Παλλήνης
Ο Α. Ζούτσος στο Χ-τύπο: “Εποχή μεγάλων έργων για τον Δήμο Παλλήνης”
Στο τεράστιο σημασίας έργο της αποχέτευσης, για το οποίο, έπειτα από έναν δεκαετή αγώνα που έδωσε ο δήμος απέναντι στο “τέρας” της γραφειοκρατίας κατάφερε να υπογράψει πρόσφατα τη σύμβαση, στάθηκε κατά κύριο λόγο στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Παλλήνης, κ. Αθανάσιος Ζούτσος.
Βεβαίως, αναφέρθηκε και στα άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, κάνοντας παράλληλα έναν συνοπτικό απολογισμό και του πλούσιου έργου που έχει γίνει στον δήμο σε αυτές τις τέσσερις συνεχόμενες θητείες που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Παλλήνης, κ. Αθανάσιου Ζούτσου, έχει ως εξής:
Κύριε Δήμαρχε, η πρώτη ερώτηση δεν θα μπορούσε παρά να αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού. Πως ανταποκρίθηκε ο Δήμος Παλλήνης και ποια είναι η εικόνα που έχετε σήμερα που επιστρέφουμε στην “κανονικότητα”;
Η Αυτοδιοίκηση κλήθηκε και στην πανδημία, να παίξει τον ρόλο της και να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, όπως έκανε και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, έτσι και τώρα, διατήρησε την κοινωνική συνοχή.
Εμείς στον Δήμο Παλλήνης, με σύνθημα «Κανένας μόνος απέναντι στον κορωνοϊό», θέσαμε άμεσα σε εγρήγορση τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και Δομές μας προκειμένου να στηρίξουν, κάθε δημότη που έχει ανάγκη, με προμήθειες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, φάρμακα, φροντίδα Υγείας, εξυπηρέτηση σε συναλλαγές με τον Δήμο, δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια είναι απαραίτητη.
Από την πρώτη στιγμή εξάλλου, καταφέραμε να λειτουργήσουμε πλήρως ψηφιακά, αφού είχαμε έτοιμη τη σχετική υποδομή, για την εξυπηρέτηση του κοινού αλλά και με την τηλεκπαίδευση στα Πολιτιστικά και Αθλητικά Προγράμματα καθώς και στη Σχολή Γονέων.
Ο Δήμος Παλλήνης, από την πρώτη στιγμή έλαβε μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των δημοτών του με αναστολές εισπράξεων και λήψης αναγκαστικών μέτρων, παρατάσεις προθεσμιών εξόφλησης οφειλών ενώ αποφασίστηκαν απαλλαγές από δημοτικά τέλη σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Ήμασταν επίσης από τους πρώτους που προχωρήσαμε σε δωρεάν παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων σε επιχειρήσεις εστίασης. Καταφέραμε ακόμα να διατηρήσουμε τα δημοτικά τέλη μας, από τα χαμηλότερα όλης της Αττικής.
Εμείς ως Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε και στην επόμενη μέρα να στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών. Χρειάζεται όμως και η στήριξη της Πολιτείας. Οι Δήμοι πρέπει να αποκτήσουν αυτονομία ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών ως η πιο κοντινή στους πολίτες, μορφή διοίκησης.
Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό στο μέχρι σήμερα έργο σας, στην τέταρτη συνεχόμενη θητεία σας, που θα στεκόσασταν;
Η τέταρτη θητεία μου ως Δήμαρχος συνέπεσε με την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας. Όλα φυσικά άλλαξαν. Παρόλα αυτά δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε και να παράγουμε έργο και αποτελέσματα, που πολύ σύντομα θα είναι πλήρως ορατά στα μάτια των δημοτών.
Το πλέον σημαντικό είναι το έργο της Αποχέτευσης, για το οποίο, έπειτα έναν δεκαετή αγώνα που δώσαμε απέναντι στο τέρας της γραφειοκρατίας, καταφέραμε να υπογράψουμε τη σύμβαση πριν λίγες ημέρες. Το έργο ξεκινάει πλέον, με χρηματοδότηση 55 εκ. ευρώ που εξασφάλισε ο Δήμος Παλλήνης από το ΕΣΠΑ. Θα είναι έτοιμο σε 4 χρόνια και θα βάλει τέλος στην επί δεκαετίες υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής πάνω από 80.000 κατοίκων που ζουν μόλις 10 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, δηλαδή, το κέντρο της Ελλάδας. Είναι ένα έργο που υποσχεθήκαμε, διεκδικήσαμε, περάσαμε από σαράντα κύματα αλλά με σχέδιο, υπομονή και επιμονή, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα.
Θα σταθώ επίσης στο έργο του φυσικού αερίου που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και με συντονισμένες κινήσεις, κατορθώσαμε σήμερα να έχουμε πάνω από 45 χλμ. έτοιμου δικτύου που συνεχώς επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Ακόμα, μελετήσαμε και προωθούμε έργα κατασκευής πέντε κυκλικών οδικών κόμβων, έργα οδοποιίας καθώς και έργα πεζοδρομίων, συνολικής αξίας άνω των 8,5 εκ. ευρώ.
Προωθούμε επίσης μεγάλα έργα αναπλάσεων με αιχμή το Άλσος Πανοράματος Παλλήνης, 60 στρ. που θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο των Μεσογείων καθώς και το Πάρκο Ρέματος Παναγίτσας στο Γέρακα 40 στρ.
Ταυτόχρονα προχωράμε και τις μελέτες για τις μεγάλες αναπλάσεις στα κέντρα Παλλήνης, Κάντζας και Αγ. Νικολάου.
Επιπλέον, υλοποιούμε έργα αναβάθμισης σε αθλητικά κέντρα, σχολεία και παιδικές χαρές. Έχουμε αποκτήσει μέσα στα τελευταία δυο χρόνια 22 καινούριες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές ενώ προχωράμε στην ανακατασκευή και πιστοποίηση και των υπόλοιπων παιδικών χαρών του Δήμου. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 15 έργα και μελέτες, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ώστε να γίνουν πραγματικότητα μέσα στο επόμενο διάστημα, και προχωράμε.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή;
Το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Δήμος Παλλήνης ήταν η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου. Αυτό πλέον, επιλύεται. Το έργο, όπως σας είπα και πριν, έχει πλέον συμβασιοποιηθεί και ξεκινά. Ο Δήμος μας είναι ο πρώτος στην πολύπαθη Ανατολική Αττική που αποκτά αποχέτευση με έτοιμο αποδέκτη, αφού τα λύματα μας θα κατευθύνονται στην Ψυτάλλεια και όχι σε ΚΕΛ τα οποία ακόμα βρίσκονται επί χάρτου και δεν έχουν κατασκευαστεί. Κάτι που σημαίνει πως θα έχουμε άμεσα συνδέσεις και οριστικό τέλος των βόθρων.
Σε ποιες κατευθύνσεις θα ρίξετε το βάρος σας στο επόμενο διάστημα;
Μετά και την υλοποίηση των βασικών υπόγειων υποδομών, δηλαδή της αποχέτευσης και του φυσικού αερίου, ο επόμενος στόχος είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης μέσα από το εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων και πρασίνου, που έχουν ήδη ξεκινήσει. Επίσης μεγάλο βάρος θα δώσουμε στα κυκλοφοριακά έργα που θα βελτιώσουν την ασφάλεια στις μετακινήσεις και την προσβασιμότητα από όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Ένας από τους μεγάλους μας στόχους είναι ακόμα ο σταθμός του Μετρό στον Γέρακα, ένα έργο που σύμφωνα και με την Αττικό Μετρό, είναι αρκετά ώριμο και μπορεί να υλοποιηθεί, σχετικά εύκολα και με μικρό κόστος, αφού προβλεπόταν ούτως ή άλλως στον αρχικό σχεδιασμό του δικτύου.
Είμαστε ήδη σε επαφή και συνεννόηση με τους αρμοδίους ώστε σύντομα κι αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα.