Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Δήμος Φυλής: Συνεργασία για ανάδειξη συμπερίληψης ατόμων με αυτισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δράσεις που θα βοηθήσουν στη μελέτη και κατανόηση του θέματος του αυτισμού και στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα συμβάλουν στη συμπερίληψη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία, αναλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), ο Δήμος Φυλής και το Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών “Θεοτόκος”.

Οι δράσεις παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση “Φωτεινό Φάσμα και Συμπερίληψη: Επιστημονική γνώση για μια Κοινωνία Χωρίς Αποκλεισμούς – Η περίπτωση του Αυτισμού”, που συνδιοργάνωσαν οι τρεις φορείς, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” του Δημαρχείου Άνω Λιοσίων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει, το Πανεπιστήμιο και ο Δήμος Φυλής, προγραμματίζουν τη δημιουργία του Autism Living Lab, του πρώτου στο είδος του κέντρου στην Ευρώπη. Πρόκειται για έναν χώρο που θα δημιουργηθεί στο Δήμο Φυλής και θα προσομοιάζει σε κανονικό σπίτι με όλα τα δωμάτια, και στο χώρο αυτό θα συνεργάζονται ασθενείς, οι οικογένειές τους και όλες οι ειδικότητες επιστημόνων-ερευνητών, με σκοπό να παράγουν καινοτομίες και λύσεις που θα μπορούν να υιοθετηθούν και εφαρμοσθούν στο φυσικό περιβάλλον των ατόμων με αυτισμό, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους.

Επίσης, η συνεργασία προβλέπει screening του πληθυσμού του Δήμου Φυλής, από διεπιστημονική ομάδα, για την πρώιμη διάγνωση των παιδιών με αυτισμό. Πρόκειται για εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν έγκαιρα αν κάποιος βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και πραγματοποιούνται για πρώτη φορά σε έναν ολόκληρο Δήμο.

Μία ακόμη πρωτοποριακή δράση, πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίσης επίπεδο, είναι η δημιουργία της πρώτης πλατφόρμας για τον αυτισμό, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου, του Ιδρύματος “Θεοτόκος” και του Δήμου Φυλής. Πρόκειται για μία βάση δεδομένων όπου θα συλλέγονται και θα παρουσιάζονται όλων των ειδών τα στοιχεία για τον αυτισμό, στα οποία θα έχουν πρόσβαση επιστήμονες από όλο τον κόσμο που θα τα χρησιμοποιούν για μελέτη, για έρευνα και για ανάπτυξη θεραπειών.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η αγαστή και πολύπλευρη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, υπογραμμίζοντας ότι έλαβε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με το ΠΑΔΑ για τον αυτισμό, έπειτα από συζήτηση που είχε με οικογένειες που έχουν παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού.

Εμβληματική χαρακτήρισε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με το Δήμο Φυλής ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πέτρος Καλαντώνης. “Ο Δήμος Φυλής δε στάθηκε στη συνεργασία που συνήψε πριν τέσσερα χρόνια, αγκάλιασε το Πανεπιστήμιο και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χρήστου Παππού, προχώρησε στη δημιουργία εστιών για τους φοιτητές,καθώς και στην κοινωνική συνταγογράφηση, ενώ προχωρά περαιτέρω με τη συνεργασία για τον αυτισμό”, υπογράμμισε ο Αντιπρύτανης στο χαιρετισμό του, τονίζοντας ότι “μετά από όλα αυτά, ο Δήμος Φυλής και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πλέον έχουν συνδεθεί τόσο πολύ που έχουν κοινή πορεία”.

 

 

 

 

 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φυλής και Αχαρνών, Αρχιμανδρίτης π. Τίτος Χρήστου και ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, οι οποίοι εξέφρασαν την ελπίδα η προσπάθεια που ξεκινά με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Δήμου Φυλής να φέρει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα συμπερίληψης των ατόμων με αυτισμό.

Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν ο Ιωάννης Κουμπούρος, Αν. Καθηγητής Πληροφορικής της Υγείας, Διευθυντής “Ερευνητικού Εργαστηρίου Ψηφιακών Καινοτομιών στη Δημόσια Υγεία – DigInHealth”, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Παιδοψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΠΑΠ “Θεοτόκος” και η Αναστασία Μπαμρπούνη, Παιδίατρος, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας.

Από τους ομιλητές, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Φυλής, Γιώργος Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στη δημιουργία Κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία στο Δήμο Φυλής, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αυτισμό.

Τις ευρωπαϊκές καινοτομίες που προγραμματίζουν οι τρεις φορείς ανακοίνωσε  ο Ιωάννης Κουμπούρος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις νέες τεχνολογίες στον αυτισμό, ενώ στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος υπό το πρίσμα της Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε η Αναστασία Μπαρμπούνη.

Στις σύγχρονες προκλήσεις στην αξιολόγηση και στοχοθεσία αναφέρθηκε η Νεκταρία Σηφάκη, Εργοθεραπεύτρια (ΙΠΑΠ “Θεοτόκος”), ενώ στην πρώιμη παρέμβαση αναφέρθηκαν η Μιρέλλα Γιαννακοπούλου, Ψυχοπαιδαγωγός-Ειδική Παιδαγωγός (ΙΠΑΠ “Θεοτόκος”) και η Αφροδίτη Κορογιαννάκη, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος και Συστημική Θεραπεύτρια Οικογένειας (ΙΠΑΠ “Θεοτόκος”). Τέλος, στις προσαρμοσμένες υπηρεσίες και προγράμματα για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού αναφέρθηκε η Καίτη Κατσούδα, Προϊσταμένη ΚΕΠΠ – ΕΡΓΑΞΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΥΠΕ και μέλος του Δ.Σ. της EUSE (ΙΠΑΠ “Θεοτόκος”).

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ