Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επιχείρηση διατήρησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης από το Δήμο Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε, με ευρεία πλειοψηφία, την εισήγηση της διοίκησης

Την απόφαση να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης εξαίρεσης λύσης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μεταμόρφωσης (σύμφωνα με την παρ. 1 του αρ. 52 του Ν. 5056/2023) αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Δήμαρχος: “Πολλή δουλειά με λίγα χρήματα προσέφερε η Κοινωφελής Επιχείρηση”

Την εισήγηση του θέματος έκανε προς το Σώμα ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας, ο οποίος περιέγραψε τις πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες που έχει η Κοινωφελής Επιχείρηση, τις οποίες μάλιστα τις υπηρετεί με το ελάχιστο προσωπικό και γενικότερα κόστος για τον δήμο.

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μεταμόρφωσης έχει ως σκοπό την ανάληψη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου και την δημιουργία της απαραίτητης πολιτιστικής υποδομής (συνεργασία με Φιλαρμονική Ορχήστρα και Χορωδίες, υλοποίηση Θερινού Κινηματογράφου, ίδρυση και λειτουργία Δημιουργικού Εργαστηρίου γυναικών με χειροτεχνίες και εικαστικές δημιουργίες, διοργάνωση εργαστηρίων και δράσεων, παραστάσεις για παιδιά, συναυλίες κλπ).

Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά (“Χαρούμενο και Δημιουργικό Καλοκαίρι” – Πρόγραμμα Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών 7 – 12 ετών, κάθε καλοκαίρι για 5 εβδομάδες στις κτιριακές εγκαταστάσεις ενός Σχολείου ). Αναλαμβάνει και τις προσλήψεις των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και διοικείται από 8μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος τόνισε: “μας έχουν ενημερώσει ότι θα είναι δύσκολη η αξιολόγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για αυτό και εμείς ζητάμε να έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς θα δυσκολευτεί πολύ η διαδικασία για μία σειρά από θέματα που λειτουργούν μέσω της Κοινωφελούς επιχείρησης.”

Ολοκληρώνοντας ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο πολιτικό σκέλος της απόφασης τονίζοντας πως τα συνδικαλιστικά αυτοδιοικητικά όργανα της αυτοδιοίκησης θα προσπαθήσουν να μην υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, καθώς είναι κοινή διαπίστωση πως οι Επιχειρήσεις αυτές αποτελούν χρήσιμα και ευέλικτα εργαλεία για την δουλειά που κάνουν οι δήμοι ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τους πολίτες.

 

Γ. Χρονόπουλος: “Διατηρήσαμε την καταχρεωμένη Επιχείρηση το 2011 για έναν λόγο”

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Χρονόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η παράταξη της Νέας Πορείας όταν ανέλαβε τον δήμο το 2011 διατήρησε την Κοινωφελή Επιχείρηση “αν και ήταν καταχρεωμένη” όπως χαρακτηριστικά είπε και συμπλήρωσε: “Και την διατηρήσαμε για ένα συγκεκριμένο λόγο: Σου παρέχει ευελιξία μεταξύ δήμου και Κοινωφελούς Επιχείρησης. Θυμίζω πως τότε κατηγορηθήκαμε που την διατηρήσαμε. Εμείς παραμένουμε υπέρ της διατήρησης της αν και δεν ψηφίζουμε τους Προϋπολογισμούς της αλλά αυτό αφορά πολιτικούς λόγους.”

 

Σ. Νάνος: “Εμείς σώσαμε την Κοινωφελή αλλάζοντας την ψήφο μας”

Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε και στην δεύτερη μετεκλογική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης της Μεταμόρφωσης, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολιτεία Πολιτών”, κ. Σάββας Νάνος, ο οποίος δήλωσε πως: “Εμείς σώσαμε την κοινωφελή Επιχείρηση με την ψήφο μας, πριν από τρία χρόνια. Τότε που υπήρχε πρόβλημα και θα έκλεισε και το κάναμε για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ στη θέση τους, γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση.”

Αφού περιέγραψε τη λογική πάνω στην οποία θα έπρεπε να λειτουργεί ο δήμος και οι Επιχειρήσεις του, ο κ. Νάνος τάχθηκε κατά της διατήρησής της, καθώς δεν “κλείνει τίποτα” και όπως είπε “προτιμώ να δυσκολεύεται η διαδικασία και να γίνεται σωστά και οργανωμένα παρά να έχουμε την ευκολία μία πιο γρήγορης διαδικασίας αλλά επιπόλαιας.”

 

Β. Καραβάκος: “Η κυβέρνηση ξεθεμελιώνει σοβαρά θέματα της αυτοδιοίκησης”

Μέσω τηλεδιάσκεψης τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Βασίλης Καραβάκος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ και μεταξύ άλλων τόνισε: “Είναι ένας κρίκος σε μία αλυσίδα που κάνει την αυτοδιοίκηση πιο συγκεντρωτική και πετάει έξω την αντιπολίτευση σχεδόν από κάθε διαδικασία εκτός από το δημοτικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση με το να περάσει αυτό το νόμο εν μέσω εκλογών ξεθεμελίωσε σοβαρά θέματα της αυτοδιοίκησης.” Ο κ. Καραβάκος κλείνοντας την παρέμβασή του τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της Επιχείρησης, καθώς συμμετέχει και η αντιπολίτευση και είναι ζήτημα δημοκρατίας.

 

Π. Μακρίδης: “Δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά Τοπική Διοίκηση”

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης πήρε στη συνέχεια το λόγο και αφού άσκησε ευρύτερη κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές απέναντι στην αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, υποστήριξε για το θέμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης: “Δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση που άκουσα να λένε οι συνάδελφοι αλλά Τοπική Διοίκηση. Όσον αφορά στην Κοινωφελή Επιχείρηση λειτουργεί με ένα ΔΣ που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την δημοτική αρχή και σε πολλά δεν συμφωνούμε – όπως να παίρνει μία τραγουδίστρια 50.000 ευρώ – αλλά από την άλλη είναι αναγκαίο κακό. Επίσης, οι εργαζόμενοι αν καταργηθεί η Κοινωφελής δεν θα έχουν αντικείμενο. Αν δεν υπάρχει Υπηρεσία είσαι μετέωρος και με όσους συζητήσαμε συμφωνούν ότι πρέπει να παραμείνει, με τις βελτιώσεις που ελπίζουμε να γίνουν, ψηφίζουμε υπέρ.”

 

Η ψηφοφορία

Αφού τοποθετήθηκαν και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε με τις 18 θετικές ψήφους των παρατάξεων της συμπολίτευσης, της Νέας Πορείας, της Συμμαχίας Πολιτών, της Λαϊκής Συσπείρωσης και των ανεξαρτητοποιημένων δημοτικών συμβούλων Δ. Τσεβά και Ν. Πατέλη. “Λευκό” ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πολιτείας Πολιτών (Σ. Νάνος, Χ. Βάγγερ, Ν. Γεροστάθης), ο Φ. Παπαδόπουλος, ο Θ. Σφυρής, ο Ν. Ζυγούνας και κατά ο Δ. Τσίκνας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ