Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Στράτος Σαραούδας: “Πιο αποτελεσματικός ο δήμος με νοικοκυρεμένα οικονομικά”

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρώτη μετεκλογική εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του δημάρχου Μεταμόρφωσης Στράτου Σαραούδα

Σε συγκεκριμένα στοιχεία για το έργο που έχει επιτελέσει στην πρώτη χρονιά της διοίκησής του αναφέρθηκε στην συνέντευξη που μας παραχώρησε ο νέος δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε τα οικονομικά οφέλη του δήμου από την πολιτική που έχει ακολουθήσει η νέα δημοτική αρχή και παράλληλα τα έργα που έχουν γίνει. Ο δήμαρχος συμπύκνωσε την πολιτική του φιλοσοφία στην φράση “αύξηση αποτελεσματικότητας και εξοικονόμηση πόρων”.
Στην πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ο κ. Σαραούδας ενημερώνει για τα επόμενα έργα που θα γίνουν στην πόλη, για τις νέες υπηρεσίες που θα προσφέρει ο δήμος στους πολίτες και τις χρηματοδοτήσεις που διεκδίκησε και πέτυχε ο δήμος.
Επίσης, αναφέρεται στα θέματα της επικαιρότητας, όπως η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης και φυσικά ο δήμαρχος απαντά στο πως αντιμετωπίζει ο δήμος την πανδημία.
Τέλος, παρουσιάζεται ενωτικός ως προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και μας λέει πως οραματίζεται τη Μεταμόρφωση στο τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.

Αναλυτικά, η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε δήμαρχε αρχικά θα θέλαμε να μας κάνετε έναν συνοπτικό απολογισμό για τον πρώτο χρόνο της θητείας σας στον δημαρχιακό θώκο;

Ο πρώτος χρόνος μου ως Δήμαρχος ήταν ιδιαίτερα δημιουργικός και συνάμα δύσκολος. Το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα είναι ότι οι διαδικασίες είναι πιο σύνθετες σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, βρήκα «κολλημένα» έργα ετών και μια Μεταμόρφωση θεατή με τις αναπτυξιακές ευκαιρίες να την προσπερνούν.
Στην αρχή ξεκινήσαμε με απλά πράγματα, όπως την ενημέρωση για το πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες και την προσπάθεια αναδιοργάνωσης τους. Και φυσικά να διεκδικούμε κάθε ευκαιρία ανάπτυξης. Να κάνουμε τα πάντα ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του Δήμου και μάλιστα με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων.
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καταφέραμε να μη χάσουμε τη χρηματοδότηση και να ξεκινήσει η κατασκευή του 2ου Λυκείου Μεταμόρφωσης, το οποίο στο επόμενο έτος παραδίδεται, ενώ διεκδικήσαμε και πετύχαμε τον χαρακτηρισμό του 10ου Νηπιαγωγείου από μονοθέσιο σε 4θέσιο, του οποίου η κατασκευή θα γίνει άμεσα.

Και δεν μείναμε εδώ. Ενδεικτικά:

  • Ολοκληρώθηκε ήδη ο πρώτος κύκλος ασφαλτοστρώσεων και ανακατασκευής οδών στη Μεταμόρφωση και σύντομα αρχίζει ο δεύτερος.
  • Ξεκίνησε η συντήρηση των πεζοδρομίων και οδών σε όλη την πόλη μας, δράση που επίσης συνεχίζεται.
  • Για πρώτη φορά έγιναν διανοίξεις (π.χ. Σωκράτους-Σολωμού, Ηρακλείου), μετά από χρόνια συζητήσεων, σε δρόμους ζωτικής σημασίας, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί πιο εντατικά. Και άλλο τα λόγια, άλλο τα έργα.
  • Προμηθευτήκαμε νέους κάδους απορριμμάτων και νέο απορριμματοφόρο, ενώ έπεται και συνέχεια.
  • Διπλασιάσαμε τους διαθέσιμους πόρους για τις κοινωνικές μας δράσεις, για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες. Για να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι νυκτερινές περιπολίες από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης στην Μεταμόρφωση.
  • Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας φωτιστικών LED για κεντρικές πλατείες, διαδικασία που στη συνέχεια θα επαναληφθεί για όλη την πόλη. Μια εξέλιξη που θα λύσει για δεκαετίες το ζήτημα του φωτισμού της Μεταμόρφωσης, είναι φιλική στο περιβάλλον και θα μας εξοικονομήσει πόρους.

Και όλα αυτά με παράλληλη μείωση των εξόδων, χωρίς οποιαδήποτε έκπτωση στις υπηρεσίες. Και επειδή τα νούμερα δεν αμφισβητούνται, σας παραθέτω κάποια δείγματα καλοδιαχείρισης, όπως προκύπτουν από το πρόγραμμα της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου:

  • οι ασφάλειες αυτοκινήτων μειώθηκαν από 53.103,67€ σε 20.800 €,
  • η δαπάνη για καύσιμα μειώθηκε από 223.652,23€ σε 123.386,61 €,
  • η δαπάνη για συντήρηση και επισκευή μεταφορικών μέσων, ανταλλακτικών και ελαστικών από 207.794,50€ μειώθηκε σε 114.764,20,
  • η δαπάνη για ενοίκια μειώθηκε από 18.500,00 € ετησίως σε 12.530,00 €, ενώ
  • τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου την 29/9/2019 ανέρχονταν σε 11.712.271,55 € ενώ την 29/9/2020 σε 13.020.026,24 €.

Το πρώτο χρόνο κάναμε λοιπόν αρκετά. Και το σημαντικότερο θέσαμε τα θεμέλια για το μέλλον. Όχι φυσικά ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αιτήματα πολιτών που δεν εκκρεμούν. Ένα ωστόσο ζήτημα όπου -παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω πανδημίας- προσπαθούμε να γίνουμε -και γινόμαστε- καλύτεροι μέρα με την ημέρα.

– Σε ποιους τομείς θα ρίξετε το βάρος σας στο προσεχές διάστημα;

Δεν επιλέγουμε που θα ρίξουμε το βάρος μας. Διεκδικούμε κάθε  ευκαιρία, κάθε διαθέσιμη χρηματοδότηση για τη Μεταμόρφωση. Τον πρώτο χρόνο τέθηκαν τα θεμέλια, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε δεδομένων και των συνθηκών λόγω COVID-19, διεκδικήσαμε και λάβαμε χρηματοδοτήσεις και τώρα ήρθε η ώρα των έργων.
Ενδεικτικά και πάλι:

  • Καταφέραμε να λάβουμε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για την μελέτη προσθήκης δύο ορόφων πάνω από την Τοπική Μονάδα Υγείας. Μονάδα την οποία το Υπουργείο Υγείας στελεχώνει πλήρως με ιατρικό προσωπικό, μετά από πιέσεις μας, και για την οποία επιζητούμε να αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας.
  • Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναβαθμίζουμε ενεργειακά σχολεία (π.χ. 1ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο κ.ο.κ.), δημιουργούμε νέους χώρους υγιεινής και ράμπες ΑΜΕΑ.
  • Συνεχίζονται οι διανοίξεις με τις οδούς Κλεισθένους, Ναυαρίνου, Πάρνηθος, Οδυσσέως, τμήμα της Παπαδιαμάντη και Βουλγαροκτόνου να ακολουθούν, ενώ έπονται οι οδοί Αγίας Βαρβάρας και Σωκράτους.
  • Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής σύντομα δημιουργείται δεύτερος όροφος πάνω από κάθε ιδιόκτητο βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό.
  • Έγινε δημοπράτηση, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττική, του έργου συντήρησης και αναβάθμισης για πρώτη φορά από την κατασκευή του, του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Μεταμόρφωσης.
  • Κινούμαστε στην ολοκλήρωση αγορών ζωτικής σημασίας για τη Μεταμόρφωση, με τον νόμιμο ωστόσο τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κτήμα Κουτσουμπέλη και το Κουμπούρη – Λαμπάκη.
  • Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια ενός απορριμματοφόρου και λοιπών μηχανημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών μέσω του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ.
  • Επικαιροποιήθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και μάλιστα με επιχορήγηση της Περιφέρειας.
  • Προχωρούμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
  • Δρομολογείται η αναβάθμιση των στάσεων και των παιδικών χαρών, με την κατασκευή και μιας καινούργιας.
  • Μέχρι τέλους του έτους η δημοτική μας συγκοινωνία ενισχύεται με ένα ολοκαίνουργιο λεωφορείο.

– Πώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα της πανδημίας ο δήμος Μεταμόρφωσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του;

Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Μεταμόρφωσης ανταποκρίθηκε με επάρκεια σε κάθε ανάγκη η οποία παρουσιάστηκε, λαμβάνοντας συχνά πιο αυστηρά μέτρα ακόμη και από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η πρόσφατη αναστολή λειτουργίας του δημοτικού κτιρίου στην Κορίνθου.
Δείξαμε, επίσης, πρόνοια για τους συμπολίτες μας, με δράσεις όπως -για παράδειγμα- η Βοήθεια στο Σπίτι, καθώς και την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των μερίδων του διανεμόμενου γεύματος, ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες.
Πιστεύω ότι κανείς, κρατικός μηχανισμός και τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήταν έτοιμος για την πανδημία. Ήταν μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για όλους. Φυσικά αδυναμίες υπήρξαν, όπως και νομοθετικά κενά. Και αυτό φάνηκε από τις συνεχείς Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ωστόσο καταφέραμε να τα πάμε καλά.
Όσο για τους Δήμους ανταποκρίθηκαν με επάρκεια, όπου τους ζητήθηκε, καταδεικνύοντας σε όλους τον νευραλγικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ως πρώτη γραμμή επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τους πολίτες.

– Έχετε εικόνα για το αν έχει περιβαλλοντικά επηρεάσει την περιοχή, λόγω των επικίνδυνων υλικών που κάηκαν;

Αυτός ήταν -και παραμένει- ο κύριος λόγος ανησυχίας μου, καθώς πέραν από Δήμαρχος, είμαι και κάτοικος της Μεταμόρφωσης. Εδώ, μεγάλωσα. Εδώ, δραστηριοποιούμαι. Εδώ, ζει η οικογένειά μου.
Από την πρώτη στιγμή ήρθαμε σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Αττικής, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος», ζητώντας προληπτικές οδηγίες αλλά και ελέγχους τόσο της ατμόσφαιρας, όσο και του νερού και εδάφους.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ μόλις λάβαμε και το πόρισμα των δειγματοληψιών του «Δημόκριτου», για το οποίο και πάλι η πρώτη ενημέρωση από την Περιφέρεια Αττικής είναι καθησυχαστική. Φυσικά εξετάζουμε τα στοιχεία και ως Δήμος.
Και δεν εφησυχάζουμε. Σας διαβεβαιώνω ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς, ενώ ενημερώνουμε τους πολίτες μας για οτιδήποτε νεότερο και επίσημο προκύπτει. Όσο για την προβλεπόμενη ανακριτική διαδικασία, συμμετέχουμε ενεργά με τους νομικούς και τεχνικούς μας συμβούλους.
Για εμάς πάνω από όλα και όλους βρίσκεται η Μεταμόρφωση.

– Στις συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου παρατηρείται μια πρωτοφανής ένταση ανάμεσα στη Διοίκηση και τις περισσότερες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. Που οφείλεται αυτή κατά τη γνώμη σας.

Ως γνωστόν η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και οι πολίτες έχουν τη γνώση και την κρίση να γνωρίζουν ποιο είναι το καλό τους.
Η αντιπολίτευση πρέπει να έχει ως ρόλο την διευκόλυνση όσων έργων είναι προς όφελος της Μεταμόρφωσης, ασκώντας καλόπιστη κριτική και κάνοντας μας όλους καλύτερους. Γιατί κανείς δεν είναι αλάθητος.
Και -πιστέψτε με- προσωπικά δεν έχω λόγο να μην συνδράμω σε μια μελετημένη και σωστή πρόταση. Ή να μη συζητήσω με μια αντιπολίτευση η οποία δεν περιορίζεται σε στείρα αμφισβήτηση των πάντων. Σε μικροπολιτικά παιχνίδια.
Ας μείνει λοιπόν ο καθένας στο ρόλο του και ας κάνει τη δουλειά του. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.  Ας κάνουμε αυτό για το οποίο μας επέλεξαν οι συμπολίτες μας.
Και -για να μιλήσω ακόμη πιο ανοιχτά- οι εκλογές αργούν ακόμη…

– Πώς οραματίζεστε το δήμο Μεταμόρφωσης στο τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου;

Οραματίζομαι έναν Δήμο ο οποίος θα έχει κάνει αρκετά και σημαντικά βήματα προόδου. Που θα έχει γυρίσει σελίδα.
Έναν Δήμο με νέους δρόμους, πεζοδρόμια και φωτισμό. Μια Μεταμόρφωση που θα προηγείται των εξελίξεων. Που θα έχει αλλάξει πρόσωπο και νοοτροπία.
Μια Μεταμόρφωση για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ