Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Μικροί και μεγάλοι επισκέφθηκαν τα Μουσεία του ΚΕΜΙΠΟ [Εικόνες]

Published

on

Και το 2020, το ΚΕΜΙΠΟ συνεχίζει την ενεργό δράση του στη διαιώνιση της μικρασιατικής πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που φαίνεται να στηρίζεται από την κοινότητα. Αυτή τη φορά τα Μουσεία του ΚΕΜΙΠΟ επισκέφθηκαν το 4ο Λύκειο Ηρακλείου Αττικής και μέλη του Συλλόγου «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού».

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, στις 10 το πρωί επισκέφθηκαν τα Μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 4ου Λυκείου Ηρακλείου Αττικής συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριές τους: Στέλλα Κουκουράκη, Αριάδνη Γκούμα, Πολυξένη Τριανταφύλλου και Ελένη Κάππα.

Στο πρώτο μέρος της ξενάγησης ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου καλωσόρισε τους μαθητές στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ν. Ιωνίας, όπου για περίπου μία ώρα, προβάλλοντας φωτογραφικό υλικό (χάρτες σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες) αναφέρθηκε στο ιστορικό της εγκατάστασης των Ελλήνων στη Μ. Ασία μέχρι τον βίαιο διωγμό τους και τη Μικρασιατική Καταστροφή που ακολούθησε το 1922. Ακολούθως αναφέρθηκε στην άφιξη των προσφύγων στην Αττική και την ίδρυση της Ν. Ιωνίας το 1923 και τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν. Στο τέλος της παρουσίασης δέχθηκε ερωτήσεις και έγινε συζήτηση πάνω στα θέματα που αναπτύχθηκαν.

Μετά από ένα διάλειμμα – υπήρχε κέρασμα και αναψυκτικά – οι μαθητές κατευθύνθηκαν στα Μουσεία Ταπητουργίας-Υφαντουργίας και Λαογραφικό, όπου το μέλος του Δ.Σ. Χρήστος Χατζηϊωάννου τους ξενάγησε στα εκθέματα των Μουσείων παρέχοντας συγχρόνως πληροφορίες για την Ταπητουργία και την Υφαντουργία που άνθισε στη πόλη μας την περίοδο 1950-1970.

Φεύγοντας οι μαθητές έλαβαν ως αναμνηστικό ένα στυλό, ενώ στις καθηγήτριες προσφέρθηκαν εκδόσεις του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. με θέματα από τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Ανατολής.

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, στις 11 το πρωί, ετο ΚΕΜΙΠΟ υποδέχτηκε, μέλη του Συλλόγου «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο Αττικής. Ο εν λόγω σύλλογος εξέδωσε φέτος το Ημερολόγιό του που ήταν αφιερωμένο στα «Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας_Ν. Ηρακλείου (1940-1960) Όταν από τη γη έβγαζαν λιγνίτη» μια επιμελημένη έκδοση που ξεπερνάει κατά πολύ την έκδοση ενός ημερολογίου, αφού περιέχει ιστορικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό της περιόδου εκείνης.

Πάνω από 30 μέλη του συλλόγου ξεναγήθηκαν για 2 ½ ώρες στα μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ενώ στο Συνεδριακό Κέντρο έγινε προβολή διαφανειών και φωτογραφιών από την εγκατάσταση των προσφύγων το 1923 στους Ποδαράδες (Ν. Ιωνία) μέχρι πρόσφατα, ενώ ενημερώθηκαν για τα Ταπητουργεία και τα Υφαντουργεία που μεγαλούργησαν από το 1923 έως το 1975 και την εν γένει ζωή των κατοίκων της πόλης.

Στους επισκέπτες προσφέρθηκαν αναψυκτικά και γλυκά, ενώ φεύγοντας ως αναμνηστικά πήραν μαζί τους περιοδικά, στυλό και εκδόσεις του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ