Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Το πολυδιάστατο έργο του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Παπάγου – Χολαργού

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παπάγου-Χολαργού διεκπεραιώνει Αιτήσεις στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας και σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) διεκπεραιώνει αιτήσεις σε πολίτες που έχουν λάβει τη γνωστοποίηση αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.

Ανάλογα με την πάθηση και το ποσοστό αναπηρίας, ο πολίτης μπορεί να διεκδικήσει τα εξής επιδόματα:

  • Επίδομα Κίνησης σε παραπληγικούς-τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους.
  • Επίδομα σε παραπληγικούς-τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους, ανασφάλιστους και ασφαλισμένους του Δημοσίου.
  • Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους.
  • Επίδομα βαριάς αναπηρίας.
  • Επίδομα νοητικής υστέρησης.
  • Επίδομα κωφών και βαρυκόων.
  • Επίδομα σε άτομα με προβλήματα όρασης.
  • Εγκεφαλική παράλυση.
  • Αιματολογικά Νοσήματα.

Παροχές σε τοπικό επίπεδο

Μείωση δημοτικών τελών: Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού με απόφαση του υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία και μειώνει τα δημοτικά τέλη σε πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο η ίσο του 67%. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τμήμα εσόδων του δήμου.

Θέση στάθμευσης ΑμεΑ

Ο ενδιαφερόμενος, καταθέτει αίτηση στο Δήμο και στο τμήμα της Τεχνικής Υπηρεσίας. Η παραχώρηση της θέσης, θα έχει ισχύ όσο και η ισχύς της Γνωμάτευσης ΚΕΠΑ και όταν αυτή λήγει, θα πρέπει να κατατίθεται νέα σε ισχύ, διαφορετικά θα καταργείται η θέση. Όταν η γνωμάτευση ισχύει εφ’ όρου ζωής, τότε μετά την παρέλευση τριετίας, ο κατέχων τη θέση θα πρέπει να ενημερώνει εγγράφως τον Δήμο, ότι όλα τα δικαιολογητικά που έχει προσκομίσει κατά την αρχική του αίτηση, βρίσκονται σε ισχύ και ότι ακόμη έχει ανάγκη την παραχωρηθείσα θέση.

Πρόγραμμα “Κοντά στον δημότη”

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στους δημότες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως απόρους, άστεγους, ανέργους, ΑΜΕΑ, καθώς και σε όσους έχουν ανάγκη τη συνδρομή του Δήμου.

Παροχές σε εθνικό επίπεδο

Προσωπικός βοηθός ΑμεΑ

Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην ανεξάρτητη διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικής υποστήριξης για τα Άτομα με Αναπηρία. Στόχος του είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, μέσω της επίτευξης της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και ισότιμης συμμετοχής τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά από την σελίδα prosopikosvoithos και η χρονική περίοδος της υποβολής ανακοινώνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κάρτα ΑμεΑ: Τα άτομα που έχουν καταχωρηθεί στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% μπορούν να εκδώσουν την κάρτα αναπηρίας. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του gov.gr. Προϋπόθεση για την έκδοση της είναι η εγγραφή στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας, και στην συνέχεια σε φωτογραφείο ώστε να σας δοθεί κωδικός για να υποβάλλεται την αίτηση σας.

Ολική απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος

Προϋπόθεση για την πλήρη απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος είναι η ύπαρξη ποσοστού αναπηρίας τουλάχιστον 80%, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο πεδίο στην φορολογική δήλωση.

Μείωση στον φόρο εισοδήματος κατά 200 ευρώ

Προϋπόθεση για την μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 200 ευρώ είναι η ύπαρξη ποσοστού αναπηρίας τουλάχιστον 67%, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο πεδίο στην φορολογική δήλωση.

Δελτίο μετακίνησης ΑμεΑ

Κάθε έτος το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με τα ΚΕΠ και τις Περιφέρειες υλοποιεί για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή για δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ, πρόγραμμα χορήγησης δωρεάν ή με μειωμένο κόμιστρο δελτίου μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ΚΤΕΛ. Οι αιτήσεις για το δελτίο μετακίνησης υποβάλλονται στα κατά τόπους ΚΕΠ.

Δελτίο στάθμευσης ΑμεΑ: Για την έκδοση του δελτίου στάθμευσης για άτομα με αναπηρία (ΜΠΛΕ ΚΑΡΤΑ ΑΜΕΑ) οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στα γραφεία Μεταφορών και Επικοινωνιών στις Περιφερειακές ενότητες του τόπου κατοικίας τους. Η μπλε κάρτα χορηγείται ανάλογα με την πάθηση και όχι με το ποσοστό αναπηρίας.

Απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας

Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας δικαιούνται Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ε.Ε., αναλόγως της πάθησής τους και του βαθμού αναπηρίας τους. Η διαδικασία διεκπεραιώνεται στις κατά τόπους εφορίες ή ηλεκτρονικά.

Απαλλαγή από το αντίτιμο των διοδίων

Για τους σταθμούς διοδίων που διαχειρίζεται η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός, με την χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας, οι πολίτες ΑμεΑ μπορούν να κάνουν χρήση των διοδίων ατελώς, εφόσον έχει προηγηθεί αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.fastpass.gr/index.php/amea/

Η μετακίνηση των πολίτων ΑμεΑ, από τα διόδια της Εγνατίας Οδού, παραμένει χωρίς αντίτιμο με την επίδειξη της γνωστοποίησης αναπηρίας ΚΕΠΑ http://www.yme.gr/?tid=940&aid=5799

Προσωποποιημένες κάρτες μετακίνησης ΑμεΑ για αστικές διαδρομές από τον Ο.Α.Σ.Α.

Πολίτες οι οποίοι είναι ΑμεΑ, μπορούν να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα μετακίνησης, από την σελίδα του ΟΑΣΑ https://www.athenacard.gr ή από εκδοτήριο, συμπληρώνοντας την αίτηση και να την ενεργοποιήσουν, μέσω της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ

Κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ Β: Οι πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% μπορούν μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ να υποβάλλουν αίτηση για μείωση ηλεκτρικού ρεύματος, ΚΟΤ Β για το οποίο ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Έκπτωση στα ναύλα πλοίων

Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, με ενεργή απόφαση πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕΠΑ, καθώς και οι συνοδοί τους, δικαιούνται έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Έκπτωση δικαιούνται και όσοι είναι κάτοχοι αναπηρικού αυτοκίνητου.

Εγγραφή στα μητρώα της ΔΥΠΑ για ΑμεΑ

Προϋπόθεση για την εγγραφή στο ειδικό μητρώο ανέργων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), είναι η κατοχή Γνωμάτευσης αναπηρίας από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε ισχύ. Η Γνωμάτευση ΚΕΠΑ θα πρέπει να πιστοποιεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, καθώς και ικανότητα για εργασία*. Επισημαίνεται ότι γίνονται δεκτές και οι γνωματεύσεις της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ΙΚΑ σε ισχύ.

Το Δελτίο Ανεργίας που εκδίδεται με βάση τη Γνωμάτευση Αναπηρίας από ΚΕΠΑ έχει διάρκεια έως και τρεις (3) μήνες μετά την λήξη της ισχύος του παραστατικού αναπηρίας που προσκομίσθηκε.

Η συμμετοχή στα φάρμακα δεν σχετίζεται με το ποσοστό αναπηρίας αλλά με το είδος της πάθησης. Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον ΕΟΠΥΥ.

Μειωμένο ωράριο εργασίας

Μόνιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι ΙΔΑΧ δημοσίου και ΟΤΑ δικαιούνται μείωση ωραρίου εργασίας κατά 1 ώρα κάθε μέρα χωρίς μείωση αποδοχών με απόφαση ΚΕΠΑ και ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Τουρισμός για όλους

Στο « πρόγραμμα τουρισμός για όλους», μπορούν να συμμετέχουν πολίτες με σωματική ή νοητική αναπηρία από 67% και άνω.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ