Connect with us

Υγεία

«Παιδιά, έφηβοι και Διαδίκτυο»: Όσα έγιναν στην εκδήλωση στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών Ψυχικού

Published

on

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα: «Παιδιά, έφηβοι και Διαδίκτυο», που διοργάνωσαν ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού και η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών Ψυχικού το απόγευμα της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής Άρτεμις Τσίτσικα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας, ενώ την εκδήλωση προλόγισε η Αντιδήμαρχος Υγείας και Παιδείας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού Αλίκη Γκιζελή.

Η Υφυπουργός Υγείας, στην ομιλία της για τα παιδιά, τους εφήβους και το διαδίκτυο, τόνισε: «Οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης έχουν αυξηθεί σε βαθμό που πολλά παιδιά εκδηλώνουν σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες. Παράλληλα, έρευνες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η βία στο διαδίκτυο, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η παρενόχληση και η σεξουαλική εκμετάλλευση».

Αναφερόμενη στις δράσεις του Υπουργείου Υγείας, η Υφυπουργός επεσήμανε: «Στο Χαρτοφυλάκιό μας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε ήδη ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς για τη δημιουργία των πρώτων 66 από τις 104 νέες κοινοτικές δομές που δημιουργούμε, εκ των οποίων οι 12 αφορούν παιδιά και εφήβους, με έμφαση στην πρόληψη και αποτροπή φαινομένων κακοποίησης.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, σχεδιάσαμε ειδικά και δημιουργούμε άμεσα 2 Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από πλευράς υποστήριξης της ψυχικής τους υγείας.

Πέραν της μέριμνάς μας για την κακοποίηση, δημιουργούμε 6 Κέντρα Ημέρας και 1 Κινητή Μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Αττική και τα Τρίκαλα, καθώς και 2 Κέντρα Ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ακόμη, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υλοποιηθούν νέες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την απεξάρτηση».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Υφυπουργός Υγείας στην Εθνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, η οποία μέχρι σήμερα, έχει δεχθεί πάνω από 480.000 κλήσεις συνολικά, εκ των οποίων 11.000 αφορούν στην υποστήριξη παιδιών και οικογενειών.
Όσον αφορά στα θεραπευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το διαδίκτυο, λειτουργούν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής/18 Άνω και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ στοχευμένες υπηρεσίες παρέχονται από το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της πρόληψης και τόνισε: «Δράσεις πρόληψης σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την αυτοδιοίκηση και στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποιούν τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, που λειτουργούν σε όλη την χώρα. Στα Κέντρα αυτά διασφαλίζεται ολιστική παρέμβαση και δράση για την πρόληψη, όχι μόνο των ναρκωτικών, αλλά και των εν γένει εξαρτήσεων, όπως της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου, μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων και συμβουλευτικής προς τα παιδιά και τους γονείς».

 

 

Μιλώντας στην εκδήλωση, η αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ Άρτεμις Τσίτσικα επεσήμανε ότι η τεχνολογία αποτελεί βασικό κομμάτι στη ζωή των παιδιών και δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε, καθώς τα παιδιά χωρίς γνώσεις τεχνολογίας θα είναι σαν να έχουν μια μορφή αναπηρίας.
Αναφέρθηκε στους διαδικτυακούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και που περιλαμβάνουν πρώτα την αποπλάνηση από κάποιον ενήλικα η μεγαλύτερο ανήλικο που κρύβεται πίσω από ένα ψεύτικο προφίλ, επίσης τον διαδικτυακό εκφοβισμό που μπορεί να καταλήξει και στην ακραία μορφή της ρητορικής μίσους. Παράλληλα παραμονεύει η αμιγώς διαδικτυακή εξάρτηση μεγαλύτερη στα κορίτσια σε ό,τι αφορά τους influencers, ενώ τα αγόρια «κολλούν» με το gaming και απευαισθητοποιούνται απέναντι στην βία. Για την αντιμετώπιση αυτών των νέων κινδύνων χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων υγείας, εκπαίδευσης, των γονέων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις διαδικτυακές απειλές και τα μέτρα προστασίας ενάντια στον σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό των ανηλίκων μέσω του διαδικτύου, καθώς και στους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ενδεδειγμένες ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

 

 

Σημαντικός για τη θωράκιση της ευαίσθητης ηλικιακής ομάδας των παιδιών και των εφήβων είναι ο ρόλος των γονέων, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να οριοθετούν από την αρχή τις ώρες που τα παιδιά μπορούν να είναι στο Διαδίκτυο, εξηγώντας πάντα τους λόγους που γίνεται αυτό, καθώς σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τα ίδια τον απαραίτητο αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία αναφορικά με τη χρήση του Διαδικτύου.

Στην εισαγωγική της ομιλία η αντιδήμαρχος Υγείας και Παιδείας δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού Αλίκη Γκιζελή αναφέρθηκε στα παιδιά που αρχίζουν από πολύ νωρίς να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, επικεντρώνοντας στους κινδύνους από την χρήση του και συγκεκριμένα, «στο χρόνο που τους τρώει από την καθημερινότητα τους, στο χρόνο που έχει κλέψει το ίντερνετ από όλες τις άλλες δραστηριότητες που πρέπει να έχουν τα παιδιά, αλλά ακόμα πιο σημαντικό, στο χρόνο που πλέον δεν αφιερώνουν στη προσωπική τους επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους, καθώς η χρήση του διαδικτύου είναι εθιστική». Και όπως τόνισε: «Με την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου, εκτίθενται πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι γινόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια, σε καταστάσεις και πληροφορίες, που δεν έχουν εκ των πραγμάτων την ωριμότητα να αξιολογήσουν και να διαχειριστούν».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ