Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

«Ελάτε να παίξουμε πάλι…»: Αναβίωση παλιών παιχνιδιών στη Νέα Ιωνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ιωνικός Σύνδεσμος, η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «H Καππαδοκία» και ο Αθλητικός Σύλλογος Στίβου «Ανατολή» Νέας Ιωνίας, διοργανώνουν και αυτή τη χρονιά την παρουσίαση των παραδοσιακών παιχνιδιών.

Η εκδήλωση των Συλλόγων θα γίνει την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, στις 5.30 μμ., στον προαύλιο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας (απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, πλησίον ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας).

Σκοπός της παρουσίασης των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών είναι να δώσουν την ευκαιρία στους δημότες της μεγαλύτερης ηλικίας να παρακολουθήσουν την επίδειξη των παιχνιδιών που παιζόντουσαν εκείνα τα χρόνια στις γειτονιές της περιοχής της Νέας Ιωνίας, να θυμηθούν τα φτωχικά εκείνα χρόνια, φέρνοντας μαζί τους τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, τις μαθήτριες και τους μαθητές.

Οι τρεις Σύλλογοι, ως έμπειρος θίασος επί σκηνής, επιμένουν όμως και λένε ότι «υπάρχει ελπίδα». Γι’ αυτό επαναλαμβάνουν τις εκδηλώσεις παρουσίασης των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών, τις οποίες είχαν ξεκινήσει από το 2010 και συνέχισαν από τότε, κάθε χρόνο, να παρουσιάζουν σε αυλές σχολείων και σε πλατείες.

“Ελάτε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην αυλή του 4ου Δημοτικού Σχολείου, να θυμηθούμε τα πατίνια με τα ρουλεμάν, τα τζιτζίλια, το ξυλίκι, το μαντήλι, τις σβούρες, τον κρυφτοντενεκέ, τα τσέρκια, τα φυσοκάλαμα, τα παιχνίδια από απλό χαρτί, τις μπάλες από κουρέλια, τα βαρελάκια, το εφτάπετρο, το σχοινάκι, τον χαρταετό, τον καραγκιόζη, τα ξυλοπόδαρα, τα πεντόβολα, τις τσουβαλοδρομίες και πολλά ακόμη απλά στην κατασκευή τους και στο παίξιμό τους παιχνίδια.Ελάτε να παίξουμε πάλι…”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 Οι τρεις Σύλλογοι θα συνεχίσουν την παρουσίαση των παλαιών παιχνιδιών και το επόμενο διάστημα. Εάν υπάρχει ενδιαφέρον από εκπροσώπους Συλλόγων, ή από εκπαιδευτικούς, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους των Συλλόγων μας, για να ρυθμίσουν την επίδειξη των παιχνιδιών στο χώρο τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα «παιδιά» του θιάσου:

Τάκη Κωστιδάκη (Ιωνικού Συνδέσμου) τηλ. 6942013881,
Ευάγγελο Βασιλείου (Ανατολής Ν. Ιωνίας), τηλ. 6944786139 &
Κώστα Τσαγκαράκη (Ανατολής Ν. Ιωνίας), τηλ. 6944275365,
Κούλα Μπρόλιου ( Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία») τηλ. 6974305165.

 H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ν. Ιωνίας, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, της Αντιδημαρχίας Παιδείας και της Αντιδημαρχίας Αθλητισμού.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ