Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Παπάγου-Χολαργού έχει ως σκοπό την ευζωία των ζώων συντροφιάς με την εξασφάλιση της κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα του Δήμου και τη σταδιακή μείωση του αριθμού τους μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους.

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού κατά το έτος 2023 διαχειρίστηκε 419 ζώα στο σύνολο, εκ των οποίων 230 αφορούσαν στειρώσεις αδέσποτων ζώων. Τα υπόλοιπα 189 περιστατικά αφορούσαν κτηνιατρική περίθαλψη, νοσηλεία και χειρουργικές επεμβάσεις αδέσποτων ζώων.

Ο Δήμος αξιοποίησε την χρηματοδότηση από του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για ενέργειες ουσιαστικές προς τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, όπως

  • προμήθεια εμβολίων για τον εμβολιασμό αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών), καθώς και για την προμήθεια βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της επείγουσας συμπτωματολογίας σε περιπτώσεις τοξίκωσης (δηλητηριάσεις)
  • προμήθεια ηλεκτρικού οχήματος για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων

Τόσο από τη χρηματοδότηση όσο και από ίδιους πόρους του δήμου αυτή τη χρονιά, υπολογίζεται να διατεθεί το ποσό των 95.625,86 € , αφενός για ιατρικές υπηρεσίες και φιλοξενία των αδέσποτων ζώων και αφετέρου για προμήθεια εξοπλισμού για τα αδέσποτα ζώα (παγίδες σύλληψης, κλουβιά μεταφοράς, microchip, ταΐστρες κ.ά.), ζωοτροφές, εμβόλια, φάρμακα αλλά και εκπαίδευση για την κοινωνικοποίηση των ζώων, που πρόκειται να υιοθετηθούν .

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας (17642/28-7-2023, σύμβαση 22023240) με τον Σύλλογο Εθελοντική Δράση Ζωόφιλων Παπάγου – Χολαργού και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ενεργή και ουσιαστική δράση μεταξύ άλλων για την περισυλλογή και μεταφορά των αδέσποτων ζώων από και προς τα κτηνιατρεία και την πανσιόν, τη μετεγχειρητική νοσηλεία / φιλοξενία ζώων, τη σίτιση κ.ά.

Επίσης, δραστηριοποιούνται και πολλοί εθελοντές, οι οποίοι σε συνεργασία με τον δήμο σιτίζουν, περιθάλπουν και φροντίζουν αδέσποτα ζώα.

Στο πλαίσιο της ενεργούς φιλοζωίας εντάσσονται και οι ενέργειες της αναδοχής και της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στη συνεργαζόμενη Πανσιόν 8 σκυλάκια και 1 γάτα , τα οποία είναι ζώα που έχουν βρεθεί στα διοικητικά όρια του δήμου και για διάφορους λόγους δεν μπορούν να επανενταχθούν στο περιβάλλον. Τα ζώα αυτά βρίσκονται αναρτημένα προς υιοθεσία στην ιστοσελίδα του δήμου https://www.dpapxol.gov.gr/news/deltia-tipou/item/8006-adespota-pros-yiothesia.html

Ανάμεσά τους ο παππούς Γιάννης, ένας ημίαιμος σκύλος 10 ετών και περίπου 25 κιλά, ήσυχος, ευγενής, πολύ φιλικός και κοινωνικοποιημένος , ο οποίος μάλλον εγκαταλείφθηκε γιατί πάσχει από λεϊσμανίαση.

 

Περιμένει για υιοθεσία και η γιαγιά Μαρία, επίσης ημίαιμη σκυλίτσα, περίπου 10 ετών και 25 κιλά, ήσυχη και πολύ φιλική, μαθημένη σε σπίτι. Πάσχει κι εκείνη από λεϊσμανίαση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ