Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

“Πάρκαραν” τη μάχη για τα απορριμματοφόρα στη Νέα Ιωνία – Η συζήτηση στο Δ.Σ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολύ κακό… για το τίποτα έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας.

Στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Δευτέρας πρωταγωνίστησε – χωρίς ωστόσο εν τέλει να τεθεί ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, η συζήτηση που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα γύρω από το ενδεχόμενο εγκατάστασης αμαξοστασίου απορριμματοφόρων στην Αλσούπολη, και συγκεκριμένα στο χώρο του οικοπέδου της πρώην ALTEC A.E.

Το θέμα έφερε στο Δ.Σ. με κείμενό της η Λαϊκή Συσπείρωση στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: “Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Ιωνίας διαφωνεί κάθετα με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής και καταγγέλλει την επιχείρηση άλωσης του Οικοδομικού Τετραγώνου που βρίσκεται η πρώην ΑΛΤΕΚ και μετατροπή του σε αμαξοστάσιο για τα απορριμματοφόρα του Δήμου. […] Παρ’ όλο που υπάρχει εδώ και χρόνια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την απομάκρυνση των απορριμματοφόρων από το Στάδιο Ν. Ιωνίας, προτάσεις για χώρους μετεγκατάστασης της Δ/νσης Περιβάλλοντος είτε εντός είτε εκτός ορίων του Δήμου δεν έχουν συζητηθεί σε κάποια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών. Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να αγοράσει το Ο.Τ. που βρίσκεται η ΑΛΤΕΚ στη συνοικία της Αλσούπολης, για να στεγάσει τα απορριμματοφόρα και άλλα μηχανήματα του Δήμου, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ακριβώς απέναντι υπάρχει συγκρότημα σχολικών κτιρίων, αλλά και η μεθόδευση με την οποία επιχειρεί να επιβάλει την επιλογή της, ως λύση-μονόδρομο για να απομακρυνθεί το γκαράζ από τον χώρο του γηπέδου, που για πάνω από 20 χρόνια στεγάζεται εκεί «προσωρινά», καθιστά την ενέργειά της αυτή μια ακόμη απόπειρα πολιτικάντικου τακτικισμού στις πλάτες του λαού. […] Ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες της Ν. Ιωνίας ότι υπάρχουν και άλλες προτάσεις-μελέτες, που έχουν κατατεθεί στο πρωτόκολλο του Δήμου την περίοδο που Δημοτική Αρχή ήταν η παράταξη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, με Δήμαρχο τον κ. Γκότση, όπως αυτή με αρ. Πρωτ. 9898/3-4-2019 (σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Οικονομική Επιτροπή ο σημερινός επικεφαλής της κ. Χ. Κανλής, ο οποίος ψήφισε λευκό), αλλά δεν ήρθαν ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθούν, άγνωστο για ποιο λόγο. Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και οι προηγούμενες παρατάξεις που διοίκησαν το δήμο ας απολογηθούν ποιες σκοπιμότητες υπαγορεύουν αυτές τις τακτικές που στρέφονται σε βάρος των Δημοτών. […] Η θέση της Λαϊκή Συσπείρωσης είναι ότι το συγκεκριμένο Οικοδομικό Τετράγωνο (Ζωτικής Σημασίας) πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Νέας Ιωνίας, με κρατικά κονδύλια, χωρίς οι δημότες να πληρώσουν το δάνειο, με το οποίο η δήμαρχος εισηγείται να αγοραστεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος με σεβασμό στο περιβάλλον για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων.”

Το θέμα προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα σε μέλη του Συμβουλίου, και το παράδοξο είναι πως οι εντάσεις αυτής δεν προκλήθηκαν τόσο επί του ιδίου θέματος, αλλά προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για το αν θα συζητηθεί στην εν προκειμένω συνεδρίαση. Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” Π. Μανούρης τόνισε εν μέρει ότι η παράταξή του τάσσεται κατά της εν λόγω απόφασης, ωστόσο διαφώνησε στο να συζητηθεί εκείνη τη στιγμή κάνοντας λόγο για μια απόφαση που “πρέπει να εξελιχθεί” και ένα θέμα που κανείς δεν είναι έτοιμος να εισαγάγει στο Δ.Σ., δεδομένου ότι υπάρχει στη “μέση” η διαπαραταξιακή επιτροπή. Από την πλευρά του ο Χ. Κανλής, επικεφαλής της “Ενότητας για τη Νέα Ιωνία” επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να εξεταστεί, πρόσθεσε όμως τον παράγοντα των κατοίκων και ότι είναι ανάγκη να είναι και οι ίδιοι παρόντες σε μια τέτοια συζήτηση.

 

Η θέση της δημοτικής αρχής

Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη τήρησης των διαδικασιών, τόσο η Δήμαρχος της πόλης κα Δ. Θωμαΐδου, όσο και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Α. Χατζησαββίδης έσπευσαν να τοποθετηθούν επί του θέματος. Ο κ. Χατζησαββίδης μάλιστα είχε ήδη διατυπώσει την άποψή του με ανάρτηση στα social media στο πλαίσιο της οποίας ανέφερε χαρακτηριστικά συν τοις άλλοις: Η πρόταση της Δημάρχου και η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να ασχοληθεί η διαπαραταξιακή με το συγκεκριμένο ακίνητο, είναι αναλυτική στη διατύπωσή της, σοφή, τολμηρή, οικονομικά προσιτή και δημοκρατική. Τολμήσαμε και προτείνουμε, παρά τους συσχετισμούς στο Δ.Σ. Εξ άλλου είναι καθαρό ότι δεν μπορεί να δοθεί λύση σε τούτο το θέμα αν δεν συμφωνήσει η μεγάλη πλειοψηφία του Δ.Σ. Θέλουμε το ακίνητο ναι ή όχι; Είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, να πάρουμε απόφαση; Καθαρές κουβέντες χωρίς ναι μεν αλλά. Χωρίς υστεροβουλίες. Χωρίς διχασμούς προς άγρα ψήφων. Με συγκεκριμένες προτάσεις από όλους. Θα πάμε τα απορριμματοφόρα στο γείτονα ή θα βρούμε λύση στην πόλη μας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που υπάρχει, για την προστασία του περιβάλλοντος; Αυτή είναι η ευθύνη όχι μόνο της κάθε φορά Δημοτικής Αρχής, αλλά όλων των δημοτικών συμβούλων, που προεκλογικά υπόσχονται λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων της πόλης μας και φυσικά του ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΎ Δημοτικού Συμβουλίου. Αναμένουμε προτάσεις από όλες τις παρατάξεις.”

Σε παρόμοιο πλαίσιο και κατά τη συνεδρίαση τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση που δεν γίνεται να την ακυρώνει οποιοσδήποτε, ενώ έκανε και νύξη στη θητεία Γκότση υποστηρίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι είχε συγκροτηθεί και στο παρελθόν διαπαραταξιακή επιτροπή για το ζήτημα αυτό που δεν ευόδωσε, στελέχη της σχετικής παράταξης τώρα αναφέρουν ότι υπήρχε πρόταση την οποία δεν προχώρησε η τωρινή δημοτική αρχή, χωρίς όμως να την καταθέτουν στο Δ.Σ.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο και η Δήμαρχος, η οποία εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά της υπογραμμίζοντας ότι όσοι την κατηγορούν κινήθηκαν βιαστικά τη στιγμή που η διοίκηση προσπαθεί να βρει μια λύση στο ζήτημα τηρώντας τις διαδικασίες, και επεσήμανε ότι το θέμα θα επανέλθει αφού έχει γίνει η κατάλληλη διερεύνησή του.

 

“Άναψαν τα αίματα” ανάμεσα σε Χριστοδούλου – Κατιμερτζόγλου

Προηγουμένως στην τοποθέτησή του ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Β. Χριστοδούλου δήλωσε έτοιμος να συζητήσει το θέμα δηλώνοντας ότι ήδη από πριν έχει συσπειρωθεί μαζί με τους πολίτες οι οποίοι δεν επιθυμούν επ’ ουδενί την μετεγκατάσταση αυτή, ενώ παράλληλα έχουν μαζευτεί και σχετικές υπογραφές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Λαϊκή Συσπείρωση άργησε να κινητοποιηθεί επί του ζητήματος. Η νύξη πυροδότησε την αντίδραση του Κ. Κατιμερτζόγλου ο οποίος μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι “έδειξε τις πραγματικές προθέσεις του” και ότι “ψάχνεται” να μαζέψει ψήφους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται οχλαγωγία και με τη συμμετοχή του Προέδρου Κ. Κουλούρη ο οποίος αναγκάστηκε να ανεβάσει τους τόνους προκειμένου να διευθετηθεί η κατάσταση, ενώ παράλληλα δέχτηκε και ο ίδιος “πυρά” από τον κ. Κατιμερτζόγλου ο οποίος τον κατηγόρησε υποστηρίζοντας ότι δεν έδωσε το κατάλληλο βήμα στην παράταξη που έφερε το θέμα επί τάπητος.

Εν τέλει, η πλειοψηφία αποφάσισε το ζήτημα να μην τεθεί προς συζήτηση και να επανέλθει στο μέλλον με τη συμμετοχή και των κατοίκων, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι με ανακοινώσεις τους έχουν τοποθετηθεί επί αυτού και ο Σύλλογος Π.Ε. “Σεφέρης” και το ΚΚΕ Βορειοδυτικής Αθήνας.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ