Μαραθώνα
Συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου Μαραθώνα για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά
Συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις προστασίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Μαραθώνα.
Η τελευταία συνάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη και του Δήμαρχου Μαραθώνα κ. Στέργιου Τσίρκα, καθώς επίσης και άλλων αρμόδιων Φορέων, ήρθε ως επιστέγασμα επαφών και συζητήσεων, για την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά με τους χιλιάδες επισκέπτες, ιδίως τα Σαββατοκύριακα.
Το αίτημα του κ. Στέργιου Τσίρκα στην πρόσφατη συνεδρίαση, ήταν «ο συχνός καθαρισμός του πευκοδάσους και των περιπατητικών μονοπατιών και διαδρομών σε αυτό, με σκοπό, τόσο την πρόληψη από πυρκαγιά όσο και για τουριστικούς λόγους» ενώ διαβεβαίωσε για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, να συνεχίσει τη συνδρομή -με όσα μέσα διαθέτει- στη διαφύλαξη και προστασία του Εθνικού Πάρκου.
«Δεν θα αφήσουμε στο έλεος της τύχης του, τον Σχινιά! Αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υλοποιήσουν τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης, ενώ έγγραφο του Αντιπεριφειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Θανάση Αυγερινού, προς αρμόδιες Αρχές, επισημαίνει ότι: «ένα ποσοστό επισκεπτών δεν τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες για την προστασία του πευκοδάσους, ανάβοντας φωτιές για μπάρμπεκιου και αφήνοντας σωρούς σκουπιδιών, τα οποία σε συνδυασμό με την ξερή βλάστηση, αποτελούν ωρολογιακές βόμβες πρόκλησης πυρκαγιάς, την ίδια στιγμή που δεν λειτουργεί το υφιστάμενο αυτόματο δίκτυο δασοπυρόσβεσης λόγω φθορών από την χρόνια αχρηστία».
Δράση καθαρισμού 25 & 26 Ιουνίου
Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, διήμερη δράση, την Παρασκευή και το Σάββατο 25-26 Ιουνίου 2020, καθαρισμού, προστασίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά κι ενημέρωσης των επισκεπτών, όπου θα λάβουν μέρος: ο Δήμος Μαραθώνος, ο ΣΠΑΠ, ο ΦΟΔΕΠΑΣΜ, ο ΕΔΣΝΑ, το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και άλλες εθελοντικές ομάδες και Φορείς.
Τι συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε -εκτός από τις δράσεις του διημέρου- ότι
είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν και τα παρακάτω:
- Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά
- Έγκαιρη και πλήρη πληροφόρηση των επισκεπτών για τη νομοθεσία και τους περιορισμούς στην περιοχή μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων και ευκρινών πινακίδων
- Καθαρισμός και απομάκρυνση της ξερής βλάστησης και των υπολειμμάτων φυτοκομικών εργασιών (σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για περιοχές Natura)
- Τοποθέτηση επιπλέον κάδων απορριμμάτων καθώς και η έγκαιρη και συχνή αποκομιδή τους
- Έλεγχος, συντήρηση και επιπλέον τοποθέτηση κρουνών πυρόσβεσης
- Προληπτικό κλάδεμα δένδρων σε περιοχές που διέρχονται γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
- Δράσεις αυξημένης ετοιμότητας λόγω υψηλού δείκτη επικινδυνότητας
- Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών
- 24ώρη φύλαξη και εποπτεία της περιοχής
- Η δημοσιοποίηση και η ενημέρωση των επισκεπτών του σχεδίου οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών εφόσον έχει εκπονηθεί από τους αρμόδιους φορείς.
Στη σύσκεψη μετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Θανάσης Αυγερινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κ. Νίκος Χιωτάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ κ. Γιώργος Σιδέρης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιανατολικής Αττικής κ. Γιώργος Λυριντζής, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Σταθόπουλος, η εκπρόσωπος του ΣΠΑΠ κα Μ. Κοσμερίδου, οι κ.κ. Θ. Ρέντζος και Γ. Κεραμιτζόγλου, ως εκπρόσωποι του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και η σύμβουλος και συντονίστρια της δράσης κα Χ. Γαλανοπούλου.