Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Εξέταση αιτημάτων σχετικά με τη μονοδρόμηση του τμήματος της οδού Ελευσινίων μεταξύ των οδών Αριστοτέλους και Δημοκρίτου στη Μεταμόρφωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη Μεταμόρφωση, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε Τακτική Συνεδρίαση δια ζώσης στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου, η οποία γνωστοποιήθηκε στον Δήμαρχο και σε καθέναν από τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος, κ. Στράτος Σαραούδας, μετά από πρόσκληση καθώς, και η υπάλληλος του Δήμου, Άννα-Μαρία Γεωργία, Καρανίκα, για την τήρηση των πρακτικών.

H Πρόεδρος εισήγαγε για συζήτηση το 19 ο θέμα ημερήσιας διάταξης, περί «Εξέτασης αιτημάτων σχετικά με τη μονοδρόμηση του τμήματος της οδού Ελευσινίων μεταξύ των οδών Αριστοτέλους και Δημοκρίτου».

Στη συνέχεια, υποβλήθη η συνημμένη αίτηση κατοίκων του τμήματος της οδού Ελευσινίων μεταξύ των οδών Αριστοτέλους και Δημοκρίτου.

Σύμφωνα με την 120/2021 Κανονιστική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της περιοχής του Προφήτη Ηλία, μονοδρομείται η οδός Ελευσινίων με κατεύθυνση από την οδό Αριστοτέλους προς την οδό Δημοκρίτου. Ζητείται η αντιδρόμηση της κίνησης των οχημάτων επί της οδού Ελευσινίων στο συγκεκριμένο τμήμα, δηλαδή με κατεύθυνση από την οδό Δημοκρίτου έως την οδό Αριστοτέλους/Ορφέως, καθώς, κατά τα αναφερόμενα των αιτούντων:

1. Κατά την πρόσβαση μέσω της οδού Αισχύλου του Δήμου Ηρακλείου στις πολυκατοικίες, που βρίσκονται επί της οδού Ελευσινίων μεταξύ των οδών Αριστοτέλους και Δημοκρίτου, απαιτείται περιπορεία των οχημάτων περί τα 900 μ. καθώς οι γύρω οδοί και δεν έχουν διανοιχθεί.

2. Θα περιοριστεί η όχληση των κατοικιών από τη συνεχόμενη διέλευση οχημάτων και φορτηγών μέσω της οδού Ελευσινίων προς την οδό Δημοκρίτου, αφού αυτή η διαδρομή προτιμάται προκειμένου τα οχήματα να αποφύγουν την κίνηση της οδού Ορφέως, δηλαδή της παραπλεύρου της Αττικής οδού.

3. Η υφιστάμενη μονοδρόμηση δεν εξυπηρετεί καθώς τόσο η οδός Δημοκρίτου όσο και η Παράπλευρος της Αττικής Οδού (Αριστοτέλους και στη συνέχεια Ορφέως) έχουν φορά προς τη Λεωφόρο Ηρακλείου, χωρίς δυνατότητα κυκλική πορείας οχημάτων. Με την προτεινόμενη αλλαγή θα υπάρχει η δυνατότητα της παρακάτω κυκλικής πορείας Ελευσινίων-Ορφέως-Πυθαγόρα-Αισχύλου-Ελευσινίων.

Εκτός των υπολοίπων, ζητείται η τοποθέτηση σήμανσης για την απαγόρευση διέλευσης φορτηγών μεγάλου μήκους από την οδό Αριστοτέλους, δηλαδή την παράπλευρο της Αττικής Οδού, καθώς αυτά δε μπορούν να στρίψουν στη συμβολή με την οδό Ορφέως. Σήμερα, η πρόσβαση προς τις κατοικίες που βρίσκονται στο συγκεκριμένο τμήμα της οδού Ελευσινίων αλλά και προς τις κατοικίες της οδού Λουκιανού, Αγίου Νικολάου και του αδιάνοικτου τμήματος της οδού Ιουλιανού γίνεται μέσω της οδού Αριστοτέλους, δηλαδή της παραπλεύρου της Αττικής Οδού. Η συγκεκριμένη
κίνηση προβλέπεται τόσο από το ΣΒΑΚ του Δήμου Μεταμόρφωσης όσο και από το ΣΒΑΚ του Δήμου Ηρακλείου.

Σε περίπτωση αντιδρόμησης της κίνησης των οχημάτων επί της οδού Ελευσινίων στο συγκεκριμένο τμήμα, δηλαδή με κατεύθυνση από την οδό Δημοκρίτου προς την οδό Αριστοτέλους, θα προκύψουν τα παρακάτω:

1. Δυσχεραίνεται η πρόσβαση στις κατοικίες που βρίσκονται επί της οδού Ελευσινίων, μεταξύ των οδών Δημοκρίτου και Λουκιανού/Αισχύλου, καθώς αυτή θα είναι αδύνατη μέσω της οδού Αριστοτέλους και της οδού Αισχύλου και θα γίνεται μόνο μέσω της οδού Δημοκρίτου.

2. Κατά τα προβλεπόμενα στο ΣΒΑΚ Ηρακλείου, τμήμα της οδού Πυθαγόρα έχει φορά κίνησης από την οδό Κωνσταντινουπόλεως προς την παράπλευρο της Αττικής οδού, δηλαδή την οδό Ορφέως. Οπότε, εφόσον το ΣΒΑΚ εφαρμοστεί, δε θα υπάρχει δυνατότητα για την προτεινόμενη κυκλική πορεία Ελευσινίων-Ορφέως-Πυθαγόρα-Αισχύλου-Ελευσινίων και η πρόσβαση στην οδό Ελευσινίων στο τμήμα της από Δημοκρίτου προς Δρυάδων θα γίνεται με δυσχέρεια.

3. Τέλος, αναφέρεται πως η διάνοιξη της οδού Ιουλιανού θα επέλυε το ζήτημα που τίθεται από τους αιτούντες, καθώς θα υπήρχε η δυνατότητα για την παρακάτω κυκλική πορεία Αισχύλου-Λουκιανού-Ιουλιανού-Αριστοτέλους-Ελευσινίων.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Την έγκριση της τοποθέτησης 2 ιστών με ρυθμιστική πινακίδα Ρ-25 «Απαγορεύεται η είσοδος σε οχήματα ή συνδυασμούς οχημάτων μήκους που υπερβαίνει τα 10 μέτρα» επί της οδού Αριστοτέλους, στη διασταύρωσή της με την οδό Γραβιάς,
    καθώς και 1 ιστού με ρυθμιστική πινακίδα Ρ-25 «Απαγορεύεται η είσοδος σε οχήματα ή συνδυασμούς οχημάτων μήκους που υπερβαίνει τα 10 μέτρα» επί της οδού Γραβιάς, στη διασταύρωση με την οδό Κύπρου, στο ρεύμα προς Αριστοτέλους.
  2.  Την έγκριση της αναβολής υλοποίησης της υπ’ αρ. 120/21 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με την οδό Ελευσινίων, έως ότου υλοποιηθεί η διάνοιξη της οδού Ιουλιανού, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα κυκλικής πορείας των οχημάτων μέσω των οδών Αισχύλου – Λουκιανού – Ιουλιανού – Αριστοτέλους – Ελευσινίων, και την ανάθεση της εκπόνησης σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης από το Τμήμα Συγκοινωνιών και Σηματοδότησης προς έγκριση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ