Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ο οικονομικός χάρτης του Δήμου Μεταμόρφωσης για το 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τον Προϋπολογισμό του νέου έτους

Στα 52 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο Προϋπολογισμός του Δήμου Μεταμόρφωσης για το 2024, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο.

 

Δήμαρχος: Προτεραιότητά μας η στήριξη της κοινωνίας μαζί με την υλοποίηση του σχεδιασμού μας

“Η σημαντικότερη στιγμή για έναν δήμο είναι η κατάθεση και η έγκριση του Προϋπολογι8σμού, καθώς ορίζει τι πρόκειται να γίνει τη νέα χρονιά” ανέφερε κατά την εισαγωγή της εισήγησής του ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας για τον Προϋπολογισμό του 2024 του Δήμου. Στη συνέχεια ο δήμαρχος τόνισε πως από τον Προϋπολογισμό ξεχωρίζουν τα χρήματα που δίνει ο δήμος για να στηρίξει τις κοινωνικές δομές του και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες, καθώς είναι προτεραιότητα της διοίκησης η στήριξη της κοινωνίας. Ο κ. Σαραούδας εστίασε στις σημαντικές αγορές ακινήτων που πραγματοποιεί ο δήμος ώστε με την ανεύρεση των κατάλληλων χώρων να μπορέσει η δημοτική αρχή να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της. Θύμισε πως οι σημαντικές προβλέψεις του προϋπολογισμού έχουν συζητηθεί πολύ κατά την διάρκεια του έτους που πέρασε στο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως για μία ακόμη χρονιά το βάρος που πέφτει στην Τεχνική Υπηρεσία είναι τεράστιο αλλά είναι σίγουρος πως οι υπάλληλοι εκεί θα καταφέρουν να τα φέρουν εις πέρας. Ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι για μία άλλη χρονιά στόχος της διοίκησης είναι η μείωση των εξόδων με την νοικοκυρεμένη πολιτική που ασκείται. Ολοκληρώνοντας ο κ. Σαραούδας χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2024 αναπτυξιακό και δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο το έργο της με τη βοήθεια και των εργαζομένων του δήμου.

 

Γ. Χρονόπουλος: “Στιγματίστηκα για να εισπράξει ο δήμος τα χρήματα που του οφείλονταν”

Καταψήφισε τον Προϋπολογισμό η παράταξη της Νέας Πορείας, όπως είπε στην ομιλία του ο επικεφαλής της, κ. Γιώργος Χρονόπουλος. Πιο συγκεκριμένα, ο έμπειρος δημοτικός σύμβουλος ανέφερε ότι από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού φαίνεται πως η διοίκηση έχει μία αδυναμία είσπραξης των οφειλόμενων της και κάλεσε την υπηρεσία να βρει γιατί συμβαίνει αυτό, αφού όπως είπε η διοίκηση μοιάζει να μην την ενδιαφέρει. Μάλιστα, θύμισε πως επί αντιδήμαρχίας του ο δήμος εισέπραττε αρκετά χρήματα και στιγματίστηκε για αυτό αλλά δεν τον ενδιέφερε μπροστά στο καλό του δήμου. Τέλος, ανέφερε πως θα μπορούσε να πει τους τρόπους για να εισπράξει ο δήμος τα χρήματα που του οφείλονται αλλά εκτός μικροφώνου.

 

Β. Καραβάκος: “Ούτε ως αναγραφή δεν υπάρχει το Κτήμα Δηλαβέρη στον Προϋπολογισμό”

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών ο οποίος αρχικά στηλίτευσε το γεγονός πως για μία ακόμη χρονιά δεν έγινε καμία διαβούλευση από την πλευρά της διοίκησης κατά την διάρκεια της κατάρτισης του Προϋπολογισμού. Σχολιάζοντας την κατεύθυνση που κινείται ο Προϋπολογισμός, ο κ. Καραβάκος είπε: “η πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή δεν είναι προς την κατεύθυνση που έχει ανάγκη η πόλη” και κυρίως στάθηκε στους ελεύθερους χώρους δίνοντας το παράδειγμα το Κτήμα Δηλαβέρη, το οποίο δεν υπάρχει “ούτε ως αναγραφή στον Προϋπολογισμό”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών. Αυτονόητα από αυτά που είπε ο κ. Καραβάκος προέκυψε η καταψήφισή του από τη Συμμαχία Πολιτών.

 

Σ. Νάνος: “Να υπάρχει online ο Προϋπολογισμός”

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής της Πολιτείας Πολιτών, κ. Σάββας Νάνος όταν πήρε αμέσως μετά τον λόγο ήταν εξαιρετικά επικριτικός κατά του Προϋπολογισμού που κατέθεσε η διοίκηση. Τόνισε πως υπάρχει υστέρηση εσόδων και “παραφούσκωμα” εξόδων για να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός. Ο κ. Νάνος πρότεινε στην διοίκηση να υπάρχει online ο Προϋπολογισμός του 2024, κάτι που κάνουν κι άλλοι δήμοι ώστε να μπορούν να έχουν συνεχώς τη δυνατότητα της παρακολούθησής του από τους πολίτες και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ακόμη ο κ. Νάνος τόνισε ότι στον προϋπολογισμό δε γίνεται καμία αναφορά σε μεγάλα έργα και κατηγόρησε την διοίκηση για έλλειψη διεκδικητικότητας και για δημόσιες σχέσεις με τους κυβερνητικούς υπουργούς. Σε ένα γενικότερο σχόλιο ο κ. Νάνος χαρακτήρισε τη διοίκηση εξαιρετική στα μικρά και στις εξυπηρετήσεις και για αυτό οι πολίτες την ψήφισαν με τόσο μεγάλο ποσοστό όπως είπε και τόνισε πως κατά τη γνώμη του οι πολίτες θα έπρεπε να ψηφίσουν για τα μεγάλα αλλά έτσι είναι η ζωή, όπως συμπλήρωσε.

Και η Πολιτεία Πολιτών καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του 2024.

 

Π. Μακρίδης: “Το 80% του Προϋπολογισμού προέρχεται από τα τέλη”

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης πήρε τελευταίος τον λόγο εκ μέρους των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Στην παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος ανέφερε πως η παράταξη που ηγείται θα τον καταψηφίσει, καθώς είναι ένας Προϋπολογισμός που υπάρχει ως εργαλείο μεταφοράς της κυβερνητικής πολιτικής εντός των δήμων. Όπως σημείωσε και αυτός ο Προϋπολογισμός, καταρτίστηκε πάνω στην αφαίμαξη των κατοίκων και των εργαζόμενων της Μεταμόρφωσης, καθώς το 80% του Προϋπολογισμού προέρχεται από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της πόλης και μόλις το 20& είναι από την κρατική χρηματοδότηση.

 

Οι απαντήσεις του δημάρχου

Στις αιτιάσεις των επικεφαλής της μειοψηφίας απάντησε στη συνέχεια ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαραούδας είπε ότι κάποιοι δεν έλαβαν τα μηνύματα που έπρεπε να λάβουν από τις πρόσφατες εκλογές και όσον αφορά στον Προϋπολογισμό θύμισε πως λόγω του Παρατηρητηρίου έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο που καταρτίζεται. Μπαίνοντας περισσότερο στην ουσία του θέματος τόνισε πως όταν ανέλαβε η διοίκηση το 2019 παρέλαβε ένα ταμείο 12 εκατ. ευρώ και στο τέλος του χρόνου που πέρασε ο δήμος είχε ταμείο λίγο πάνω από τα 11 εκατ. ευρώ έχοντας κάνει και αξιοσημείωτο έργο κατά την διάρκεια της δημοτικής περιόδου που ολοκληρώθηκε. Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα όπως τις ενοικιάσεις των ακινήτων του δήμου, λέγοντας πως όλα είναι νοικοκυρεμένα.

 

Ψηφοφορία

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία του Σώματος όπου ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε με τις 9 ψήφους της συμπολίτευσης (13 ψήφισαν κατά) και την απουσία εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ