Connect with us

Κοινωνία

Τιμήθηκαν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ψυχικού

Published

on

Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ψυχικού, εορτάστηκαν με μια μεγαλοπρεπή εκδήλωση που έγινε στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού.

Mίλησε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αφήνει την κηπούπολη του Ψυχικού προστατευμένη και ομορφότερη και έκανε το καθήκον του απέναντι στους δημότες και τις μελλοντικές γενιές που θα ζήσουν σ’ αυτό.
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Ζέππου-Χαρλαύτη και Έλση Δημουλά.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν για το έργο τους οι:
Αλέξανδρος Κρητικός, Αρχιτέκτων, Γ.Γ. της Περιφέρειας Αττικής (1998-2000), που κήρυξε αναδασωτέα τα Τουρκοβούνια, που αποτελούν πνεύμονα πρασίνου υπερτοπικής σημασίας και δίνουν ανάσα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Δημήτρης Μαναός, Δήμαρχος Ψυχικού (1986-1994), γιατί παρέλαβε το Ψυχικό Κοινότητα και το μετέτρεψε σε έναν από τους κορυφαίους Δήμους της χώρας. Διεκδίκησε με επιτυχία την κυριότητα της Παλιάς Αγοράς Ψυχικού, που αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και έκανε έργα που εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε και σήμερα, 30 χρόνια μετά την λήξη της θητείας του. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η ανάπλαση της περιοχής της Νέας Αγοράς, η εφαρμογή της πρώτης κυκλοφοριακής μελέτης που ανακούφισε το προάστιο από την διαμπερή κυκλοφορία, η δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας, η δεντροφύτευση δεκάδων στρεμμάτων και ο φωτισμός των Αλσών, η εδραίωση της Ανακύκλωσης, η κατασκευή χώρων άθλησης, η ανακαίνιση του σπιτιού του Κοσμά Πολίτη όπου λειτουργεί η Βιβλιοθήκη Ψυχικού, η ανέγερση του Α.Τ. Ψυχικού κλπ.
Ελένη Ράπτη, Αρχιτέκτων – Μηχανικός, γιατί αφιέρωσε την ζωή της στην προσπάθεια διάσωσης των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Ψυχικού και των διατηρητέων κτηρίων του, με έμφαση στα δημόσια κτήρια, όπως η Παλιά Αγορά, ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και 75 ακόμα κτήρια. Μεγάλη είναι η συνεισφορά της στην υπόθεση της αναγνώρισης του Δημοσίου ως κυρίου της έκτασης του Λατομείου Ψυχικού και της κήρυξης ως αναδασωτέας της έκτασης των Τουρκοβουνίων, που βρίσκεται στα όρια του Ψυχικού.
Τέλος, τιμήθηκε η μνήμη του Λουδοβίκου Γερομήτσου, Κοινοτάρχη Ψυχικού (1970-1973), χάρη στον οποίο αφενός η εφαρμογή του σχεδίου πόλεως του Ψυχικού ανατέθηκε στην Κοινότητα, ενώ μέχρι τότε την ευθύνη εφαρμογής είχε η εταιρεία, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί σημαντικότατοι κοινόχρηστοι χώροι και αφετέρου απετράπη η αύξηση κατά 2 ορόφους του ύψους των οικοδομών στο Ψυχικό, συμβάλλοντας καθοριστικά στην διαφύλαξη της φυσιογνωμίας της κηπούπολης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Φραγκίσκου Φαντόπουλου, που παρουσίασε την πορεία του Ψυχικού τον πρώτο αυτό αιώνα της ζωής του.
Το μουσικό μέρος του προγράμματος, επιμελήθηκε ο Νέστωρ Ταίηλορ, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης – Ψυχικού. Περιελάμβανε άριες από γνωστές όπερες των Verdi, Puccini, Bellini, Bizet και Offenbach.
Συμμετείχαν η υψίφωνος Μαίρη Γουγούση, η μεσόφωνος Μάιρα Γεωργάρου, ο τενόρος Ανδρέας Καραούλης και ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος. Ανάμεσα στις άριες απολαύσαμε την εξαιρετική απαγγελία στίχων από ποιήματα της ποιήτριας-Ακαδημαϊκου Κικής Δημουλά.
Στην παρουσίαση, αφήγηση και απαγγελία της βραδιάς ήταν η ηθοποιός Κατερίνα Αποστόλου – Ποντίκα.
Παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζωή Ράπτη, ο πρέσβυς της Σαουδικής Αραβίας, εκπρόσωποι ιδρυμάτων και σωματείων που εδρεύουν στον Δήμο και πλήθος κόσμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ