Κοινωνία
Στις Αλησμόνητες Πατρίδες η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας
Στη Μικρά Ασία βρέθηκαν μέλη και φίλοι της ΕΝΩΣΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ όπως μας ενημέρωσαν με το ακόλουθο δελτίο τύπου:
«Με απόφαση του Δ.Σ της ΕΝΩΣΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ πραγματοποιήθηκε 8ήμερη εκδρομή μελών και φίλων του Συλλόγου μας στις Αλησμόνητες Πατρίδες της Μ. Ασίας, στο χρονικό διάστημα 16-23 Σεπτεμβρίου 2024.
Οι εκδρομείς επισκέφθηκαν, αποβιβαζόμενοι στο Τσεσμέ, τα Αλάτσατα, τα Βουρλά, την Σμύρνη όπου διανυκτέρευσαν. Με την συνοδεία ξεναγού περιηγήθηκαν στην Ελληνική συνοικία, στην προκυμαία, την αγορά και το Ελληνικό προξενείο. Την επομένη θαύμασαν τις αρχαιότητες της Εφέσου και την αρχαία αγορά της Σμύρνης. Ακολούθησε η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο στην Ιεράπολη και στο Pamukkale (Παμούκαλε) τοπίο ιδιαιτέρως φυσικής ομορφιάς, με τις πηγές ιαματικών νερών.
Ακολούθησε η πατρογονική πατρίδα μας ΣΠΑΡΤΗ. Περπάτησαν στις γειτονιές των Ελληνικών μαχαλάδων και με ευλάβεια εισήλθαν στον Ναό των Εισοδείων της Θεοτόκου και περιηγήθηκαν στον προαύλιο της Μητρόπολης (Γενέσεως της Θεοτόκου). Ιδιαίτερης συναισθηματικής εικόνας, η αναζήτηση των κατοικιών των προγόνων τους με την συγκίνηση να σμίγει με την ιστορία της ελληνικής κοινότητας.
Η επίσκεψη στο μουσείο της ταπητουργίας έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουνε τα περιζήτητα χαλιά της ΣΠΑΡΤΗΣ και έπειτα η άποψη της πόλης από ψηλά, ατενίζοντας το όρος ΤΑΥΡΟΣ, μαγική εικόνα στα μάτια όλων τους.
Η υποδοχή στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ της ΣΠΑΡΤΗΣ από τον αντιδήμαρχο της UGUR BUYUKCULCU ήταν σημαντική. Αντάλλαξαν απόψεις και δώρα με σεβασμό στις τοπικές αρχές και κάλεσμα επίσκεψης αυτών στην Ν. Ιωνία. Τις επόμενες ημέρες επισκέφθηκαν το Εγιρδίρ, το Νησί με την λίμνη τους, το Βουρδούρι, την Σαγαλασσό και την λίμνη Γκιολτσούκ. Η βραδιά έκλεισε με λίγες ώρες διασκέδασης.
Επόμενος σταθμός η Αλάνια με το κάστρο της, τα σπίτια των Ελλήνων και την αγορά της, η Σίδη με τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και η Άσπενδος με το μεγάλο θέατρο της.
Τελευταίος σταθμός η Αττάλεια ,όπου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο παλιό λιμάνι, τις γειτονιές των Ελλήνων και τον αρχαιολογικό χώρο της Πέργης. Επίσης είχαν την τιμή να τους δεχτεί ο Σεβασμιότατος Πισιδίας κ.κ. Ιώβ στον Ιερό Ναό του Αγ. Αλυπίου και με πατρικές ευχές να τους αποχαιρετήσει από την Αττάλεια. Η επιστροφή των εκδρομέων έγινε μέσω Κωνσταντινούπολης.
Εκφράζουμε τις θέρμες ευχαριστίες στους συμμετέχοντες καθώς και στα συνοδεύοντα μέλη του Δ.Σ. Νίκο Παντελίδη, Σταύρο Παπαγερασίμου και Βασιλεία Κλαύση.»