Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Ληγμένο” Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατέθεσε ο Δήμος Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Λίγες ημέρες πριν υποδεχτούμε το 2022 η διοίκηση Σαραούδα έθεσε προς διαβούλευση τον Στρατηγικό Σχεδιασμό με αφετηρία το… 2019

Σε μία συνεδρίαση – μέσω τηλεδιάσκεψης – του δημοτικού συμβουλίου Μεταμόρφωσης, στην οποία για ακόμα μία φορά η δημοτική αρχή χρειάστηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της εγκρίθηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Μεταμόρφωσης 2019 – 2023.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της πόλης, κ. Στράτος Σαραούδας στην περιγραφή των στόχων και των σκοπών του Επιχειρησιακού Προγράμματος αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που έχουν σχεδιαστεί να υλοποιηθούν στην πόλη με ορίζοντα τα τέσσερα χρόνια, κάποια εκ των οποίων έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της δημιουργίας. Μεγάλο βάρος έδωσε ο δήμαρχος στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα πρέπει να έχουν τα νέα έργα και μίλησε για την στοχοθεσία που είχε η παράταξη που ηγείται. Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι έστω και με καθυστέρηση λόγω της πανδημίας είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται Επιχειρησιακό Πρόγραμμα από τον Δήμο Μεταμόρφωσης και ενημέρωσε πως μετά από ένα διάστημα περίπου δύο μηνών θα επανέλθει με το 2ο στάδιο της διαδικασίας.

 

Γ. Χρονόπουλος: “Η εικόνα των δύο ετών της διοίκησης Σαραούδα είναι κάτω του μετρίου”

Πρώτος από την πλευρά της αντιπολίτευσης πήρε τον λόγο ο νέος επικεφαλής της παράταξης “Νέα Πορεία”, κ. Γιώργος Χρονόπουλος, ο οποίος ήταν και ο πιο συνοπτικός στην τοποθέτησή του, σχολιάζοντας μάλιστα στην δευτερολογία του και τους άλλους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας που η αλήθεια είναι πως τοποθετήθηκαν επί ώρα ότι δεν χρειαζόταν τόση ανάλυση από τη μεριά τους. Χαρακτηριστικά, ο κ. Χρονόπουλος τόνισε: “Άκουσα προσεκτικά τον δήμαρχο να λέει ότι σχεδιάζει το δήμο για τέσσερα χρόνια και μας έφερε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα μετά από δύο έτη. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν στον αέρα δηλαδή. Δεν είχε γίνει κανένας σχεδιασμός και όπως φάνηκε και στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν μπόρεσε να γίνει και τίποτα.”

Πάντως ο κ. Χρονόπουλος ξεκαθάρισε πως η παράταξη της οποίας ηγείται δεν θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση του σχεδίου της και θα τον κρίνει την επόμενη χρονιά, στην οποία θα έχει πληρέστερη εικόνα. Βέβαια, τόνισε ότι η πρώτη εικόνα των δύο ετών της διοίκησης Σαραούδα είναι κάτω του μετρίου και για αυτό το λόγο η Νέα Πορεία θα ψηφίσει “Λευκό”.

 

Σ. Νάνος: “Διαδικασία – παρωδία”

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολιτεία Πολιτών”, κ. Σάββας Νάνος, ο οποίος άσκησε την πιο δριμεία κριτική στην διοίκηση κάνοντας λόγο για “διαδικασία – παρωδία” και συγκεκριμένα είπε, μεταξύ άλλων: “Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που έρχεται στο Δήμο Μεταμόρφωσης στο τέλος του 2021 είναι παρωδία. Έρχεται μετά την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, Ενώ αφορά την περίοδο 2019 έως 2023 έρχεται το 2021. Αντιλαμβάνομαι πως δεν ήταν έτοιμη η διοίκηση το 2019 να καταθέσει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, παρότι πριν τις εκλογές διατυμπάνιζε πως είναι έτοιμη για να διοικήσει.” Ακολούθως ο κ. Νάνος θύμισε στο Σώμα πως η “Πολιτεία Πολιτών” είχε ζητήσει από την κατάθεση του πρώτου Τεχνικού Προγράμματος της διοίκησης να προβεί στον καταρτισμό Επιχειρησιακού Σχεδίου όμως αυτή δεν το έκανε, όπως δεν το έκανε και την επόμενη χρονιά και φτάσαμε πλέον στο 2021 ως “Άγιος Βασίλης” να φέρει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ο κ. Νάνος προκειμένου να βοηθήσει την διοίκηση δήλωσε πως θα το υπερψηφίσει.

 

Άλλη ανάγνωση από τη “Συμμαχία Πολιτών”

Από την πλευρά της η παράταξη “Συμμαχία Πολιτών” μέσω του επικεφαλής της, κ. Βασίλη Καραβάκου στάθηκε γενικότερα στην χρησιμότητα των Επιχειρησιακών Σχεδίων για τα οποία τόνισε πως είναι γραφειοκρατικού χαρακτήρα και όχι εργαλεία για να δουλέψεις. Υπογράμμισε πως αυτά τα προγράμματα δεν συμπίπτουν με μία δημοτική περίοδο και παράλληλα αλλάζει συνεχώς το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση και σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων αλλά και αρμοδιοτήτων. Σύμφωνα με τον κ. Καραβάκο σε αυτό το περιβάλλον κινούμενης άμμου είναι δύσκολο να προσφέρουν ρεαλιστικά οφέλη αλλά περισσότερο είναι “έκθεση ιδεών” για έναν δήμο και βγαίνει μία υποχρέωση. Για αυτό η Συμμαχία Πολιτών δε συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Φυσικά δεν έλειψε μία ακόμα διαμάχη με την Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κα Χαρίκλεια Νικολοπούλου. Αυτή τη φορά “κάζους μπέλι” αποτέλεσε η φράση του επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών “μιλάω στην πολιτική Ά δημοτικού”, προς την Πρόεδρο.

 

Λαϊκή Συσπείρωση: “Πολλά τραγελαφικά στο Επιχειρησιακό Σχέδιο”

Στη συνέχεια μίλησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. κ. Παναγιώτης Μακρίδης ο οποίος ανέφερε πως υπάρχουν πολλά τραγελαφικά σε αυτό το Επιχειρησιακό Σχέδιο που εκθέτουν τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή Μεταμόρφωσης. Στην ουσία της τοποθέτησής του ο κ. Μακρίδης, ο οποίος υπογράμμισε την καλή μελέτη που έκανε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ανέφερε: “Οι καλύτεροι τεχνοκράτες να το έφτιαχναν αυτό το Σχέδιο δεν θα μπορούσαν να φτιάξουν κάτι καλό για τους πολίτες και την πόλη της Μεταμόρφωσης από τη στιγμή που υπάρχει συγκεκριμένη καθοδήγηση και η χρηματοδότηση είναι επίσης προκαθορισμένη.” Ο κ. Μακρίδης στην “χορταστική” τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε μία σειρά από σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον δήμο και κάλεσε τη διοίκηση να έχει ως προτεραιότητα τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

 

Δ. Πεπαρίδης: “Αποδείχτηκε ανέτοιμη η διοίκηση”

Τέλος, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για τη Μεταμόρφωση”, κ. Δημήτρης Πεπαρίδης, ο οποίος δήλωσε: “Δυστυχώς φανήκατε ότι είστε ανέτοιμοι ακόμα και για να γίνει συζήτηση επί του Επιχειρησιακού Σχεδίου” και συμπλήρωσε: “Για άλλη μία φορά σε κάτι πολύ σοβαρό, όπως είναι ο σχεδιασμός της πόλης για τα επόμενα χρόνια, η δημοτική αρχή ξέχασε να κάνει διαβούλευση και συζήτηση με τις παρατάξεις, τους φορείς της πόλης και τους πολίτες. Η δημοτική αρχή ακολουθεί απλά τυπικά ότι προβλέπει ο νόμος και δεν την νοιάζει τίποτα άλλο. Για άλλη μία φορά, λοιπόν, δεν θέλει η δημοτική αρχή τη συναίνεση.” Όσον αφορά στην ψηφοφορία ο κ. Πεπαρίδης δήλωσε πως το καταψηφίζει.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ