Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Στο τραπέζι η απαλλαγή επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία 

Δημοσιεύθηκε

στις


Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας (20/7) συζητήθηκε εκ νέου η απαλλαγή των τοπικών επιχειρήσεων από τα τέλη για την περίοδο που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού.

Με αφορμή την υπηρεσιακή εισήγηση για την απαλλαγή 82 συγκεκριμένων επιχειρήσεων, υγειονομικού ενδιαφέροντος, από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου άνοιξε ξανά το θέμα με τις οικονομικές ελαφρύνσεις που σκοπεύει να κάνει συνολικά ο δήμος στις τοπικές επιχειρήσεις.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης, αφού ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά 82 συγκεκριμένα μαγαζιά που ζήτησαν και πήραν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους και όχι το σύνολο των επιχειρήσεων της πόλης, ανέλυσε όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς δημοτικής αρχής προκειμένου να προχωρήσει η  διαδικασία συνολικά, ενημερώνοντας παράλληλα ότι το σύστημα που αναμενόταν εδώ και καιρό από τον δήμο Αθηναίων για την καταγραφή και αξιολόγηση των πληγέντων επιχειρήσεων έχει τεθεί πλέον σε λειτουργία και ταυτόχρονα προανήγγειλε άμεσες εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την διοίκηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται, καθώς εδώ και 3.5 μήνες δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, ενώ στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε ξανά η διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό, με την αντιπολίτευση να ζητά εξηγήσεις για την δυσλειτουργία της, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δημοτική αρχή δεν βοηθάει όσο θα έπρεπε προκειμένου να παράξει άμεσα έργο προς όφελος των δημοτών της Νέας Ιώνιας.

Μ. Καναβός: “Είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε πλάτη στις τοπικές επιχειρήσεις”

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ. Καναβός τοποθετήθηκε επί του θέματος αναλύοντας τις προτάσεις της παράταξης του για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων της πόλης: “Για την παράταξη μας αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και γι αυτό πρέπει να εφαρμόσουμε όχι μόνο ένα συγκεκριμένο μέτρο που προβλέπεται από την ΠΝΠ αλλά ένα σύνολο των μέτρων. Μπορεί ακόμα να μην έχουμε μία συνολική εικόνα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε πλάτη για τις τοπικές επιχειρήσεις για να ξανανοίξουν και να δουλέψουν μετά την κρίση. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα τρία πράγματα: να συμπεριληφθούν όλες οι κατηγορίες των επιχειρήσεων, να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και όχι του δήμου Αθηναίων και φυσικά να βοηθήσει το τμήμα προμηθειών και εκκαθάρισης των δαπανών έτσι ώστε να ενισχύεται η ρευστότητα των συναλλασσομένων με τον δήμο επιχειρήσεων. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την γάγγραινα της κρίσης. Φυσικά και θα ψηφίσουμε οποιοδήποτε μέτρο διευκολύνει τους δημότες όμως η ολιγωρία της διοίκησης είναι μεγάλη, συνεχώς μετατίθεται το θέμα για τα επόμενο δημοτικά συμβούλια ενώ το πρόβλημα παραμένει και είναι τεράστιο.” 

Χ. Κανλής: “Η δημοτική αρχή δεν βοηθά την διαπαραταξιακή επιτροπή” 

Από πλευράς “Ενότητας για τη Ν. Ιωνία” τον λόγο πήρε ο κ. Κανλής, ο οποίος αφού ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα (σ.σ. για τις 82 επιχειρήσεις) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση άσκησε κριτική στην διοίκηση για την συνολική αντιμετώπιση του θέματος από την αρχή της πανδημίας, λέγοντας ότι “το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει η δημοτική αρχή ήταν να συγκαλέσει μια διευρυμένη εκτελεστική επιτροπή και να κινήσει όλες τις υπηρεσίες του δήμου προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να βοηθήσει και την λειτουργία της διαπαραταξιακής για να παράξει γρήγορα και ζωτικά αποτελέσματα για την ουσιαστική βοήθεια των δημοτών. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να είμαστε εδώ μετά από 3,5 μήνες και να συζητάμε για συγκεκριμένες σπασμωδικές κινήσεις βοήθειας για τους επιχειρηματίες της πόλης. Όλα τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής είμαστε αβοήθητοι όλο αυτό το διάστημα με συνέπεια να μην μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. θα έπρεπε όλη η λειτουργία του δήμου να έχει προσανατολιστεί προς αυτή την κατεύθυνση.”

Κ. Κατιμερτζόγλου: “Η διαπαραταξιακή επιτροπή παραπέμπει το θέμα στις καλένδες”

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Κατιμερτζόγλου, στην τοποθέτηση του επανέφερε τη σχετική πρόταση της παράταξης του η οποία είχε καταψηφιστεί σε παλαιότερο Δ.Σ. και στην συνέχεια επιτέθηκε στις άλλες παρατάξεις για την διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία, όπως τόνισε “διετέλεσε όπως αναμενόταν το έργο της, δηλαδή να παραπεμφθεί το θέμα της ανακούφισης εργαζομένων και επαγγελματιών της περιοχής στις καλένδες”.

Κλάρα και Κανλής στην Επιτροπή Καταλληλότητας Σχολικών Μονάδων

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας συζητήθηκε και ο ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Νέας Ιωνίας στην 5/μελή επιτροπή για την καταλληλότητα & επιλογή χώρων για ανέγερση & μίσθωση διδακτηρίων για την στέγαση Σχολικών Μονάδων του Δήμου.

Όπως εξήγησε η εισηγήτρια του θέματος και αντιδήμαρχος Παιδείας κα Αλατσίδου έπρεπε να οριστούν 2 δημοτικοί σύμβουλοι, ο ένας να είναι τακτικό μέλος της επιτροπής και ο δεύτερος να λειτουργεί σαν αναπληρωματικός.

Η πρόταση της δημάρχου, κας Θωμαΐδου, ήταν να οριστεί τακτικό μέλος ο κ. Χατζησαββίδης με αναπληρώτρια την κα Σακαλόγλου, ωστόσο, ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ. Μανούρης αντιπρότεινε για τις θέσεις αρχικά τον κ. Κατιμερτζόγλου με αναπληρώτρια την κα Κλάρα και όταν ο πρώτος αρνήθηκε πρότεινε ως βασική την κα Κλάρα και αναπληρωτή τον κ. Κανλή.

Τελικά οι δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία, όπου και υπερίσχυσε η πρόταση του κ. Μανούρη με 16 ψήφους έναντι 9 που συγκέντρωσε η πρόταση της δημάρχου, με αποτέλεσμα η κα Κλάρα και ο κ. Κανλής να αναλάβουν την εκπροσώπηση του Δ.Σ. στην 5/μελή επιτροπή για την καταλληλότητα & επιλογή χώρων για ανέγερση & μίσθωση διδακτηρίων για την στέγαση Σχολικών Μονάδων του Δήμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ