Connect with us

Κοινωνία

«Γυναίκες Αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης»: Εκδήλωση – αφιέρωμα από το Δήμο Πετρούπολης

Published

on

Ο Δήμος Πετρούπολης και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) Πετρούπολης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, διοργανώνουν εκδήλωση – αφιέρωμα στις «Γυναίκες Αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης», την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, στις 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Apolis.


Η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στις αντιστασιακές οργανώσεις για την απελευθέρωση της χώρας μας από τις δυνάμεις κατοχής, προκάλεσε μεγάλες φθορές στον εχθρό, τόνωσε το αίσθημα της αντίστασης και γενικότερα βοήθησε στη συνέχιση του αγώνα για λευτεριά και δημοκρατία.

Χιλιάδες ήταν οι Ελληνίδες που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ηρωική τους στάση κατέληξε σε μαρτυρική θυσία, που τις ανέδειξε σε σύμβολα του αντιναζιστικού αγώνα. Έτσι κέρδισαν επάξια το σεβασμό μας και μια τιμητική θέση στην ιστορική μνήμη.

Γυναίκες που πάνω απ’ τη ζωή τους έβαλαν το πάθος για λευτεριά και απέναντι στους ξένους κατακτητές και στα ντόπια όργανά τους, αντέταξαν το θάρρος και τα ιδανικά τους. Άβγαλτες κοπέλες της ελληνικής επαρχίας, που έσπασαν τα δεσμά που τις κρατούσαν αιώνες ολόκληρους σκλάβες του σπιτιού, έγιναν ελεύθερα άτομα και πρωταγωνίστριες στον εθνικό και λαϊκό ξεσηκωμό.

Η Ελλάδα υπήρξε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, στην οποία η Εθνική Αντίσταση συνοδεύτηκε από ανατροπές σε κοινωνικές δομές και παγιωμένες νοοτροπίες.

Όπως έχει πει ο Καρλ Μαρξ «Η στάση απέναντι στη γυναίκα σε μια κοινωνία, είναι καθρέφτης του πολιτισμού, του βαθμού πολιτισμικής ανάπτυξης της Ανθρωπότητας».

Στην αρχή η συμμετοχή των γυναικών ήταν κάτι σκανδαλιστικό. Τελικά, όμως, το αντιστασιακό κίνημα τις αγκάλιασε ως ισότιμα μέλη του. Σε όλη την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης έγιναν τεράστια βήματα στη γυναικεία χειραφέτηση και στη δυναμική είσοδο της γυναίκας στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Σήμερα, η γυναίκα διεκδικεί τη θέση που της αξίζει για τη συμμετοχή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε θέσεις ευθύνης .
Η ισότιμη μεταχείριση παραμένει το ζητούμενο, καθώς τα στερεότυπα των φύλων, παρά τις όποιες εξελίξεις στο νομοθετικό και θεσμικό τομέα, φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία μας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Ιστορικός – Συγγραφέας κ. Τασούλα Βερβενιώτη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτεί η συντοπίτισσά μας, κ. Σταματίνα Λυκουρέντζου – Ταλαγάνη, για τη συνεισφορά της στον

αγώνα της Εθνικής Αντίστασης.

Η είσοδος στον χώρο θα γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού – νόσησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ