Connect with us

Χαλανδρίου

Δήμος Χαλανδρίου στους 3 φιναλίστ της Ευρώπης: Καινοτομία με προϊόντα από ψωμί και μπίρα!

Published

on

Στο… final 3 των ευρωπαϊκών βραβείων EWWR 2024 που επιβραβεύουν τις πιο καινοτόμες προσπάθειες για τη μείωση των απορριμμάτων, επιλέχθηκε ο Δήμος Χαλανδρίου, για την προσπάθεια του να εξαλείψει την σπατάλη τροφίμων, σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και το ΕΜΠ, οδηγώντας στη δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, όπως μπίρα από ψωμί και ψωμί από χρησιμοποιημένη βύνη.

Ποιος θα φανταζόταν ότι η χρησιμοποιημένη βύνη, που κανονικά θα κατέληγε στα απορρίμματα, μπορεί  να  γίνει ψωμί υψηλής θρεπτικής αξίας ή πως τα αρτοσκευάσματα που έμειναν στα ράφια των καταστημάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μπίρας;

Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σπατάλη τροφίμων ανά κάτοικο (Eurostat), το Χαλάνδρι δείχνει τον δρόμο προς την εύρεση έξυπνων λύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα Βόρεια Προάστια δείχνουν τον δρόμο: Ασπίδα τα Κοινωνικά Παντοπωλεία απέναντι στην επισιτιστική κρίση

Η τελική επιλογή θα γίνει στις 5 Ιουνίου 2025 στο Leeuwarden της Ολλανδίας, ενώ «αντίπαλοι» του Δήμου Χαλανδρίου θα είναι δυο projects ιδιωτικών επιχειρήσεων από  την Ουγγαρία και τη Μάλτα.

Καινοτόμα συνεργασία του Δήμου με τοπικές επιχειρήσεις

Το project του Δήμου Χαλανδρίου με τίτλο «Β2Βinitiatives for food upcycling» υλοποιείται σε συνεργασία με τις εταιρείες Anastasiou Brewery και Bread BC, που εδρεύουν στο Χαλάνδρι και δημιούργησαν τα τελικά προϊόντα, με την επιστημονική συμβολή του ΕΜΠ και την οικονομική υποστήριξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων FoodRUs, ToNoWaste και Food Connection στα οποία συμμετέχει ως εταίρος ο Δήμος. Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, καθηγητής Γεράσιμος Λυμπεράτος.

Γεράσιμος Λυμπεράτος

Γεράσιμος Λυμπεράτος

Τα  προϊόντα που δημιουργήθηκαν είναι μόνο η αρχή μιας νέας, καινοτόμας και φιλικής στο περιβάλλον, βιοτεχνίας τροφίμων και ποτών ενώ οι συνεργασίες που αναπτύχθηκαν αποτελούν παράδειγμα κοινής δράσης της Aυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Το who is who των νέων προϊόντων

Το ψωμί που παρασκεύασε το αρτοποιείο BREAD BC από τη χρησιμοποιημένη βύνη, περιέχει δίκοκκο πιτυρούχο αλεύρι και λόγω της επεξεργασμένης βύνης είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Η διαδικασία της παραγωγής του τυποποιείται αυτό το διάστημα με τη συνδρομή δύο εργαστηρίων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και έως τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να δούμε το προϊόν στις αρτοθήκες του BREAD BC.

Η μπύρα Golden Ale της Ζυθοποιίας Αναστασίου που ζυθοποιήθηκε από υπολείμματα ψωμιού είναι μια ιδιαίτερη ελαφριά ετικέτα με περιεκτικότητα 3% ABV. Έρχεται να προστεθεί στις 115 συνταγές μπύρας που έχει στο ενεργητικό της η εταιρεία.

«Δεν πτοούμαστε ό,τι και να κάνουν. Ας το πάρουν απόφαση»

«Η ανάδειξη του δήμου μας στους τρεις φιναλίστ των ευρωπαϊκών βραβείων  EWWR 2024, ανάμεσα σε δεκάδες προτάσεις καινοτομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί μια ακόμη σπουδαία αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς που γίνεται στον τομέα αξιοποίησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων» ανάφερε με αφορμή την ανακοίνωση των φιναλίστ, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.

Σίμος Ρούσσος

Σίμος Ρούσσος

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «παρά τις περί του αντιθέτου εμπαθείς κομματικές… προβλέψεις, ο Δήμος Χαλανδρίου συμμετέχει αυτή την περίοδο, σε πάνω από 30 ευρωπαϊκά προγράμματα, αξιοποιώντας κάθε δυνητικό εργαλείο χρηματοδότησης, αντλώντας  αλλά και προσφέροντας τεχνογνωσία σε όφελος των πολιτών».

Ο Δήμαρχος συμπλήρωσε ότι «παρά τις τεράστιες δυσκολίες που γεννά η υποστελέχωση και τα εμπόδια που συνειδητά βάζουν ορισμένοι στην χρηματοδότηση νέων έργων και την ολοκλήρωση άλλων εμβληματικών όπως το νέο Δημαρχείο, το Χαλάνδρι αλλάζει σταθερά. Δεν πτοούμαστε ό,τι και να κάνουν. Ας το πάρουν απόφαση.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ