Κοινωνία
Η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας τίμησε με σεβασμό τους προγόνους της
Με την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ν. Ιωνίας και προκειμένου να τιμηθούν οι πρόγονοι της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας που ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στους τότε Ποδαράδες το 1923, την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 το πρωί, στον Ιερό Ναό των Αγ. Αναργύρων, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τους αείμνηστους προγόνους μας, τους διατελέσαντες Προέδρους και μέλη του Συλλόγου, τους ευεργέτες και δωρητές του.
Αγαπητό Ιερατείο,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρία Δήμαρχε, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων
Πρόεδροι και μέλη Προσφυγικών και Πολιτιστικών σωματείων της πόλης μας,
Αγαπητοί Σπαρταλήδες,
Φίλες και Φίλοι,
Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης μας, της Ν. Ιωνίας, μια πόλη που στη ίδρυσή της έχει την σφραγίδα των Σπαρταλήδων, αφού ο Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, ο λεγόμενος και Μωϋσής των Πισιδών, μερίμνησε, μετά την άφιξη των συμπατριωτών του στην Ελλάδα και ιδίως στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1922 να δημιουργήσουν τον δικό τους συνοικισμό, όπως τότε γίνονταν.
Και πράγματι βρήκε την έκταση που ανήκε τότε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την περιοχή των Ποδαράδων και σε συνεννόηση με τον Νικ. Πλαστήρα επικεφαλής του «Κινήματος Επανάστασις 1922», θεμελίωσαν εδώ λίγα μέτρα πιο κάτω τον συνοικισμό της Ν. Πισιδίας, στις 30 Ιουνίου 1923, με αγιασμό που πραγματοποίησε ο Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου και παρευρέθηκαν ο Αρχηγός της Επανάστασης Νικ. Πλαστήρας, που θεωρείται και ο θεμελιωτής του συνοικισμού, ο Πρωθυπουργός Στυλ. Γονατάς, ο υπουργός Δοξιάδης κ.α πλείστοι επίσημοι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Βέβαια και τις 9 Δεκεμβρίου 1923 όταν έγιναν τα εγκαίνια του συνοικισμού έλαβε το όνομα Ιωνία, πάλι ο Παπαϊωακείμ υποδέχθηκε τους επισήμους και τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων. Βέβαια τώρα το παρών εκτός όλων των προαναφερθέντων δίνει και ο πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής αποκαταστάσεως των Προσφύγων Χένρυ Μοργκεντάου, που έχει φθάσει στην Αθήνα λίγες ημέρες νωρίτερα.
Ο συνοικισμός Ιωνία από το 1924 πήρε το πρόθεμα Νέα και έτσι γεννήθηκε το όνομα Ν. Ιωνία (αν και πολλοί χρόνια αργότερα αναφέρονταν στους Ποδαράδες, ακόμα και σε τραγούδια). Μέχρι το 1934 ήταν συνοικισμός της Αθήνας και το 1934 έγινε Δήμος που συμπεριλάμβανε το Ιστορικό Κέντρο και τις συνοικίες Ελευθερούπολη, Σαφράμπολη, Ινέπολη και Περισσό. Η Καλογρέζα το 1934 έγινε κοινότητα και το 1940 ενσωματώθηκε στο Δήμο Ν. Ιωνίας.
Βέβαια η δράση του Παπαϊωακείμ, δεν σταματάει εδώ. Μετά τα εγκαίνια του συνοικισμού στις 9 Δεκεμβρίου 1923, ζητάει από τον εργολάβο που χτίζει δωμάτια για λογαριασμό του Ταμείου Περιθάλψεως Προσφύγων να του δώσει μια παράγκα-αποθήκη, προκειμένου να λειτουργήσει τις ημέρες των Χριστουγέννων, που έρχονταν σε λίγες ημέρες.
Πράγματι του παραχωρείται μία μικρή παράγκα που την μετατρέπει γρήγορα σε μια πρόχειρη εκκλησία και εκεί λειτουργεί για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1923 και δίνει συγχρόνως στην εκκλησία το όνομα Άγιοι Ανάργυροι, από την δωρεά της πρώτης εικόνας που ήρθε στην εκκλησία.
Την εκκλησία των Αγ. Αναργύρων οι Σπαρταλήδες την είχαν για δική τους εκκλησία γιατί εκτός από τον Παπαϊωακείμ λειτουργούσαν εδώ και άλλοι εκ Σπάρτης ιερείς, όπως ο π. Ευστάθιος Μηναΐδης, ο π. Νικόλαος Παντελίδης κ.α. Δεν συζητάμε βέβαια για την ενοριακή επιτροπή ή την επιτροπή ανεγέρσεως της εκκλησίας που απαρτίζονταν από Σπαρταλήδες αποκλειστικά
Και βέβαια δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την θεμελίωση της πετρόκτιστης εκκλησίας των Αγ. Αναργύρων στις 10 Ιουλίου 1928, από τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Σπ. Πάτση, παρουσία του Ελ. Βενιζέλου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου, ούτε βέβαια και την εντυπωσιακή δωρεά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη των 150.000 δραχμών για την ανέγερση της εκκλησίας.
Τα χρόνια πέρασαν, φέτος κλείνουμε ένα αιώνα ζωής, στη πόλη της καρδιάς μας, τη Νέα Ιωνία, που από ένα μικρός συνοικισμός σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε ένα πολύβουο βιομηχανικό προάστειο των Αθηνών, στην αρχή Ταπητουργικό και στη συνέχεια Υφαντουργικό, έτσι ώστε από το 1935, να το ονομάζουν το Μάντζεστερ της Ελλάδας.
Η πόλη μας δοκιμάστηκε σκληρά στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου αλλά γρήγορα οι κάτοικοι σήκωσαν το κεφάλι, ξαναλειτούργησαν τα Υφαντουργεία, τα ανθρακωρυχεία και τις άλλες βιομηχανικές μονάδες και γρήγορα μπήκαν μπροστά στην ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας.
Εμείς δεν ξεχνούμε και τους τιμούμε!
Σήμερα λοιπόν εδώ, εμείς οι Σπαρταλήδες, όπως κάθε χρόνο αποδίδουμε τιμή, σε αυτούς που απετέλεσαν Πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας, στα απλά μέλη μας, αλλά και στους δωρητές και ευεργέτες του συλλόγου, άλλοι με μικρά και άλλοι με μεγάλα ποσά, έδωσαν την δυνατότητα να ανεγερθεί το Πνευματικό μας Κέντρο στην οδό Αλατσάτων. Το κτίριο μας είναι κόσμημα για την πόλη μας.
Σήμερα λοιπόν είμαστε εδώ, για να αποδώσουμε τιμή σε αυτούς που στη διαθήκη τους θυμήθηκαν την αλησμόνητη πατρίδας τους, την Σπάρτη της Πισιδίας και δώρισαν στο σύλλογο ακίνητες ιδιοκτησίες που μας βοηθούν σήμερα στο πολιτιστικό έργο που συντελούμε και όχι μόνο. Και η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας που φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής έχει δώσει πολλά αυτά τα 90 χρόνια της δράσης της στη πόλη.
Στην Κατοχή με εράνους σίτισε δεκάδες οικογένειες και απόρους, ενώ κάθε χρόνο αθόρυβα επιτελεί πέραν του πολιτιστικού της έργου, δωρεές για κοινωφελείς σκοπούς ή βοηθά φτωχές οικογένειες.
Ένα μεγάλο λοιπόν ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα δεν βρίσκονται κοντά μας και θα πρέπει να τους θυμόμαστε πάντα και να μνημονεύουμε.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ!”