Connect with us

Κοινωνία

Το «Σχολείο συνάντησε την Κοινωνία» στο 11ο Γυμνάσιο Νίκαιας «Γιάννης Ρίτσος»

Published

on

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 11ου Γυμνασίου Νίκαιας «Γιάννης Ρίτσος» η παρουσίαση του Προγράμματος «Σχολεία για όλους: Συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία», στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το Σχολείο συναντά την Κοινωνία».

«Η Ελιά της Διαφορετικότητας» ονομάζεται το Σχέδιο Δράσης που το σχολείο υλοποίησε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία για όλους», με σκοπό τη δημιουργία ενός ανοιχτού, δημοκρατικού και συμπεριληπτικού σχολείου για τα προσφυγόπουλα. Την ημέρα της εκδήλωσης «Η Ελιά της Διαφορετικότητας» «καρποφόρησε» στην αυλή του σχολείου με καρπούς τα εικαστικά έργα μαθητών και μαθητριών, που δημιουργήθηκαν με αφόρμηση ποίημα μαθητή πρόσφυγα στα φαρσί με θέμα τη φιλία, στο πλαίσιο μίας από τις δραστηριότητες του σχολείου. Στη δραστηριότητα αυτή συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας. Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ομάδες μαθητών και μαθητριών περίμεναν τους προσκεκλημένους στην είσοδο, για να τους εξηγήσουν πώς συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της «Ελιάς της Διαφορετικότητας».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες συμπερίληψης που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία για όλους»: Δημιουργία «ομάδας συνεργασίας», που αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες Έλληνες και Ελληνίδες, αλλοδαπούς και αλλοδαπές και πρόσφυγες και έχει σκοπό τη στήριξη των μαθητών και μαθητριών προσφύγων από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, τόσο στο μάθημα όσο και στις δραστηριότητες του σχολείου. Ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών προσφύγων με κείμενα μεταφρασμένα στη μητρική τους γλώσσα, όπως ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του σχολείου. Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας με αξιοποίηση υλικού μεταφρασμένου στη γλώσσα τους, μεταγραφή του ωρολογίου προγράμματος και του καταλόγου του κυλικείου στις γλώσσες των προσφύγων, καθώς η χρήση της μητρικής γλώσσας επηρεάζει σημαντικά την ένταξη των προσφύγων μαθητών και μαθητριών και τις σχολικές επιδόσεις τους. Ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών του σχολείου και συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτύπωση σκέψεων και συναισθημάτων σε κολάζ με γραπτό κείμενο, σκίτσα, φωτογραφίες. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου από μαθητές και μαθήτριες τους σχολείου για την ευαισθητοποίηση στην πολιτισμική διαφορετικότητα με στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες να κατανοήσουν τις προκαταλήψεις τους, καθώς και το πώς ο τρόπος που προσεγγίζουν τη διαφορετικότητα μπορεί να επηρεάσει τη σχολική ζωή. Γνωριμία με τους πρόσφυγες συμμαθητές και συμμαθήτριες, μέσα από παρουσίαση του τρόπου ζωής και εκπαίδευσης στη χώρα τους. Παρακολούθηση ταινιών μικρού μήκους με θέμα τη διαφορετικότητα, συζήτηση για τη διαφορετικότητα στον χώρο του σχολείου, έκφραση συναισθημάτων, προτάσεις των μαθητών και μαθητριών για τον περιορισμό των περιστατικών διακρίσεων στον χώρο του σχολείου. Δικτύωση με το 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών του σχολείου αυτού στη συμπερίληψη των προσφυγόπουλων. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές οι μαθητές και μαθήτριες πρόσφυγες έγιναν ζωντανό κομμάτι του σχολείου, αποδεικνύοντας ότι οι πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες μπορούν όχι μόνον να ενταχθούν στη σχολική ζωή ξεπερνώντας τις δυσκολίες της γλώσσας, αλλά και να προσφέρουν στη σχολική ζωή.

Η παρουσίαση των δραστηριοτήτων διανθίστηκε με δρώμενο που οι ίδιοι οι μαθητές έγραψαν και έπαιξαν, καθώς και με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών προσφύγων και μεταναστών. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας έφυγαν γεμάτοι συγκίνηση. Ήταν ένα απόγευμα γεμάτο κόσμο, ένα απόγευμα γεμάτο συναίσθημα στο 11ο Γυμνάσιο Νίκαιας «Γιάννης Ρίτσος».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κ. Μαραγκόζογλου Θρασύβουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ. Αραβαντινού Μαρία, η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κ. Σούρμπη Αλεξάνδρα, ο Διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Κορυδαλλού κ. Ζεϊμπέκης Κωνσταντίνος, ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής του 3ου Γυμνασίου Νίκαιας κ.κ. Μήτραινας Γεώργιος και Αβραμίδης Γεώργιος, ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας κ.κ. Κουτσής Ηλίας και Σεΐτης Γιώργος, ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Συνύπαρξη» κ. Γκιούρλιας Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Γυμνασίου Νίκαιας κ. Κατιφές Παναγιώτης, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ