Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Άνοιξε τις πύλες της η εικαστική έκθεση «Το συλλογικό γουργουρητό»

Δημοσιεύθηκε

στις


Πλήθος κόσμου υποδέχτηκε στο κτήριο Νόμπελ τη νέα εικαστική έκθεση «Το συλλογικό γουργουρητό», που άνοιξε τις πύλες της, παρουσία του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024.

Τους επισκέπτες καλωσόρισε η επιμελήτρια της έκθεσης Νάντια Αργυροπούλου, σημειώνοντας ότι η έκθεση «είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο φίλο που χάσαμε πρόσφατα, τον Σέργιο Γκάκα, που μαζί με την Έλενα Χριστούλη και το δήμαρχο Σίμο Ρούσσο, μας βοηθήσανε να γίνει το Νόμπελ σημείο αναφοράς για το Χαλάνδρι και όχι μόνο».

Στη συμβολή που είχε ο Σέργιος Γκάκας στην προσπάθεια να γίνει το Νόμπελ ένα σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό, αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος στο σύντομο χαιρετισμό του: «Όταν αποκτήσαμε αυτό το χώρο, το όραμά μας ήταν να λειτουργήσει ως ένας ανοικτός χώρος όπου θα συναντιούνταν οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι και οι πιο καινοτόμες ιδέες. Ονειρευτήκαμε μια γιορτή των γραμμάτων και των τεχνών σε μια γειτονιά της πόλης, ένα σημείο αναφοράς, ελπίζαμε, για όλη την Αττική. Η εξέλιξη των πραγμάτων δεν μας βοήθησε πολύ. Η ιδέα, όπως και ό,τι έχει να κάνει με τον Πολιτισμό δεν αναπνέει πολύ καλά σε αυτή τη χώρα. Το δαιμόνιο ωστόσο μυαλό του Σέργιου και της Έλενας σκέφτηκε ότι, αφού δεν μπορούμε να φτιάξουμε το χώρο όπως τον ονειρευτήκαμε από την αρχή, να του δώσουμε τουλάχιστον το οξυγόνο να αναπνεύσει έστω και έτσι. Πράγματι, με τη σκέψη, την ενέργεια και το έργο της Νάντιας Αργυροπούλου και του Τάσου Βρεττού, κάναμε το Νόμπελ σημείο αναφοράς για όλη την Αττικής. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τη βοήθεια όλων σας».

Ο τίτλος της έκθεσης αντλείται από το υποκοριστικό («the collective purr») που έδωσε ο κορυφαίος αστροφυσικός Adam Frank, στην πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη για την ύπαρξη μιας κοινής συχνότητας δονήσεων που συνδέει όλα τα όντα από την γέννηση του σύμπαντος έως σήμερα.

Τα καλλιτεχνικά έργα που συμμετέχουν στην έκθεση, απαντούν στην αισιόδοξη επιστημονική ανακάλυψη και καλούν τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι σύνδεσης με τον εαυτό αλλά και το σύμπαν. Μουσική, κινηματογράφος, ζωγραφική, installations: όλες οι τέχνες τίθενται στην υπηρεσία του συλλογικού γουργουρητού.

Η εκδήλωση των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με τη live μουσική performance από τους Kobrah Habibi.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 24 Νοεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη: Τετάρτη έως Παρασκευή, από 18.00 έως 21.30 
Σαββατοκύριακα από τις 12.30 έως τις 18.00
.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το «συλλογικό γουργουρητό» επιμελείται η Νάντια Αργυροπούλου και μοιράζονται οι ακόλουθοι καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές οντότητες:

Χρήστος Αδριανόπουλος, Αθανάσιος Αργιανάς, Μπαµπάκ Αχτεσαµιπούρ, Εύα Βρετζάκη, Θεόδωρος Γιαννάκης, Τάκης Γιαννούσας (1923-2010), Κυριακή Γονή, Ανδρέας Εµπειρίκος (1901-1975), Γιώργος Ευθυµίου, Πέτρος Μώρης, Ντόρα Οικονόµου, Όλγα Π., Βασίλης Πάτµιος Καρούκ, Τζάνις Ραφαηλίδου, Δαυίδ Σαµπεθάι, Γιάννης Σκουρλέτης, Χρύσανθος Σωτηρόπουλος, Ήρα Τριανταφυλλίδη (1896-1991), Μάκης Φάρος x Pier Paolo Pasolini (1922-1975), ANOSIA x Τάσος Βρεττός, Paul Chan, Pauline Curnier Jardin, Latent Community (Σωτήρης Τσίγκανος, Ιώνιαν Μπισάι), Vampyroteuthis Infernalis, Phillip Warnell.

Οι συµµετοχές στις εκδηλώσεις και το δηµόσιο πρόγραµµα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Οµάδα συνεργατών:

Βοηθός επιµελήτριας: Έβελυν Ζέµπου
Οπτική ταυτότητα και έντυπα: Αδριανός Ευθυµιάδης
Οπτικοακουστικός σχεδιασµός και εγκατάσταση: Μάκης Φάρος, Αντώνης Γκατζουγιάννης
Συνεισφέρουσα αρχιτέκτων: Σοφία Τεκτονίδου
Φωτισµοί: Νίκος Βλασόπουλος
Επιµέλεια & µετάφραση κειµένων: Φωτεινή Πίπη
Μεταφορά και εγκατάσταση έργων: Move Art
Ασφάλεια έργων: Karavias Underwriting Agency S.A.
Παραγωγή: Σαπρόφυτα
Οργάνωση: Δήµος Χαλανδρίου
Χορηγός: ΦΛΥΑ Δηµοτική Ανώνυµη Εταιρεία Εκµετάλλευσης Ακινήτων Δήµου Χαλανδρίου
Χορηγός: Karavias Underwriting Agency S.A.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ