Connect with us

Αφιερώματα

69 χρόνια Ιωνικός Σύνδεσμος: Τότε που οι φωτιές ήταν… ψυχαγωγία

Published

on

Γράφει ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, Λουκάς Χριστοδούλου

Μετά τη φοβερή δεκαετία του πολέμου και του εμφυλίου (1941-1950), άνθρωποι με ανησυχίες, αλλά και κοινωνικά και πολιτιστικά οράματα για την πόλη τους, τη Ν. Ιωνία, έψαχναν διέξοδο στις πολιτιστικές τους και όχι μόνο ανησυχίες. Προσδοκούσαν να έχουν ένα χώρο, ένα δωμάτιο, μία αίθουσα (ήταν πολύ δύσκολο εκείνη την εποχή) όπου θα μπορούσαν να συζητήσουν με φίλους τους, τις ιδέες τους αλλά και τις προσδοκίες τους σχετικά με το αύριο του τόπου. Ήθελαν να διαβάσουν βιβλία που δεν μπορούσαν να αγοράσουν, ήθελαν να ακούσουν σημαντικούς επιστήμονες του πνεύματος και της τέχνης, να τους μιλούν για το λαμπρό παρελθόν, αλλά και το απώτερο μέλλον.

Και οι τολμηροί πήραν την απόφαση να ιδρύσουν ένα σύλλογο. Τον ονόμασαν μάλιστα “ΙΩΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ” για να τους θυμίζει το παρελθόν, την καταγωγή από την Ιωνία και άρα το Ιωνικό πνεύμα, τον Ιωνικό πολιτισμό. Η ιδρυτική πράξη υπογράφηκε στη Γενική Συνέλευση της 14ης Νοεμβρίου 1951, ενώ το καταστατικό του εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 141/1952 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Σκοπός του σωματείου ήταν η πνευματική καλλιέργεια και η εκπολιτιστική πρόοδος της κοινωνίας της Ν. Ιωνίας.

Πρωτεργάτες της ίδρυσής του ο στρατιωτικός Θεόδ. Κυρκίδης (και πρώτος Πρόεδρος του) και ο λογοτέχνης Νίκος Μηλιώρης. Από τους πρώτους μήνες ο Σύλλογος έδειξε την διάθεσή του για πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και συγχρόνως λογοτεχνικών βραδιών. Παράλληλα δημιούργησε και Βιβλιοθήκη.

Μία όμως εκδήλωση που άφησε άριστες εντυπώσεις ήταν η συμμετοχή του στην «Γιορτή των Πυρών» την Κυριακή 20 Ιουλίου 1952 στις 9.30 μ.μ. Μία γιορτή που διοργάνωσε η Ομοσπονδία των Εκδρομικών Σωματείων της Ελλάδος και συμμετείχε ο Ιωνικός Σύνδεσμος με άναμμα πυρών «επί της άνωθεν της Καλογρέζης Κορυφής των Τουρκοβουνίων και επί του Λόφου του Περισσού (Βυζαντινού Πυρσού)».

Οι εορταστές φυσιολάτρες συγκεντρώθηκαν στη Πλατεία Σημηριώτη και ξεκινούσαν για τα δύο προαναφερθέντα σημεία, όπου άναβαν τις φωτιές ενώ είχαν την δυνατότητα να βλέπουν αντίστοιχες φωτιές που άναβαν άλλοι σύλλογοι στις κορυφές της Πάρνηθας, Πεντέλης, Υμηττού, Λυκαβηττού και Ακροπόλεως. Μαγεία!!!

Μια εκδήλωση που εκτός από το θέαμα συνδύαζε απαγγελίες ποιημάτων και χορούς (ως σχετική ανακοίνωση), ενώ οι Ιωνιώτες από τα σπίτια τους (ισόγεια ή διώροφα) απολάμβαναν το θέαμα…

69 χρόνια πριν…μια άλλη εποχή!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ