Connect with us

Ειδήσεις

«Δες το αλλιώς»: Νέο πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης βιοαποβλήτων στον Πειραιά

Published

on

Η ανακύκλωση βιοαποβλήτων είναι εδώ και ο Δήμος Πειραιά πρωτοπορεί, υλοποιώντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα χωριστής συλλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων με τίτλο: «Δες το αλλιώς».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Δήμος Πειραιά διαθέτει δωρεάν  καφέ οικιακούς κάδους συλλογής βιοαποβλήτων μαζί με ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες στους Πειραιώτες, ενώ παράλληλα τοποθετεί καφέ κάδους στις γειτονιές του Πειραιά. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά από την Β΄  Δημοτική Κοινότητα, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του και στη συνέχεια να εξαπλωθεί σταδιακά σε όλη την πόλη.

O Δήμος Πειραιά καλεί τους πολίτες να συµµετέχουν σε αυτή τη σπουδαία προσπάθεια, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τρόποι συμμετοχής

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να παραλάβουν δωρεάν οικιακούς κάδους μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα ενδιαφέροντος  στους  εξής συνδέσμους:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdILosctbH6dpUKf8R7EXSQhRhBNFt90amrHEXsulx5Gih_Ng/viewform?fbclid=PAZXh0bgNhZW0CMTEAAaaaJTYg1ObaSZ7dtzKAABCc2dv6bgJiDbPV7XgLt-oulx6dH97HQSzwFi0_aem_Ds-wQVoLd0qMhI9rdGwSOw&pli=1

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf7LvBBtcVy4-5q8uUksYR1Fu46Cyd718yPxZzo6ohxXBeGog/viewform

Επίσης, μπορούν να στείλουν email στο [email protected] ή να καλέσουν τη γραμμή Καθαριότητας 15 110 ή το τηλ.: 21 4405 4620 και να γίνουν μέρος της προσπάθειας για μείωση των απορριμμάτων και παραγωγή χρήσιμων υλικών από τα οργανικά απόβλητα.

 

Η διαδικασία της ανακύκλωσης βιοαποβλήτων

1. Διαχώρισε τα οργανικά απορρίµµατα και τοποθέτησέ τα σε χάρτινη ή βιοαποδοµήσιµη σακούλα.

2. Ρίξε τα βιοαπόβλητα στους νέους καφέ κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε όλο τον Δήμο Πειραιά. Τα βιοαπόβλητα συνιστούν τα υπολείμματα ωμών  και μαγειρεμένων τροφών και τα απορρίμματα από κήπους και πάρκα, όπως λουλούδια, κλαδιά κ.λπ.

3. Το ειδικό απορριμματοφόρο μαζεύει τα βιοαπόβλητα, τα οποία οδηγούνται στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και κοµποστοποίησης, ώστε να γίνουν κοµπόστ.

4. Το κομπόστ χρησιμοποιείται ως λίπασμα για να φτιάξουμε χώμα που κάνει καλό στα φυτά. Έτσι, το περιβάλλον µας αναζωογονείται και δημιουργεί οξυγόνο για όλους µας.

Τι να ρίξεις στον καφέ κάδο

Φρούτα & λαχανικά

Αλεύρι, ρύζι, δημητριακά

Στάχτη τζακιών

Γαλακτοκομικά, αυγά

Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών (εκτός από μεγάλα κόκκαλα)

Υπολείμματα & φίλτρα από καφέ, τσάι

Ξηρούς καρπούς & τα περιβλήματά τους

Φύλλα, άνθη, γκαζόν

Οπωροκηπευτικά, κουκούτσια

 

Τι να μην ρίξεις στον καφέ κάδο

Τροφές & περιττώματα ζώων

Πλαστικό & γυαλί

Μέταλλο

Μπαταρίες, λαμπτήρες, διάφορα μικροαντικείμενα και συσκευασίες κάθε είδους

Απόβλητα υγειονοµικού τύπου

Υπολείμματα τσιγάρων

Υφάσματα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ