Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

“Ακτινογραφία” στα δημοτικά τέλη της Μεταμόρφωσης για το 2021

Δημοσιεύθηκε

στις

Άγρια κόντρα στο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ διοίκησης – αντιπολίτευσης

Σε μία ακόμα άκρως επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης της Μεταμόρφωσης, αποφασίστηκαν οι συντελεστές για τα δημοτικά τέλη της νέας χρονιάς. Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε τη μείωση κατά 10% στα δημοτικά τέλη των επαγγελματικών χώρων έως 350 τ.μ. η οποία και εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των δέκα δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης. 20% μειώσεις σε οικίες και επιχειρήσεις ζήτησε η αντιπολίτευση

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την κατάθεση της πρότασης για μείωση κατά 20% στα δημοτικά τέλη, τόσο των οικιών, όσο και των επιχειρήσεων, από τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρη Πεπαρίδη, ο οποίος ενημέρωσε πως ουσιαστικά εκπροσωπεί και τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για τη Μεταμόρφωση” στάθηκε κυρίως στο γεγονός πως τα δημοτικά τέλη στη Μεταμόρφωση είναι πλεονασματικά και η δύσκολη συγκυρία που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία θα έπρεπε να πιέσει την διοίκηση να προχωρήσει στην οικονομική ελάφρυνση των πολιτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Μιλτιάδη Καρπέτα ο οποίος τόνισε πως η χρηστή οικονομική διαχείριση που άσκησε τα 9 χρόνια που ήταν στο τιμόνι του δήμου, μαζί με τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθιστούν ως αναγκαιότητα την μείωση των τελών.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Καραβάκος, επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Πολιτών” ήταν ο μόνος που διαφοροποιήθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην τοποθέτησή του, καθώς τόνισε πως και με μείωση 20% ουσιαστικά παραμένουν πλεονασματικά τα δημοτικά τέλη. Ο κ. Καραβάκος αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων και κατηγόρησε τη διοίκηση ότι έχει προσδεθεί στο “άρμα Πατούλη”.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Πολιτείας Πολιτών, κ. Σάββας Νάνος, ανέφερε ότι περίμενε από την διοίκηση να αντιληφθεί τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού και να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης επανέλαβε την μόνιμη θέση της παράταξης για ολοκληρωτική κατάργηση των δημοτικών τελών όμως επειδή αυτό για να γίνει άμεσα είναι δύσκολο τάχθηκε υπέρ της εισήγησης της αντιπολίτευσης με επιπλέον όμως ελαφρύνσεις που ανέφερε κατά την τοποθέτησή του.

Σ. Σαραούδας: Μεγαλύτερες μειώσεις την επόμενη χρονιά

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας, εξήγησε ότι η πανδημία έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στον δήμο 1,5 εκ. ευρώ ενώ από το κράτος έχει εισπράξει ο δήμος περίπου 400.000 ευρώ. Όπως είπε ο δήμαρχος και αυτός θα ήθελε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις όμως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν το επιτρέπει. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι είναι στις προθέσεις του, για την επόμενη χρονιά, είναι να προχωρήσει σε επιπλέον μειώσεις στα δημοτικά τέλη που θα ικανοποιούν τους πολίτες και τους επαγγελματίες της πόλης. Επίσης, ενημέρωσε πως επειδή ο δήμος δεν ανανέωσε τον εξοπλισμό της καθαριότητας και σε οχήματα και σε μηχανήματα τα προηγούμενα χρόνια, είναι προγραμματισμένες αγορές που θα βελτιώσουν το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη.

Επίσης, σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος στην ανακοίνωση του δήμου για τη μείωση των τελών ανέφερε σχετικά: «Μετά την εξοικονόμηση δαπανών σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα καύσιμα, επισκευές και ασφάλειες, η μείωση των δημοτικών τελών, ένα διαχρονικά δίκαιο αίτημα, ήταν το λογικό επόμενο βήμα.  Ένα αίτημα το οποίο επιτέλους γίνεται πράξη. Μια απόφαση η οποία είναι μόνο η αρχή. Ήδη, εξετάζονται οι δυνατότητές μας και συγκεκριμένα η μείωση των δημοτικών τελών και για τις κατοικίες. Άλλωστε ο ρόλος των δημοτικών τελών είναι ανταποδοτικός. Κάτι το οποίο οφείλουμε επιτέλους να εξασφαλίσουμε αφενός με σημαντικά έργα -και όχι απλά αποταμίευση- και αφετέρου με εκπτώσεις στα τέλη».

Ψηφοφορία

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση της διοίκησης πήρε 10 ψήφους υπέρ και και 15 κατά όμως λόγω των σχετικών κανονισμών εγκρίθηκε, καθώς ήταν η μοναδική που τέθηκε προς ψηφοφορία γιατί η πρόταση του κ. Πεπαρίδη δεν είχε την έγκριση της Οικονομικής Υπηρεσίας επειδή δεν ήταν ισοσκελισμένη.

Δημοτικά τέλη Δήμου Μεταμόρφωσης 2021

Αναλυτικά τα δημοτικά τέλη για το νέο έτος έχουν ως εξής:

  • Για τους στεγασμένους χώρους από 1-100 τ.μ. από 3,11 ευρώ ανά τ.μ. πηγαίνει στα 2,8 ευρώ ανά τ.μ.
  • Για τους στεγασμένους χώρους από 101-200 τ.μ. από 3,43 ευρώ ανά τ.μ. πηγαίνει στα 3,09 ευρώ ανά τ.μ.
  • Για τους στεγασμένους χώρους από 201-350 τ.μ. από 4,14 ευρώ το τ.μ. πηγαίνει στα 3,73 ευρώ ανά τ.μ.
  • Τέλος, για τους στεγασμένους χώρους από 351 εώς 6.000 τ.μ. παραμένει στο 6,04 ευρώ ανά τ.μ.
Απαλλαγές και μειώσεις

Παράλληλα, στις κατηγορίες πολυτέκνων με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, οι τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 18.000 ευρώ, όπως και οι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 12 συνεχόμενους μήνες με οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ η απαλλαγή από 50% ανεβαίνει στο 60%. Τέλος, θα υπάρξει μείωση 10% για τις κατηγορίες: ανάπηροι 67% και άνω, ανάπηροι με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ετησίως και μονογονεϊκές οικογένειες με ένα παιδί και οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.

Τέλη Κοιμητηρίου

Αντίστοιχα όσον αφορά στα τέλη του Δημοτικού Κοιμητηρίου, σε περίπτωση που για οποιανδήποτε λόγο και αιτία (κατ’ αίτηση ενδιαφερόμενου, λόγω παρόδου χρόνου κ.τ.λ.) παρατείνεται η παραμονή θανούντος, οστών κτλ., για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, ο υπολογισμός των οφειλόμενων τελών θα γίνεται αναλογικά, δηλαδή, θα χρεώνεται το αναλογούν στον επιπλέον χρόνο τέλος, εκπεφρασμένο σε δωδέκατα αν πρόκειται για μήνες ή τριακοστά εξηκοστά πέμπτα, αν πρόκειται για ημέρες. Και όχι εφάπαξ ανά έτος.

Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι η Δημοτική Αρχή κατάφερε την κατάργηση τέλους ταξινόμησης και χορήγησης παραχωρητηρίων οικογενειακών τάφων ύψους 150 €, βάσει της αριθμ.79/2020 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Μεταμόρφωσης, ενώ παράλληλα ελήφθη απόφαση περί «Συμψηφισμού αποπληρωμένου τέλους ταξινόμησης οικογενειακού τάφου» ύψους 150 € με το «τέλος οικογενειακού τάφου» ύψους 30 € και «Ακύρωσης της βεβαιωμένης χρέωσης τέλους ταξινόμησης εβδομήντα επτά (77) οικογενειακών τάφων» ύψους 150 €. Απόφαση που βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο νομιμότητας. Παράλληλα μειώθηκαν τα κόστη φύλαξης οστών κατά 50%.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ