Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δήμος Μεταμόρφωσης: Όλα τριγυρίζουν αλλάζουν και τα …δημοτικά τέλη τα ίδια μένουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Το δημοτικό συμβούλιο διατήρησε σταθερούς τους συντελεστές των ανταποδοτικών και για το 2024

Για μία ακόμη χρονιά θα παραμείνουν σταθερά τα δημοτικά τέλη και το νέο έτος στο Δήμο μεταμόρφωσης, καθώς έτσι αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση της διοίκησης οι συντελεστές στα Τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για το 2024 στο Δήμο Μεταμόρφωσης θα παραμείνουν στα 1,21 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τις οικίες και από 2,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τους επαγγελματικούς χώρους. Παράλληλα, το Σώμα ενέκρινε και απαλλαγές και ελαφρύνσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της μειοψηφίας πρώτα τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Χρονόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος χαιρέτησε το γεγονός πως δεν έχουν αυξηθεί για αρκετά χρόνια όμως ζήτησε να εισπράττονται κιόλας ώστε να μπορεί ο δήμος να χρηματοδοτεί τις παρεμβάσεις του. Αντίθετα, καταψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Πολιτών”, κ. Βασίλης Καραβάκος, γιατί για 5η χρονιά η διοίκηση Σαραούδα δεν αλλάζει τίποτα και η πρόταση που καταθέτει “μπάζει από παντού”. Ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη της ανακύκλωσης.. Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης, κατήγγειλε το γεγονός πως για μία ακόμα χρονιά δεν πληρώνονται αναλογικά με τις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών τα δημοτικά τέλη αλλά ο δήμος παίρνει “κεφαλικό φόρο” άρα πρόκειται για “φοροληστεία”.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2024

Αναλυτικά, οι συντελεστές των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Μεταμόρφωσης για τη νέα χρονιά έχουν ως εξής:

Για τις οικίες (συμπεριλαμβανομένων και των κοινόχρηστων χώρων τους): Από 1 τ.μ. και πάνω, ο συντελεστής είναι 1,21 €/τ.μ.

Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Από 1 τ.μ. και πάνω ο συντελεστής είναι 1,21 €/ τ.μ.

Για τους στεγασμένους χώρους (ηλεκτροδοτούμενοι ή μη) που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας (επαγγελματικοί, βιομηχανικοί χώροι, καταστήματα, αποθήκες, συμπεριλαμβανομένων και των κοινόχρηστων χώρων τους κ.λπ.):

1. Από 1 έως 100 τ.μ. ο συντελεστής είναι 2,80 €/τ.μ.

2. Από 101 έως 200 τ.μ. ο συντελεστής είναι 3,09 €/τ.μ.

3. Από 201 έως 350 τ.μ. ο συντελεστής είναι 3,73 €/τ.μ.

4. Από 351 τ.μ. έως 6000 τ.μ. ο συντελεστής είναι 6,04 €/τ.μ.

5. Από 6001 τ.μ. και πάνω διαβαθμισμένα ο συντελεστής προτείνεται να παραμείνει σε 3,63 €/τ.μ. όπου σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 του Ν. 1080/80, ο συντελεστής των στεγασμένων χώρων Γενικής Χρήσεως (επαγγελματικοί, βιομηχανικοί χώροι, καταστήματα κ.λπ.) δεν δύναται να οριστεί μεγαλύτερος του 60% του ορισθέντος για στεγασμένους χώρους Γενικής Χρήσης μέχρι 1.000 τ.μ.

Στην περίπτωση που σε μία παροχή χρεώνονται τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για δύο ή παραπάνω ακίνητα, για τον υπολογισμό του συντελεστή χρέωσης λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων που δηλώνονται στην παροχή.

Για τους μη στεγασμένους χώρους Γενικής Χρήσεως (επαγγελματικοί, βιομηχανικοί χώροι, καταστήματα κ.λπ.):

– Από 1 τ.μ. έως 6.000 τ.μ. o συντελεστής είναι στο ήμισυ του συντελεστή στεγασμένου χώρου Γενικής Χρήσεως θεωρούμενος σαν πλασματικό εμβαδόν του άρθρου 3 παρ. 2 του Ν. 25/75, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 1080/80.

– Από 6.001 τ.μ. και άνω o συντελεστής είναι στο 30% του συντελεστή των μη στεγασμένων χώρων μέχρι 1.000 τ.μ. σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 του Ν. 1080/80.

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ- ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

Στα πλαίσια άσκησης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, δεδομένης της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής

συγκυρίας το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τις παρακάτω απαλλαγές και ελαφρύνσεις:

1. Για ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας

Α΄ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ

1. Ανάπηροι 67% και άνω (γονέας ή παιδί)

2. Οικογενειακό εισόδημα έως 12.000,00€ ετησίως 60%

Β΄ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ

1. Ανάπηροι 67% και άνω

2. Να εισπράττει επίδομα από Πρόνοια 100%

3. Να μην έχει έσοδα

Γ΄ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ

(Οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000,00€) ΑΠΑΛΛΑΓΗ

1. Με ένα (1) παιδί 60%

2. Με δύο (2) παιδιά 100%

Δ΄ ΑΠΟΡΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ

Προσκόμιση πιστοποιητικού απορίας 100%

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ

Οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000€ (μέχρι 4 τέκνα) +2.000€ για κάθε επιπλέον τέκνο άνω των 4 τέκνων 60%

ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ

Οικογενειακό εισόδημα μέχρι 18.000€ 60%

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ

Πολίτες που είναι άνεργοι πάνω από 12 συνεχόμενους μήνες και το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000€ 60%

Τα δικαιολογητικά ορίζονται, ανά κατηγορία, όπως κρίνει απαραίτητο η Υπηρεσία και η μείωση αφορά την πρώτη κατοικία (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη) για τον κάτοικο του Δήμου μας, εξαιρώντας την επαγγελματική στέγη.

2.Όλοι οι Σύλλογοι, Αθλητικοί, Εξωραϊστικοί και Πολιτιστικοί, να χρεώνονται πλέον με το συντελεστή της οικιακής χρήσης (1,21€/τ.μ.) και όχι με τον συντελεστή επαγγελματικής χρήσης (6,04€/τ.μ.)

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΛΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ – ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ (ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ).

Η οικοδόμηση ενός κτίσματος προϋποθέτει χρήση του οικοπέδου (μη στεγασμένου χώρου), εντός του οποίου ανεγείρεται καθώς και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (εργοταξιακού ή μη). Συνεπώς η παροχή εργοταξιακού ρεύματος καθιστά το οικόπεδο ηλεκτροδοτούμενο.

Ο υπολογισμός των Τελών Καθαριότητας -Φωτισμού για τις εργοταξιακές παροχές γίνεται με την χρέωση των τετραγωνικών μέτρων του οικοπέδου κατά το ήμισυ με τον ισχύοντα συντελεστή γενικής χρήσης (6,04€/τμ).

 

Ψηφοφορία

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία, όπου το θέμα εγκρίθηκε με τις ψήφους της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ κατά ψήφισαν οι κ.κ. Καλαντζή Αγγελική, Καραβάκος Βασίλειος, Μακρίδης Παναγιώτης, Μολύβας Γρηγόριος, Παπαδόπουλος Φώτιος, Πατέλη Νικολέττα, Πετρόπουλος Γεώργιος και Σφυρής Θεόδωρος. Λευκό ψήφισε ο κ. Ζυγούνας Νικόλαος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ