Ειδήσεις
Ανησυχία από την έλλειψη ελέγχων σε “επικίνδυνες” επιχειρήσεις – Τα συμπεράσματα από τη συζήτηση στο Δ.Σ. Μεταμόρφωσης
Πολύ ενδιαφέροντα αλλά ακόμα περισσότερο ανησυχητικά ήταν τα όσα ακούστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεταμόρφωσης, στη συζήτηση – ενημέρωση που έγινε για την μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το πρωί της 15ης Αυγούστου 2020 σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών.
Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των ανεξαρτητοποιημένων δημοτικών συμβούλων.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν η Γενική γραμματέας του Δήμου, κα Πετρούλα Μπαστέα, ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., Νομικός Δικαστικός Πραγματογνώμονας, κ. Νικόλαος Διαμαντής και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ειδικός πραγματογνώμονας, κ. Σπύρος Ποντίκης.
Πρέπει να τονίσουμε ότι από την αρχή ανακοινώθηκε πως επειδή την υπόθεση δεν την έχει αναλάβει ακόμα ο αρμόδιος εισαγγελέας τα στοιχεία που υπάρχουν είναι μόνο από την πλευρά των πραγματογνωμόνων του Δήμου Μεταμόρφωσης.
Ολοκληρωμένη ενημέρωση από την κα Μπαστέα
Πρώτα τον λόγο πήρε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μεταμόρφωσης, κα Πετρούλα Μπαστέα, η οποία προσπάθησε σχετικά συνοπτικά να αναφέρει τις δράσεις που ανέλαβε ο δήμος από την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι και σήμερα. Μιλώντας πάντα με ημερομηνίες και αναφορές σε σχετικά έγγραφα στάθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η δημοτική αρχή για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στους κατοίκους της περιοχής από την μόλυνση του αέρα και τόνισε πως ο δήμος είναι εν αναμονή της χρέωσης της υπόθεσης από την εισαγγελία στον αρμόδιο εισαγγελέα ώστε να έχει πρόσβαση σε όλο το υλικό. Μάλιστα, τόνισε πως ο δήμος έχει ζητήσει επίσπευση της διαδικασίας από τον Σεπτέμβριο του 2021 και ενημέρωσε για τις επιπλέον δράσεις που αναλαμβάνει ο δήμος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Τέλος, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον κ. Διαμαντή ο δήμος Μεταμόρφωσης έχει στα χέρια του πλέον, ένα μνημόνιο ενεργειών για την αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον.
Εργοστάσιο έκτασης 21.000 τ.μ. είχε άδεια πυρασφάλειας για τα 970 τ.μ.
Η σημαντικότερη αποκάλυψη της συνεδρίασης ήρθε δια στόματος του Υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., Νομικού Δικαστικού Πραγματογνώμονα, κ. Νικόλαου Διαμαντή, ο οποίος ενημέρωσε πως η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι έκτασης 21.000 τ.μ. και ένας εκ των ιδιοκτητών της εγκατάστασης, προκειμένου να αποκτήσει μία νόμιμη εταιρεία υπέβαλε τα χαρτιά στην Περιφέρεια – είναι δική της αρμοδιότητα και όχι των δήμων – για 970 τ.μ. από το σύνολο των 21 στρεμμάτων, προκειμένου να πάρει άδεια πυρασφάλειας. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Διαμαντής “με αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζεται χαμηλής επικινδυνότητας και πήρε άδεια πυρασφάλειας έχοντας δύο πυροσβεστήρες και ένα λάστιχο βρύσης. Ενώ στην πραγματικότητα με αυτήν την άδεια για τα 970 τ.μ. χρησιμοποίησε και τα 21 στρέμματα για να αποθηκεύει πράγματα, τα οποία δεν ήταν καν αυτά που προέβλεπε η άδεια του. Στην άδειά του προβλεπόταν η αποθήκευση υπολειμμάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.”
Η παρουσίαση από τον κ. Ποντίκη
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ειδικός πραγματογνώμονας, κ. Σπύρος Ποντίκης ο οποίος είχε ετοιμάσει και μία παρουσίαση, από την οποία προέκυψε πως η εγκατάσταση ήταν πλέον των 21.000 τ.μ. και σε αυτόν στεγάζονταν τρεις εταιρείες, εκ των οποίων μόνο η μία ήταν καταχωρημένη στο μητρώο. Επίσης καμία εταιρεία δεν προσκόμισε περιβαλλοντική αδειοδότηση. Καμία εταιρεία δεν είχε λάβει μέτρα για την διευθέτηση των ομβρίων και τέλος δεν προσκομίστηκε κανένα παραστατικό για το είδος, την προέλευση και την ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών.
Και ο κ. Ποντίκης επανέλαβε ότι τα ανακυκλώσιμα δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που προέβλεπε η άδεια. Ακόμη ο εμπειρογνώμονας παρουσίασε φωτογραφίες που έδειχνε να μην συντηρούνται οι πυροσβεστικές φωλιές, όπως και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Και πώς μπήκε η φωτιά;
Προσπαθώντας να πιθανολογήσει στο πως μπήκε η πυρκαγιά, ο κ. Ποντίκης ανέφερε: “Είναι πολύ εύκολο να πει κάποιος ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα, το ίδιο πιθανό είναι να έγινε δολιοφθορά, δηλαδή, κάποιος να έβαλε την πυρκαγιά. Γιατί δεν ξέρουμε τις σχέσεις που είχε ο ιδιοκτήτης με τους υπόλοιπους ενοικιαστές του χώρου και αν κάποιος ήθελε να κάνει κακό στον ιδιοκτήτη για να τον καταστρέψει οικονομικά. Καταλήγοντας δεν μπορώ να πω ότι είναι 100% ηλεκτρολογικό το ατύχημα που προκάλεσε την πυρκαγιά.”
Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης
Τα αρχικά ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων είχαν να κάνουν με το πως αδειδοτούνται αυτές οι επιχειρήσεις και ποιος ευθύνεται για τον έλεγχό τους. Ο κ. Διαμαντής απάντησε: “όταν αδειοδοτείται μία επιχείρηση αυτής της κατηγορίας καταθέτει φάκελο με τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες. Ο φάκελος ελέγχεται και εγκρίνεται από τις υπηρεσίες. Δεν κάνει αυτοψία κάποια υπηρεσία, ειδικά η Πυροσβεστική για να δώσει την άδεια. Αρκούν οι υπογραφές του Μηχανικού και του ιδιοκτήτη.
Πρώτα από τους επικεφαλής τοποθετήθηκε ο αρχηγός της Νέας Πορείας, κ. Γιώργος Χρονόπουλος, ο οποίος αρχικά στηλίτευσε το γεγονός πως έπρεπε να πιέσει η αντιπολίτευση για να ενημερώσει ο δήμος για την πυρκαγιά. Μετά, ο έμπειρος δημοτικός σύμβουλος ζήτησε να γίνει και ένας έλεγχος για το αν η εταιρεία πλήρωνε τα σωστά δημοτικά τέλη.
Ακολούθως ο κ. Καραβάκος, επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Πολιτών” είπε πως “ζούμε την ιδιωτικοποίηση του κράτους” και συμπλήρωσε “αυτά γίνονται σε όλη τη χώρα, έχουν καεί 15 τέτοια εργοστάσια τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν ελέγχει κανείς, αρκεί μία βεβαίωση μηχανικού για να εκδοθεί η άδεια.” Στην δευτερολογία του ο κ. Καραβάκος κατηγόρησε ευθέως τον δήμαρχο ότι “καλύπτει την Περιφέρεια, η οποία έχει ευθύνες σε αυτήν την ιστορία.”
Μετά τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολιτεία Πολιτών”, κ. Σάββας Νάνος, ο οποίος πρότεινε να γίνει αυτοτελές γραφείο η Πολιτική Προστασία και να αποκτήσει επιτελικό ρόλο με απαραίτητες εκπαιδεύσεις των μελών της.
Τελευταίος από τους επικεφαλής πήρε τον λόγο ο κ. Παναγιώτης Μακρίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης και είπε χαρακτηριστικά: “Ζούμε σε μία πόλη που έχει Βιομηχανική περιοχή άρα το βιομηχανικό ατύχημα είναι πολύ πιθανό και οι κάτοικοι της πόλης και των γύρω περιοχών είναι εκτεθειμένοι σε τέτοια ατυχήματα και δεν βρίσκουν ανταπόκριση πουθενά γιατί προμετωπίδα των κυβερνόντων η επιχειρηματικότητα. Έτσι έχουμε φαστ τρακ διαδικασίες αδειοδότησης, χωρίς ελέγχους από το κράτος και τις υπηρεσίες τους.”
Ικανοποίηση για την ενημέρωση από τον δήμαρχο
Τη συζήτηση έκλεισε ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος που η αντιπολίτευση έλαβε την ενημέρωση που επιθυμούσε και παράλληλα εξέφρασε την ευχαρίστησή του που δεν διαπιστώθηκε κάποια ολιγωρία από την πλευρά της διοίκησης. Επίσης, ανακοίνωσε πως μόλις ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία θα γίνει και νέο δημοτικό συμβούλιο αφού τότε θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία από την δικογραφία που έχει σχηματιστεί.