Ειδήσεις
Αδριάνεια Κοινότητα Χαλανδρίου: Κύκλος τοπικών συναντήσεων ενημέρωσης για το Αδριάνειο δίκτυο μη πόσιμου νερού
Ξεκινάει το Σάββατο 11/11 ο κύκλος των τοπικών συναντήσεων όσων έχουν ενδιαφερθεί να χρησιμοποιούν νερό από το Αδριάνειο υδραγωγείο ή να συμμετέχουν στην Αδριάνεια Κοινότητα Χαλανδρίου. Συνολικά θα γίνουν τέσσερις τοπικές συναντήσεις για να καλυφθεί το σύνολο των περιοχών του Χαλανδρίου και των πάνω από 220 μέχρι στιγμής ενδιαφερομένων.
Στις συναντήσεις αυτές θα παρουσιαστούν οι τεχνικές και διαχειριστικές λεπτομέρειες της διανομής νερού μέσω του υπόγειου δικτύου και μέσω των δημοτικών υδροφόρων. Όπως επίσης και τα επόμενα βήματα και χρονοδιαγράμματα σχετικά με την έναρξη της διανομής «αδριάνειου» νερού στα σπίτια και τις αυλές των κατοίκων του Χαλανδρίου. Οι τελευταίοι θα έχουν την ευκαιρία να λύσουν τυχόν απορίες για πρακτικά θέματα και να αποκτήσουν μία πιο πλήρη εικόνα του ρόλου τους σε αυτό το καινοτόμο, διεθνώς, πρόγραμμα αξιοποίησης υδάτινου πόρου μέσω της συμμετοχής των πολιτών.
Στόχος είναι με την ολοκλήρωση των τοπικών συναντήσεων να έχουν δημιουργηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και εύρυθμη διανομή του νερού του Αδριάνειου σε όλες και όλους και σε κάθε περιοχή του Χαλανδρίου, αλλά και για τη συγκρότηση της Αδριάνειας Κοινότητας Χαλανδρίου. Στόχος, η τελευταία, με το τέλος του προγράμματος να μπορεί να παίζει ουσιαστικό και ρυθμιστικό ρόλο στη βιωσιμότητα του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως αστικού, πολιτιστικού και υδάτινου πόρου.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα ελάτε σε μία από τις παρακάτω συναντήσεις. Αν δεν μπορέσετε να προσέλθετε σε αυτήν της περιοχής σας, μη διστάσετε να έρθετε σε άλλη της προτίμησης σας. Σας περιμένουμε με χαρά.
Συνοικισμός – Πολύδροσο
Σάββατο 11 Νοεμβρίου, 18.00,
3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου (Μαραθώνος 40, 152 33)
Αγ. Βαρβάρα – Κάτω Χαλάνδρι
Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 18.00,
4ο Λύκειο Χαλανδρίου (Εθν. Αντιστάσεως 45 & Λευκάδος, 152 31)
Τούφα
Κυριακή 26 Νοεμβρίου, 10.30,
12ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου (Ιωαννίνων & Ταϋγέτου, 152 34)
Πάτημα
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, 18.00,
16ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου (Αντ. Τρίτση & Παπανικολάου, 152 38)
Τι είναι το δίκτυο μη-πόσιμου νερού
Στο πλαίσιο του προγράμματος αστικής καινοτομίας Cultural H.ID.RA.N.T. του Δήμου Χαλανδρίου θα δημιουργηθεί το πρώτο στην Ευρώπη αστικό δίκτυο μη-πόσιμου νερού, που θα είναι προσβάσιμο και από νοικοκυριά. Το δίκτυο αυτό, που κατασκευάζεται υπό ευθύνη της ΕΥΔΑΠ εταίρου του προγράμματος, θα έχει συνολικό μήκος 4 χλμ. και θα απλωθεί -σε αυτή τη φάση- σε δύο τμήματα, στις περιοχές του Συνοικισμού και της Αγ. Βαρβάρας. Η ανάπτυξη του δικτύου αυτού έχει πιλοτικό χαρακτήρα για την περαιτέρω και σε όλο το μήκος του Αδριάνειου αξιοποίηση του. Ένα σχέδιο για το οποίο υπάρχει ενεργή μελέτη Ο.Χ.Ε. της περιφέρειας Αττικής.
Οι κάτοικοι του Χαλανδρίου μπορούν να προμηθευτούν νερό από το Αδριάνειο είτε συνδεόμενοι απευθείας με το υπόγειο δίκτυο μη-πόσιμου νερού, ή όσοι/ες βρίσκονται μακριά από αυτό μέσω δημοτικών υδροφόρων. Στην περίπτωση αυτή ο Δήμος Χαλανδρίου, θα καλύπτει το κόστος μεταφοράς και θα προμηθεύσει όσες/ους ενδιαφέρονται με τις απαραίτητες δεξαμενές αποθήκευσης του νερού. (Αν ενδιαφέρεστε δείτε παρακάτω).
Προς μία μπλε/πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη
Η αξιοποίηση του νερού του Αδριάνειου υδραγωγείου έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο μπλε/πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας που δίνει τη δυνατότητα εξοικονόμησης πολύτιμου και ακριβού πόσιμου νερού όπως και της ενέργειας για τη διαχείριση του. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μετρήσεις της ΕΥΔΑΠ υπολογίζεται ότι με την προβλεπόμενη χρήση του μπορούν να εξοικονομούνται ετησίως 10.000 μ3 πόσιμου νερού και 25.000 μ3 νερού συνολικά. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η εξοικονόμηση της ενέργειας που απαιτείται είτε για την άντληση από πολύ μεγαλύτερα βάθη αρδευτικού νερού, είτε για την επεξεργασία και μεταφορά από μεγάλες αποστάσεις πόσιμου νερού για χρήσεις που μπορούν να καλύπτονται από έναν κατάλληλο και εύκολα προσβάσιμο τοπικό υδάτινο πόρο.
Στο πλαίσιο του Cultural H.ID.RA.N.T., για την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης του «αδριάνειου» νερού, θα εγκατασταθούν 100 έξυπνοι μετρητές σε όσους/ες συνδεθούν απευθείας με το υπόγειο δίκτυο, ώστε να ενημερώνονται σε ζωντανό χρόνο για την εξοικονόμηση (πόσιμου νερού και κόστους) που επιτυγχάνουν. Επίσης στο πλαίσιο συγκρότησης της Αδριάνειας Κοινότητας Χαλανδρίου αναπτύσσεται τόσο μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, συνεύρεσης και διαβούλευσης για τις ανάγκες της κοινότητας, όσο και –κυρίως- η ψηφιακή εφαρμογή «ydrohoos» (υδροχόος), που αφορά την παρακολούθηση και διαχείριση της διανομής Αδριάνειου νερού με υδροφόρες.
Στόχος, να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι όροι και εργαλεία ώστε, μετά το Cultural H.ID.RA.N.T., να γίνει δυνατός ο ενεργός και αποφασιστικός ρόλος της κοινότητας των χρηστών του Αδριάνειου δικτύου και όσων νοιάζονται για το Αδριάνειο υδραγωγείο, στην προσπάθεια βιώσιμης διαχείρισης του τελευταίου σαν κοινού αστικού, πολιτιστικού και φυσικού πόρου.
Πώς παίρνουμε νερό από το Αδριάνειο Υδραγωγείο
Όποιος και όποια κατοικεί στο Χαλάνδρι και ενδιαφέρεται:
- να πάρει νερό από το Αδριάνειο υδραγωγείο και/ή
- να συμμετέχει στην Αδριάνεια Κοινότητα Χαλανδρίου
μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας μέσω των:
[email protected] – 210 689 5831 – www.culturalhidrant.eu
-
Ειδήσεις1 day ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Δήμοι Αττικής7 hours ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις15 hours ago
Καταγγελία των Δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αττική για την αύξηση των Δημοτικών Τελών
-
Ειδήσεις16 hours ago
Η εορτή του Μεγάλου Βασιλείου και η Πρώτη του Νέου Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς
-
Ειδήσεις14 hours ago
“ΚΗΦΙ-SOS”: Εντοπίστηκε τρίτη υπόγεια λίμνη κάτω από την Εθνική Οδό
-
Ειδήσεις1 day ago
«Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους»: Μια λαμπερή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού