Ελάτε στην παρέα μας

Μοσχάτου - Ταύρου

2ος ιστορικός και περιβαλλοντικός περίπατος στο Μοσχάτο: «Από τον Βορρά στον Νότο και από τον Περικλή στον Μακρυγιάννη»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον 2ο ιστορικό και περιβαλλοντικό του περίπατο διοργανώνει ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου, την Κυριακή, 2 Ιουνίου, στις 10.30 π.μ., σε μία διαδρομή «από τον Βορρά στον Νότο και από τον Περικλή στον Μακρυγιάννη», έχοντας ως σημείο συνάντησης τον σταθμό ΗΣΑΠ στο Μοσχάτο (έξοδος προς Ι. Μακρυγιάννη). Υπεύθυνες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του περιπάτου είναι η Αθηνά Χρήστου και η Άννα Μιγάδη.

«Από τον Βορρά στον Νότο και από τον Περικλή στον Μακρυγιάννη»

Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστορία της περιοχής μέσα στους αιώνες, ο ο περίπατος θα ξεκινήσει αυτή τη φορά από το βόρειο τμήμα του Δήμου. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα περίφημα Μακρά Τείχη των αρχαίων Αθηνών, τμήμα των οποίων περνούσε και από την περιοχή. Θα ενημερωθούν για τον πρώτο και μεγαλύτερο ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, για την προσφυγιά των Αθηναίων, αλλά και για μια τρομερή και θανατηφόρα επιδημία. Θα μάθουν, επίσης, πού «πατάει» η οδός Πειραιώς, τι ήταν το «Παμφορείον» και γιατί οι Μοσχατιώτες πρόσφεραν …..  λουκούμι στους περαστικούς.

Κατόπιν, θα βρεθούν στον ιστορικό πυρήνα της πόλης, την πλατεία Μεταμόρφωσης, για να δουν πώς ένας αρχαίος ναός «συνομιλεί» με έναν χριστιανικό και με ποιον τρόπο τα ανασκαφικά ευρήματα μάς αποκαλύπτουν τη ζωή των αρχαίων κατοίκων.

Τέλος, προχωρώντας προς την παραλιακή ζώνη, θα μάθουν για την προσωπικότητα του στρατηγού Μακρυγιάννη και για το πώς βρέθηκε στα μέρη αυτά στην πιο δύσκολη φάση του εθνικοαπελευθερωτικού μας Αγώνα.

Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το πώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γεωμορφολογίας επηρέασαν το οδικό δίκτυο, την κατοίκηση και τις ασχολίες των κατοίκων, αλλά και πώς προσδιόρισαν εδώ και αιώνες την ονοματοδοσία περιοχών του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ