Connect with us

Νίκαιας - Άγιου Ιωάννη Ρέντη

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή στο 5ο ΓΕΛ Νίκαιας- Ρέντη

Published

on

Την Αντιγόνη του Σοφοκλή παρουσιάζει το μαθητικό «Εργαστήριο πολυτροπικών δραστηριοτήτων» του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στις 8 το απόγευμα στο 5ο Γενικό Λύκειο Νίκαιας-Ρέντη (Άγγελου Σικελιανού και Βεργίνας).

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και του τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη.

Σημείωμα του δασκάλου του «Εργαστηρίου»
“Ήταν μεγάλη πρόκληση για το Εργαστήριό μας η ενασχόληση με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Βασιστήκαμε, πρώτα απ΄ όλα, στη θέληση και στο ενδιαφέρον των παιδιών. Στη συνέχεια οργανώσαμε τη διδασκαλία μας με άξονες: την προσέγγιση ολόκληρου του ποιητικού κειμένου με βάση μια νέα προσαρμοσμένη μετάφραση· την πολυτροπική, κιναισθητική και ψυχοκινητική του αναπλαισίωση· τη διακειμενική του αναμέτρηση με άλλα ομόχρονα κείμενα, άλλες τέχνες και άλλες «Αντιγόνες» (για παράδειγμα του J. Anouilh και του B. Brecht). Κυρίως, όμως, με την αναστοχαστική κατανόηση και την αναδημιουργία του κειμένου από τα ίδια τα παιδιά.
Ποιο νόημα, ωστόσο, μπορεί να έχει για τα σημερινά παιδιά η πράξη ήθους και αντίστασης της Αντιγόνης και η απόφασή της να πεθάνει γι΄ αυτήν; Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά πραξιακά. Παρόλο που είναι δύσκολο για ένα παιδί να βιώσει σε βάθος το νόημα της απόφασης της Αντιγόνης μπορεί, ωστόσο, να κατανοήσει το νόημα της «πράξης» ως σημαντικού στοιχείου της ζωής μέσα από συλλογικές δράσεις που έχουν προσωπικό νόημα και βοηθούν στην ανακάλυψη των πραγματικών του δυνατοτήτων. Με άλλα λόγια, το παιδί κατανοεί το ποιητικό κείμενο, όταν ανακαλύπτει τον εαυτό του και, ακόμα περισσότερο, όταν τον βελτιώνει, διαφυλάσσοντας την «ιερότητα της αθωότητάς του» και ξανοίγοντας τη μικρή του ύπαρξη, για πρώτη φορά, στην ανακάλυψη των εσωτερικών πνευματικών και ψυχικών του δυνατοτήτων.
Το τελευταίο ανέφικτο «επιχείρημα» της Αντιγόνης στην αδιαλλαξία του Κρέοντα ήταν τα λόγια της: «Δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για να αγαπώ». Αυτό, ας είναι το επιμύθιο του παράτολμου εγχειρήματός μας.”

ΔΙΑΝΟΜΗ
Αντιγόνη: Βαγγελίτσα Τσιμήτρη. Κρέων: Πασχαλίνα Γιαννάκη. Ισμήνη: Χριστίνα-Ειρήνη Λιόλιου. Ευρυδίκη: Σταυρίνα Βάια. Φύλακες: Ηλιάνα-Μαριτίνα Τζιάφα & Μαλαματή Καμπούρη. Αίμων: Γιώργος Μυτελέτσης. Τειρεσίας: Διονύσης Ντουράκογλου. Άγγελος-Εξάγγελος: Πάμελα Πετάλι. Παιδί (οδηγός Τειρεσία): Καλλιόπη Τσιανάκα. Χορός: Κατερίνα Νταλαμπέκου (Κορυφαία 1), Έλενα Κορινιώτη (Κορυφαία 2), Δήμητρα Γιάντσιου, Καλλιόπη Τσιανάκα, Μαρία Τσιανάκα, Δήμητρα Καλαϊτζή, Ιωάννα Ντόντη, Γιάννης Γκολέμας.

Διδασκαλία: Νικόλαος Γραίκος.

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου
Το μαθητικό «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» (γλωσσικών, οπτι-κοακουστικών, κιναισθητικών, θεατρικών) ιδρύθηκε από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) και εντάσσεται στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές του δραστηριότητες. Το Φεστιβάλ Ολύμπου από την ίδρυσή του το 1973 αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και σημαντικότερους πολιτισμικούς θεσμούς της Βόρειας Ελλάδας με έδρα το αρχαίο Δίον και την Κατερίνη. Βασικοί σκοποί του «Εργαστηρίου» είναι η ανάδειξη της δημιουργικότητας των παιδιών με βάση τη συμμετοχή τους σε δράσεις συνέργειας όλων των τεχνών και η βελτίωση του πολιτισμικού τους κεφαλαίου. Το πρόγραμμα σπουδών του εργαστηρίου περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα και άσκηση σε βιωματικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές πρακτικές και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Η παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του εφηβικού τμήματος «Εργαστηρίου» τη χρονιά 2017-18. Παρουσιάστηκε με διαφορετικές εκδοχές και διανομή στην Κατερίνη και στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου. Στη συγκεκριμένη παράσταση συμμετέχουν δεκαπέντε (15) παιδιά της Α΄ Γυμνασίου και δύο (2) παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου που φοιτούν στο 2ο Γυμνάσιο Κατερίνης και στο Γυμνάσιο Κονταριώτισσας Πιερίας.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου
5ο ΓΕΛ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΡΕΝΤΗ
Άγγελου Σικελιανού και Βεργίνας
Ώρα έναρξης: 8.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ