Connect with us

Ειδήσεις

Τη Λέλα Καραγιάννη τίμησαν μικροί και μεγάλοι στο Νέο Ψυχικό παρουσία της εγγονής της

Published

on

Το 1ο Λύκειο Νέου Ψυχικού τίμησε την θρυλική ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη η οποία εκτελέστηκε από τους Ναζί τρεις μόλις εβδομάδες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας, με παρούσα την συνονόματη εγγονή της ,σε μία συγκινητική εκδήλωση υψηλής αισθητικής & με πλούσιο πρόγραμμα .

Οι μαθητές του Λυκείου παρουσίασαν στην κατάμεστη αίθουσα του Θεάτρου την ζωή της «Μπουμπουλίνας» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πλαισιώνοντας το με τραγούδια και αφηγήσεις με σκοπό να προβληθεί ως φωτεινό παρά­δειγμα για τις νεώτερες γενεές η πατριοφροσύνη της, η ανιδιοτέλειά της και η αυτοθυσία της.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, η Πρόεδρος της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών Μαρία Γιαννίρη, η Λιλή Ελευθερίου ,οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών, και πλήθος κόσμου.

 

 

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης, επεσήμανε :

«Η Λέλα Καραγιάννη έβλεπε στα μάτια των παιδιών της, τα παιδιά ολόκληρης της Ελλάδος. Ήθελε η νέα γενιά να σκέφτεται ελεύθερα. Η λαχτάρα της για τη λευτεριά αλλά και το πάθος της για τη λευτεριά , ήταν τέτοιο, όπου ακόμα και την ύστατη ώρα της εκτέλεσης της, ως Λέαινα, όρθωσε το ανάστημά της στους Γερμανούς εκτελεστές της.

Η Λέλα Καραγιάννη αποτελεί έναν φάρο πατριωτικής ακτινοβολίας σε μια εποχή όπου η Ελλάδα βρέθηκε σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της. Έδρασε ως Ελληνίδα και πάνω και πέραν από ταυτότητες αριστερής η δεξιάς. Υπήρξε ένα σύμβολο ενότητας.»

 

 

 

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης πήρε τον λόγο και τόνισε : «Η Λέλα Καράγιαννη δεν είναι από τις προσωπικότητες της σύγχρονης Ιστορίας που προβάλλονται συχνά. Καθόλη τη διάρκεια της Κατοχής είχε αφιερωθεί στον αγώνα κατά των κατατακτητών, με θάρρος και αυταπάρνηση. Για εκείνη ήταν πάνω από όλα η Ελλάδα

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη υπογράμμισε :«Όταν οι καθηγητές, οι μαθητές και οι γονείς ενός δημόσιου Λυκείου αποφασίζουν να τιμήσουν σε μια ιδιαίτερα ποιοτική εκδήλωση την ηρωίδα της Κατοχής Λέλα Καραγιάννη, δεν μπορείς παρά να αισθάνεσαι ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική στον τόπο γιατί αποδίδεται σημασία σε προσωπικότητες που ξεχώρισαν με τον αληθινό τους πατριωτισμό , όπως η Λέλα Καραγιάννη.

 

 

Η Λέλα Βύρωνος Καραγιάννη έλαβε το λόγο και κατασυγκίνησε γονείς μαθητές και προσκεκλημένους μιλώντας με πάθος για τη γιαγιά της :”εμείς παρόντες να την εκπροσωπήσουμε και να αναβιώσουμε τους ευγενείς οραματι­σμούς της για μια Ελλάδα ενωμένη. Η γυναίκα που τιμάμε σήμερα υπήρξε και θα παραμείνει αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το ιστο­ρικό έπος του1940. Είχε το θάρρος, το σθένος, την ψυχική δύναμη και υπερηφάνεια να υψώσει το ανάστημά της και να πει το δικό της «ΟΧΙ» στην υποδούλωση του κατακτητή, στην υποδούλωση του πνεύματος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Για αυτό και τιμή­θηκε, παραμένοντας αυτοτελής και ανεξάρτητη και ουδέποτε εντά­χθηκε κάτω από ξένες κυριαρχίες ή εντολές άλλων. Υπήρξε ένας ζεστός και δημιουργικός άνθρωπος, που ακτινοβολούσε φως, ζωντά­νια, αγάπη και καλοσύνη. Το πρότυπο της τιμά ιδιαίτερα εμάς τις γυναίκες, γιατί παράλληλα υπήρξε και αγωνίστρια της καθημερινής ζωής: στοργική μητέρα, αφοσιωμένη σύζυγος, οικοδέ­σποινα, νοικοκυρά και εργαζόμενη. Εντούτοις, είχε το σθένος να θυσιάσει αυτή την σιγουριά και να ακολουθήσει το κάλεσμα της ψυχής της. Διάλεξε το δύσβατο και μοναχικό μονοπάτι του ήρωα της πατρίδας, σπαρμένο με αγκάθια, πόνο και αίμα, και υπερα­σπίσθηκε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και του κάθε έθνους να ζει ελεύθερο. Ελπίζω πως η θυσία της γιαγιάς μου και η ακτινο­βολία που αναδύεται μέσα από την λαμπρή της προσωπικότητα, που προβάλλουμε απόψε, θα γίνει και θα μείνει μία ζεστή ανά­μνηση που θα μας εμπνέει όλους με υπερηφάνεια στην υπόλοιπη ζωή μας».

Η βραδιά πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού και διά της Αντιδημάρχου για Θέματα Παιδείας Αλίκης Γκιζελή, οι οποίοι άμεσα υιοθέτησαν την ιδέα του Λυκειάρχη Διονύση Τσάγκλα και των Συλλόγου Διδασκόντων.
Υπεύθυνες Καθηγήτριες ήταν οι : Α. Μπουράκη, Α. Τόντη, Ο. Ντούρμα, Π. Πλέσσα, Λ. Σταυρακάρα.

Η αφήγηση των γεγονότων, η προβολή ιστορικών ντοκυμαντέρ, η δραματοποίηση καθώς και το τραγούδι με μονωδία και χορωδία των μαθητών αλλά και των Αποφοίτων του 1ου Λυκείου Νέου Ψυχικού συνέθεσαν τη συγκινητική, θαυμαστή, αξιόλογη και αξιέπαινη καθ’όλα διοργάνωση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ