Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Οι συστάσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Μεταμόρφωσης για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Σχολείων του Δήμου Μεταμόρφωσης, σύμφωνα με την οποία παρουσιάζονται οι ελλείψεις του συστήματος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, αλλά και πως θα μπορούσαν αυτές να αντιμετωπιστούν.

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Όσον αφορά την μαθητική κοινότητα την οποία εκπροσωπούμε θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής καθώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Πράγματι έγινε μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια απ’ όλους τους φορείς ώστε να διατηρηθεί η επαφή των μαθητών με την εκπαιδευτική εργασία . Άμεση ήταν η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών της χώρας μας σε αντίξοες συνθήκες και σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από διάφορους τρόπους (πλατφόρμα , email , social media , τηλέφωνο) το οποίο αναγνωρίζουμε και τους ευχαριστούμε γιατί η καραντίνα είναι δύσκολη για όλο το κόσμο. Χωρίς τη δική τους προσπάθεια δεν θα ήταν δυνατή η επίτευξη αυτού του στόχου.

Βασική δομή της Δημοκρατίας είναι η προάσπιση ίσων ευκαιριών για όλους και στην προκειμένη περίπτωση των μαθητών. Δεν είναι δεδομένο ότι όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε laptop , tablet , Η/Υ , κινητό ή ακόμα και στο internet. Το γνωρίζουμε εμείς το γνωρίζει και το Υπουργείο βέβαια το βιώνουμε όλοι .Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην υπάρξει καμία διακοπή παροχής ρεύματος. Με την νέα μορφή εργασίας των γονέων από το σπίτι που προέκυψε και η οποία διαρκεί στην πλειοψηφία όλη την ημέρα, η δυνατότητα των παιδιών να συνδεθούν με τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες ταυτόχρονα (με την εργασία των γονέων) καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη. Όσοι δεν εργάζονται και παραμένουν σπίτι είτε λόγω καραντίνας είτε λόγω ανεργίας δεν είναι δεδομένο ότι έχουν τις γνώσεις για να χειριστούν τέτοιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες η ακόμα και τα υπερφορτωμένα δίκτυα δεν βοηθάνε σε αυτό το σκοπό. Εδώ λοιπόν βλέπουμε πόση ανάγκη υπάρχει για περισσότερες ώρες όλων των μαθητών όλων των βαθμίδων στο διαδίκτυο. Ένα από τα πράγματα λοιπόν που ζητάμε είναι περισσότερες ώρες διδασκαλίας
H/Y ,καθώς και η πιστοποίηση γνώσης να δίδεται μέσα από τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Aυτό βέβαια ΧΩΡΙΣ να μειωθούν οι ώρες των υπόλοιπων ειδικοτήτων. Ζητάμε από το Υπουργείου Παιδείας να δοθούν σε όλους τους μαθητές laptop ΔΩΡΕΑΝ αλλα και να μεριμνήσει ώστε το ΦΠΑ σε Η/Υ ,εκτυπωτές και περιφερειακά να καταργηθεί η να μειωθεί για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς επιθυμούν ν αγοράσουν.

Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα που αναδείχτηκε. Δυστυχώς η πλατφόρμα του Υπουργείου δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες ούτε να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερφόρτωση του δικτύου όταν εκατομμύρια μαθητές εισέρχονται σε αυτήν. Ζητάμε η κάθε σχολική κοινότητα ή το κάθε σχολείο μεμονωμένα να έχει τη δική του ιντερνετική πλατφόρμα που θα μπορούσε να λειτουργεί όλο το χρόνο με μόνο αντίκτυπο την αναβάθμιση του ψηφιακού σχολείου το οποίο όμως τονίζουμε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ούτε ν αντικαταστήσει το φυσικό ούτε να καλύψει τον κοινωνικό του ρόλο. Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε αυτό το εγχείρημα δεν πρέπει να μείνουν έξω οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας , για τους οποίους το Υπουργείο πρέπει να μεριμνήσει για την απαραίτητη και ουσιαστική εκπαίδευση αλλά και για την συνεχή επικαιροποίηση των γνώσεων τους με θέμα το Ηλεκτρονικό Ψηφιακό Σχολείο μιας και δεν έχουν την υποχρέωση να έχουν την γνώση αυτή.

Έχουμε πολλές οικογένειες που τα παιδιά τους έχουν μαθησιακές δυσκολίες (αυτισμός, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής κτλ.). Θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα ξεχωριστά στην εξ αποστάσεως διδασκαλία με τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής που θα κατευθύνουν και θα δίνουν εκπαιδευτικό υλικό εύκολα διαχειρίσιμο από γονείς και παιδιά συνεχώς. Έτσι θα μπορέσει να διατηρηθεί η ψυχική ηρεμία μέσα στο σπίτι εν μέσω καραντίνας.

Η διδακτέα ύλη που χάθηκε αυτούς τους μήνες το Υπουργείο μας βεβαιώνει ότι θα συμπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να μην χάσουν την χρονιά τους. Όμως για εμάς είναι υπαρκτός ο φόβος να χαθεί η σχολική χρονιά. Μπορεί στα χαρτιά να προβιβαστούν τα παιδιά αλλά η εκπαιδευτέα ύλη δεν θα μπορέσει να καλυφθεί . Για το λόγο αυτό ζητάμε αναπροσαρμογή διδακτέας ύλης όλων των βαθμίδων για την επόμενη χρονιά που θα περιλαμβάνει και τα κενά που θα μας αφήσει η πανδημία. Σημαντικό εξίσου είναι βέβαια να οργανωθούν έγκαιρα και να υπάρξει κάθε πρόβλεψη ώστε να μην παρατηρηθεί το περσινό φαινόμενο σοβαρής έλλειψης καθηγητών και δασκάλων σε πάρα πολλές σχολικές μονάδες της χώρας.

Με κοινή φωνή και στόχο Γονείς Μαθητές Φορείς να μιλήσουμε και να πράξουμε σύμφωνα με την κοινωνία που θέλουμε να έχουμε. Ως Ένωση Γονέων γνώμονάς μας είναι οι μαθητές δηλαδή τα παιδιά μας να έχουν ένα καλύτερο αύριο με ίσες ευκαιρίες. Γι’ αυτό κρατάμε τα θετικά που προέκυψαν από αυτή την κατάσταση και προσπαθούμε να τα εξελίξουμε και να τα κάνουμε καλύτερα. Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας ,της Παιδείας και σε πολλούς άλλους τομείς. Η επόμενη μέρα θα βρει μια χώρα να έχει πληγεί οικονομικά και κοινωνικά τόσο βέβαια από τα προηγούμενα χρόνια όσο και από τη νέα κατάσταση γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να ξεκινήσουμε διεκδικώντας να φτιάξουμε κάτι καλύτερο για εμάς και για τα παιδιά μας.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ