεγεθύνει την όποια δυσαρμονία προκειμένου να επιτύχει – ομοιοπαθητικώ τω τρόπω – την νοσταλγία για την Ένωση με το Όλον.
Οι πίνακές του λειτουργούν συνεκδοχικά, επιμεριστικά, τεμαχίζουν την έξωθεν δυστοπία ως πολύχρωμα, σχεδόν ειδυλλιακά τοπία μέσα από το view master, χριστουγεννιάτικο δώρο ενός παιδιού που δεν έχει γνωρίσει ακόμα τη θλίψη.
Αυτή η πανηγυριώτικη, πολύχρωμη διάθεση είναι καθαρά «πελασγική», από τα μακρινά χρόνια τής ευδαίμονος μητριαρχίας (αυτό τονίζεται αντιθετικά στις ανδρικές φιγούρες). Η αποφυγή κάθε μανιχαϊστικής διπολικής αντιμετώπισης τού κόσμου δίνει μια διονυσιακή, αισιόδοξη, συνδημιουργική προοπτική κι απαλύνει την εξαρχής σκαιότητα τού θέματος των πυρκαγιών, του σιδηροδρομικού συμβάντος στα Τέμπη και άλλων κοινωνικών συμφορών.
Η ανωτέρα βία δεν υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου θεού ή δαίμονα, αλλά ενισχύει την πεποίθηση πως μόνον μέσα από την ατομική και συλλογική ευθύνη μπορούμε να διαχειριστούμε φυσικές δυνάμεις, που μπορεί να είναι και εκδικητικές, δεν είναι όμως εκεί το θέμα…
Χαρακτηρίζω την τέχνη του «λαϊκή» γιατί εμφορείται από την εθιστική χαρμολύπη των αδικημένων, των παρατημένων, των ξεχασμένων, των μη προνομιούχων, των συγχρόνων «Αθλίων» που παλεύουν με τερατώδεις καταστάσεις που τους υπερβαίνουν, θυσιαζόμενοι σε κάποιο ανώτερο ιδανικό αλληλεγγύης, αμοιβαιότητας, υπέρβασης τού υπερτιμημένου «εγώ». Η δραματικότητα είναι πρόδηλη. Το αποτέλεσμα θεατρικό σκηνικό, αποκόμματα από ένα graphic novel που δεν έχει γραφτεί ακόμη.»
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών ΔΙ.ΜΑ.ΚΕΤ IMVAC , Λιβισίου 13, 190 05, Νέα Μάκρη Αττικής (www.imvac.gr ~ [email protected] ~ 22940 97804) και τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, ώρες από 5 έως 9 μ.μ.
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ.
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10 π.μ. – 2 μ.μ. & 5 μ.μ. – 8 μ.μ.
Κυριακή Κλειστά.
Είσοδος Ελεύθερη.
Info Κώστας Σπηλιωτόπουλος (Eric Cospi)
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Από τα παιδικά του χρόνια, ασχολείται με πάθος με την ζωγραφική.
Παρακολούθησε μαθήματα στα εργαστήρια Τέχνης των Αλέξανδρου Παπακωνσταντίνου και Μιχάλη Βελούδιου.
Έχει παρουσιάσει 6 ατομικές εκθέσεις σε galleries κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Κείμενα για τα έργα του έχει γράψει ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Φιλοσοφίας της Αισθητικής, Ίων Διαμαντόπουλος, ο Ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασεολόγος και κριτικός Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας, η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη.
Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, στο Παρίσι, τη Λυών, τη Γενεύη, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, την Καμπέρα, την Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Info ΔΙ.ΜΑ.Κ.Ε.Τ. www.imvac.gr
Το 2017, ο Μάριος Αρμάος οραματίστηκε τον εκπολιτιστικό σύλλογο «Marathon Art Festival» ο οποίος και ιδρύθηκε με την συμβολή και υποστήριξη αξιόλογων φιλότεχνων μελών. Ακολούθησαν οι θεσμικές εικαστικές δράσεις «Μαραθώνιο Συμπόσιο Ζωγραφικής», «Marathon Art Gallery» και «Marathon Open Art» που συνεχίζονται αδιαλείπτως.
Το 2023, το «Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών (ΔΙ.ΜΑ.ΚΕΤ)» βρήκε πολύ γρήγορα σημαντικούς ένθερμους υποστηρικτές και αρωγούς, όχι μόνο τον ζωγράφο Αλέξανδρο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής αλλά και μίας πλειάδας εικαστικών. Εικαστικών με σημαντική πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και ταλαντούχων νεότερων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Αχιλλέας Αϊβάζογλου, Σώτος Αλεξίου, Κάτια Βαρβάκη, Στάθης Βατανίδης, Βασίλης Βλάχος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Αγγέλικα Κοροβέση, Ιωάννης Κούτρικας, Φίλιππος Κούτρικας, Μαρία Κτιστοπούλου, Αθηνά Λατινοπούλου, Κατερίνα Μαρούδα, Θεόδωρος Πανταλέων, Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλης Ρήνας, Βασίλης Σολιδάκης, Νίκος Στρατάκης, Βασιλική Φίλου, Μανώλης Χάρος, Gilda Frumkin και άλλοι.
Το Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών ΔΙ.ΜΑ.ΚΕΤ, υλοποιήθηκε με όραμα την προώθηση του Πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, την επαφή των φιλότεχνων με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και τους δημιουργούς μέσω εκθέσεων και εικαστικών events καθώς και την εξοικείωση και εκπαίδευση του κοινού μέσα από ειδικά προγράμματα, σεμινάρια, επιστημονικές ημερίδες και διαλέξεις, όχι μόνο για τις διάφορες εκφράσεις της Τέχνης όπως η ζωγραφική, η αγιογραφία, η γλυπτική, η χαρακτική, η εικονογράφηση αλλά και την ίδια την «Ιστορία της Τέχνης».
Ως κέντρο που προάγει την Τέχνη και τον Πολιτισμό, παρέχει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να εκθέσουν το έργο τους είτε ατομικά είτε συμμετέχοντας σε ομαδικές εκθέσεις.
Οι φιλότεχνοι μπορούν να επισκέπτονται τις εκθέσεις και τα σεμινάρια Τέχνης που ανά καιρούς διοργανώνονται. Για τους έχοντες καλλιτεχνική δημιουργική διάθεση, λειτουργούν εκπαιδευτικά επιμορφωτικά προγράμματα με εισηγητές και διδασκάλους τους ζωγράφους Αλέξανδρο Παπακωνσταντίνου και Αχιλλέα Αϊβάζογλου για τη ζωγραφική τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, τον αγιογράφο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο για τα μαθήματα αγιογραφίας και τον Βασίλη Βλάχο για τα μαθήματα χαρακτικής.\Επειδή πιστεύουμε και επενδύουμε στη συλλογικότητα και τα αποτελέσματα της, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις επιμελητών, Ιστορικών Τέχνης και εικαστικών φορέων ώστε το εγχείρημα μας, να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Τέχνη όχι μόνο για τον Μαραθώνα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, όπως π.χ. συνέβη με τον Αθανάσιο Θεοτόκη, σύμβουλο Καλών Τεχνών στην επιμέλεια των εκθέσεων και την Ρουμπίνη Βρυώνη στις Δημόσιες Σχέσεις που μας υποστηρίζουν αφιλοκερδώς από τα πρώτα βήματα μας.